Sonbahar ve kış yağışları Diyarbakır'da barajların su seviyesini yükseltti

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok sayıda barajın doluluk oranı, sonbahar ve kış aylarında düşen yağışların etkisiyle arttı.

Sonbahar ve kış yağışları Diyarbakır'da barajların su seviyesini yükseltti

İklim değişikliği, yağış azlığı ve buharlaşmanın etkisiyle 2022 ve 2023'te kuraklıkla karşı karşıya kalan, ihtiyaç üzerine kimi zaman su takviye edilen içme suyu, enerji ve tarımsal sulama ihtiyacının karşılandığı barajlarda sonbahar ve kış aylarındaki yağışlar sayesinde su seviyesi yükseldi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, Diyarbakır, Mardin ve Batman'daki bazı barajların farklı tarihlerdeki doluluk oranları yüzdelik olarak şöyle gerçekleşti:

19 Mart 2023    2 Ekim 2023    19 Mart 2024

Karakaya Barajı    41,4    62,8    68
Kralkızı Barajı    38,2    33,6    60,2
Devegeçidi Barajı    29,2    0    87
Çınar Göksu Barajı    4,6    0    33,8
Pamukçay Barajı    9,7    0    100
Ergani Barajı    10,9    34    100
Başlar Barajı    9,4    4    100
Mardin-Dumluca Barajı    4,8    0    30,6
Batman Barajı    64,4    34,3    51,3
Batman Barajı'nın yoğun yağışlar sebebiyle taşkın dönemi olduğundan işletme kotu seviyesinde tutulduğu, barajda su seviyesinin 15 Mayıs itibarıyla maksimum kot olan yüzde 100 seviyesine çıkarılacağı belirtildi.

"Suyu korumamız ve biriktirmemiz gerekiyor"

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, AA muhabirine, yağışlar sayesinde Diyarbakır'da bulunan barajların doluluk oranının arttığını söyledi.

Barajlardaki su seviyesinin yükselmesinin canlı yaşamına olumlu katkı sağladığına işaret eden Kılıç, "Memeli türleri, kuş, böcek ve bitkisel organizmalarda büyük canlılık var. Temennimiz bunun devam etmesi. Su, 'hayat', 'canlılık', 'biyoçeşitlilik' ve 'üretim' demek. Su yoksa bunların hiçbiri yok. Bu nedenle barajlarımız çok değerli. Bu yıl yağışların etkisiyle barajlardaki su seviyesi yükseldi. Bu çok sevindirici." dedi.

Kar yağışının olmaması nedeniyle toprağın suya doymadığını, yer altına suyun ulaşmadığını dile getiren Kılıç, barajlar sayesinde suyun yüzeyde toplanabildiğini belirtti.

Kılıç, bunun Diyarbakır ve bölge için şans olduğunu dile getirerek, "Önümüzdeki dönem genel ortalama için kuraklığa doğru gidiyor. Bu yılı kurtardık görünüyor. Bu sevindirici bir durum. Umarız önümüzdeki yıllara da bu sirayet eder. Bu durumu şansa bırakırsak çok ciddi sorun var. Tarımda, sanayide, yerleşim yerlerinde suya çok ciddi miktarda ihtiyaç olacak." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı