Sözde namusu kardeşe temizletmişlerdi

Deniz'in katillerine Bölge İdare Mahkemesinden kötü haber geldi.

Sözde namusu kardeşe temizletmişlerdi

Diyarbakır’da bir eğlence merkezinde çalışan Deniz Ketir (27), iki yıl önce babası Celal’in azmettirmesiyle kardeşi Sezer Ketir (22) tarafından evinde öldürüldü. Olaydan sonra teslim olan Sezer cinayeti kendi başına işlediğini iddia etti.

Baba Celal de hem oğluna, hem de kızına üzüldüğünü belirterek olaydan haberi olmadığını ileri sürdü. Baba Celal’in telefonu uzunca bir süre dinlemeye alındı.

Babanın telefon görüşmelerinde oğlunu açık biçimde azmettirdiğine dair akrabalarıyla yaptığı görüşmeler tespit edildi. Ağır Ceza Mahkemesi suçunu itiraf eden Sezer Ketir ile baba Celal Ketir’i ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı, ardından da her ikisinin cezasını “İyi hal” indirimiyle müebbet hapse çevirdi.

DELİLLER HUKUKA UYGUN İSABETSİZLİK YOK

Baba ve oğlu karara karşı avukatlarıyla Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İstinaf Mahkemesi, sanıklar hakkındaki tüm delillerin hukuka uygun elde edildiğini, tam bir vicdani kanaatin hasıl olmasıyla sanıklar hakkındaki mahkumiyet hükmünün usul ve yasaya uygun olduğundan bir isabetsizlik görülmediği için istinaf başvurusunun esastan reddine oy birliğiyle karar verdi. İstinaf Mahkemesi, Deniz’in bazı eğlence merkezlerinde çalıştığı için aile fertlerinin bundan rahatsızlık duyduğu ve baba Celal’in ablasını öldürme görevini oğlu Sezer’e verdiğini belirtti.

KARDEŞE MÜEBBET HAPİS

Sezer’in de babasının bu istediğini yerine getirmek için Van’dan Diyarbakır’a gelerek ablasını telefonla arayıp kendisini ziyarete geldiğini söyledikten sonra evine giderek birlikte yemek yedikleri, bir süre sohbet ettikleri ve devamında babasının azmettirmesiyle ablasını kurşun yağmuruna tutarak öldürdüğü ifade edildi.

Sanığın sabit olan ablasını öldürme suçu nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasının hukuka uygun olduğu vurgulandı. İstinaf kararında, sanık Sezer’in cinayetten sonra yargılama sürecindeki davranışları, duruşmaya yansıyan hal ve tavırları dikkate alındığında pişmanlığının net biçimde gözlemlendiği için, henüz çocuk sayılabilecek yaşta olan sanığa verilecek cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri lehine takdiri indirim nedeni kabul edilerek cezasının müebbet hapse çevrilmesinin de usul ve yasaya uygun olduğunu belirtti.

KEŞKE KAFASINA SIKSAYDIN DEDİ

İstinaf kararında, oğlunu azmettirdiği telefon dinleme kayıtları ve kızının ifadesiyle de sabit olan azmettirici babanın da ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması gerektiğini belirtti. Kızı Fidan Ketir de tanık olarak alınan ifadesinde,

“Kardeşim evden çıkınca ablam Deniz’i arayıp dikkatli olmasını istedim. Kardeşim eve dönünce babama, ‘İşi bitirdim’ dedi. Babam ölüp ölmediğini sorunca, ‘Göğsüne ve bel aşağısına sıktım’ dedi. Babam da, ‘Keşke kafasına sıksaydın’ dedi. O da göremediği için vuramadığını söyledi”

diye konuştu

TELEFONLARI DİNLEMEYE ALININCA YAKAYI ELE VERDİ

Baba Celal’in telefonunun dinlemeye alındığını ve Celal’in görüştüğü kişilere cinayeti

“Aile şerefine leke sürdüğü için”

bizzat kendisinin azmettirdiği yönünde itirafta bulunduğu için suçunun sabit olduğu ifade edildi. Sanık babanın cinayet işleme gibi bir fikri olmayan oğlunu, ablasını öldürmesi için azmettirip telkinde bulunduğu için sabit görülen suçu nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması gerektiği bildirildi. İstinaf, baba hakkında azmettirmek suçundan ayrıca artırım yapılması gerektiğini, ancak temel cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olması ve sonuca etki etmeyeceğinden bu yönüyle kararın düzeltilerek, sanığın istinaf başvurusunun esastan reddine karar verdi. Dosya nihai karar verilip kesin hükme bağlanmak üzere Yargıtay 1. Ceza Dairesine gönderildi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler