Görüş Bildir

STK’lar ayakta

Lanetli afişe tepkiler sürüyor. Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma sürerken, Diyarbakır'daki İslami STK'larda, Belediye yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu.

STK’lar ayakta

Diyarbakır'da 72 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, DBP'li Yenişehir Belediyesince, "çocuk gelinlere dikkati çekmek" için billboardlara asılan ve tepkilere neden olan afişle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür Der), Peygamberler Sevdalıları Platformu'nun da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Yenişehir Belediyesi yetkilileri hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan dava açılması talebiyle hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini savcılığa sundu.

Lanetli Afiş KABUL EDİLEMEZ

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Özgür Der Şube Başkanı Murat Koç, söz konusu afişin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Charlie Hebdo" adlı dergide yayınlanan Hz. Muhammed'i tahkir etmeye yönelik saldırıyı Yenişehir Belediyesi panolarında sözde "kadına şiddet" gününde malzeme olarak kullanma yoluna gitmiştir" diyen Koç, şunları dile getirdi:

"Yenişehir Belediyesi ilk etapta pişmanlık ifade eden bir açıklama yapmadı. Toplumsal tepki belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra belediye yöneticileri özür dileyip yetkili kişiyi görevden aldıklarını ifade etseler de bu, toplumu yeteri kadar tatmin etmedi. Bunu bir ifade özgürlüğü veya bir meram bildirme yöntemi olarak görmüyoruz. Bu apaçık bir nefret söylemidir. Halkı kin ve nefrete sürükleme tarzıdır. Bunu bir ifade özgürlüğü, düşünce hürriyeti kategorisinde görmüyoruz."

BELEDİYE HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Temsil ettikleri kurumlar ve fertler adına belediye hakkında suç duyurusunda bulunduklarını aktaran Koç, "Bu afişi inancımıza, İslami kimliğimize, Müslümanların ortak ve kutsal değerlerine yönelik bir saldırı olarak görüyoruz. Temsil ettiğimiz kurumlar ve fertler adına Yenişehir Belediyesi hakkında bu kötü ve iğrenç hareketten dolayı suç duyurusunda bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

İSTASYON MEYDANINA KASITLI ASILDI

Peygamberler Sevdalıları Platformu Dönem Sözcüsü Yahya Oğraş ise afişlerin "Peygambere Saygı" mitinglerinin yapıldığı İstasyon Meydanı'na kasıtlı olarak asıldığını ileri sürdü. "Afişlerin özellikle söz konusu meydana asılması tamamen maksada dayalı bir durumdur" ifadesini kullanan Oğraş, bu konuda Yenişehir Belediyesi ile HDP'li yetkilileri kınadıklarını sözlerine ekledi.

ESKİ BAKAN EKER'DEN AFİŞE TEPKİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı ve AK Parti 3. Bölge Milletvekili Adayı Mehdi Eker, Diyarbakır'da HDP'li belediye tarafından asılan Peygambere hakaret içerikli billboardlara sert tepki gösterdi. Eker, "Danimarka'nın billboardlara taşımaya cesaret edemediği, sadece karikatür dergisinde yayınladığı o iğrenç saldırıyı, HDP'li belediye Diyarbakır sokaklarında billboardlara taşıdı. Şiddetle kınadığımızı, bunu yapanları, arkasındaki karanlık zihni, Müslümanların inancına, peygamberine yapılan bu saldırıyı şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Diyarbakır geçmişinde hep peygamberine sahip çıktı. Diyarbakır'da 2 Peygamberimizin kabri vardır. Bu, huzuru bozmaya dönük bir kalkışmadır" dedi.

HERKESİN AYIPLADIĞI, KINADIĞI BİR DAVRANIŞTIR"

Eker, "Diyarbakır geçmişte peygamberine sahip çıkmış bir şehir. Bunu Diyarbakır unutmayacaktır. Bu geçmişten gelen bir zihniyetin ürünüdür. Bu zihniyet, geçmişte Türkiye'de Kuran-ı Kerim'e çöl kanunu diyenlerle akrabadır. Bu zihniyet Kabe Arap'ın olsun diyenlerle akrabadır. Biz hep onu söylüyoruz. Geçmişte Türkiye'de bunlar yapıldı bugün de HDP bunu başka bir formda devam ettiriyor. Billboarda taşınan bu iğrenç karikatür herkesin ayıpladığı, kınadığı bir davranıştır. Kimsenin Müslümanların inancına da, peygamberine de hakaret etmeye hakkı yoktur. Bütün dinler kutsaldır. Hepsi saygı görmek durumundadır. Adının manası barış olan dinimiz ve Peygamberimiz bizim için kutludur, kutsaldır" ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi