Stajyer avukata pusu, barolar ayağa kalktı!

Geçtiğimiz günlerde haciz davasından ayrıldıktan sonra toplu taşıma aracına binen Stajyer avukat Büşra Teksöğüt kendisine pusu kurulmak suretiyle saldırıya maruz bırakılmıştı.

Stajyer avukata pusu, barolar ayağa kalktı!

Yapılan saldırılarb üzerine başta Barolar olmak üzere sosyal medyanın da gündemine düşen saldırıya ilşkin bir basın açıklaması da İstanbul Barosundan geldi.

Konuya ilişkin basın açıklamasında;

Meslektaşımıza Yapılan Saldırıyı Lanetliyoruz.

Şanlıurfa Suruç’ta haciz işlemi için bulunan meslektaşımız Stj. Av. Büşra TEKSÖĞÜT haciz işleminden sonra pusu kurulmak suretiyle toplu taşımadan indirildikten sonra borçlu A.E. ve kimliği tespit edilecek diğer kişiler tarafından 09.01.2024 tarihinde saldırıya uğramıştır. Şüpheliler hakkında Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından dün (10.01.2024) tutuklama kararı verilmiştir.

Olay anından itibaren dayanışma gösteren ve hukuki sürece aktif müdahale eden Şanlıurfa Baro Başkanı, Yönetimi, Avukat Hakları Merkezi ve Kadın Hakları Komisyonu’na teşekkür ederiz. Avukat, yurttaşın sesidir. Bu sesi kesmeye çalışanlara taviz verilemez, verilmemelidir. Avukat dosyanın tarafı değil, yurttaşın temsilcisidir; VEKİLDİR. Yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı temsil eden ve kamu hizmeti gören Avukata saldırı aynı zamanda hukuk devletine ve yurttaşın savunma hakkına saldırıdır. Avukatın görevi müvekkilinin haklarını korumaktır. Müvekkilinin haklarını savunma görevi olan avukatın rolünü anlamak istemeyenleri açıkça uyarıyoruz. Avukatların sesini kesmeye çalışanlara taviz vermeyeceğiz.

Hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz. Avukat, ancak avukatlık mesleğine ve hukuka saygılı bir devlette ve toplumda mesleğini gereği gibi ifa edebilir. Yaşam hakkına, vücut bütünlüğüne, kişiliğine ve mesleki kimliğine yönelik saldırılara karşı sürekli savunma halinde olan Avukatların bu baskıdan ve kuşatmadan kurtuluşu ancak mesleki dayanışma ve omuz omuza mücadele ile mümkün olacaktır.

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Bir toplumda avukatın mesleki işlevine saygı göstermek, o toplumda demokrasi ve hukukun üstünlüğünün varlığı için zorunludur. Gelinen noktada Avukatların mesleklerini özgürce ifa edebilmesi mümkün değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nı Avukatların hiçbir baskı, engelleme, taciz veya müdahaleyle karşılaşmaması, özgürce görevlerini ifa edebilmeleri için göreve davet ediyoruz. Yaralanan meslektaşımıza acil şifalar diliyor ve saldırıyı lanetliyoruz. Adliyelerde, haciz ve keşif mahallerinde özetle görevini yerine getirdiği her yerde Avukatların yani Savunma makamının güvenliğinin sağlanması adına Cumhuriyet Başsavcılıklarını göreve davet ediyoruz. Savunma tehlikedeyse hukuk devleti tehlikededir.

Avukatın can güvencesinin olmadığı yerde, hiç kimsenin yaşam hakkı güvencede değildir. Benzeri olaylarda dile getirildiği üzere haciz uygulanmasında kolluk tarafından haciz mahallinde ve devamında ve tüm süreçlerinde güvenliğin sağlanması için acil yasal düzenleme yapılmalıdır. Avukatlara yönelmiş şiddet ve tehdidin önlenmesi için caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Avukata yönelik şiddete yeterli cezaların verilmemesi failleri cesaretlendirmektedir. Şiddetin her türüne ve toplumda şiddeti teşvik eden her türlü söylem ve eylemle  mücadele edilmelidir. Meslektaşlarımızla dayanışma içinde hukuki süreci takip edeceğimizi, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu, şiddetin ve baskının Avukatları yıldırmayacağını, Avukatların görevlerini yapmaktan geri durdurmayacağını ve şiddete teslim olmayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

ifadelerine yer verildi. 

Haber: Filiz YAŞA 

Redaktör: Nazime Aslı ÇAVLAN 

Kaynak: Diyarbakır Söz