Sulama Birlikleri Müfettişlik oldu

DSİ 10. Bölge Müdürlüğüne bağlı Diyarbakır'daki Sulama Birlikleri, müfettiş kıskacına alındı. Bakan Eroğlu'nun görevlendirdiği müfettişler, birliklerdeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını araştıracak.

Sulama Birlikleri Müfettişlik oldu

 Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müfettişleri, keyfi ve hukuk tanımaz uygulamalarının yansıra yolsuzluk ve usulsüzlüklerle gündeme gelen, DSİ 10. Bölge Müdürlüğüne bağlı Diyarbakır'daki Sulama Birliklerini yakın takibe alarak, inceleme ve soruşturma başlattı. Deve Geçidi Sulama Birliğinin başı çektiği birlikleri incelemeye alan Müfettişlerin, bir ay süreyle Diyarbakır'da inceleme yürütecekleri bildirildi.

>SKANDAL UYGULAMALAR                                                                                                               

>Diyarbakır Söz'ün bir süre önce "Sulama Değil, Soyan Birlik" manşetiyle Diyarbakır gündemine taşıdığı, Deve Geçidi Sulama Birliği başta olmak üzere, DSİ 10. Bölge Müdürlüğüne bağlı Diyarbakır'daki tüm Sulama Birlikleri müfettiş kıskacına alındı.

>Sulama kanallarından faydalanmayan, deredeki suyu kullanan, arazisinde açtığı kuyudan tarlasını sulayan çiftçilere hayali "Sulama faturası" çıkararak, keyfi ve hukuk tanımayan uygulamalarda bulunan Sulama Birlikleri, çiftçileri isyan eder noktaya getirmişti.

>DEVEGEÇİDİ SULAMA BİRLİĞİ

>Çiftçilerin Diyarbakır'daki mevcut Sulama Birlikleri içerisinde yoğun olarak şikâyetçi olduğu Deve Geçidi Sulama Birliğine kontrolündeki Sulama Kanallarının büyük bölümünün, yıkık-dökük olması ve herhangi bir bakımın yapılmaması yüzünden, büyük tepki çekiyordu. Ayrıca Birlik yönetimiyle çalışan personellerin akraba olması, birlikleri "aile birlikleri" konumuna sokmuştu.

>MÜFETTİŞLER İNCELEME BAŞLATTI

>Basına yansıyan ve çiftçilerin şikâyet mektupları ile yargıdaki davaların yoğunluğu üzerine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun emriyle görevlendirilen Bakanlık Müfettişleri, önceki gün Diyarbakır'a gelerek, inceleme ve soruşturma başlattı.

>DeveGeçidi Sulama Birliği, Kralkızı-Dicle Pompajlı Sulama Birliği, Malabadi ve Batman-Silvan Sulama Birliği, Çermik Halilan Sulama Birliği ile Çınar-Göksu Sulama Birliği'ni yakın markaja alan Müfettişler, birliklere ait evraklara el koydu.

>D >Sİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDE KARARGÂH > >

>DSİ 10. bölge Müdürlüğünde kendilerine ayrılan idari katta çalışma başlatan Müfettişler, özellikle son yıllara ait gelir-giderler başta olmak üzere, Sulama Birliği Yönetimi ve Birlikte çalışan personellerin yakınlığı, çiftçilerden tahsil edilen sulama ücretlerini incelemeye başladı. Müfettişlerin bir ay süreyle, Diyarbakır'da çalışma yürütecekleri tahmin ediliyor.

>DENETİM RAPORLARININ ETKİSİ >

>Öte yandan, Diyarbakır'a müfettişlerin görevlendirilmesinde, Diyarbakır Valiliğinin 2014 yılının 8'inci ayında yürüttüğü incelemeye ilişkin hazırlanan raporların da etkili olduğu bildirildi.

>DSİ 10. BÖLGE MÜDÜRÜ ALGIN

>DSİ 10. Bölge Müdürü Yunus Algın Diyarbakır'daki Sulama Birliklerinin müfettişlerce soruşturma kapsamına alınmasını doğruladı. Algın, müfettişlerin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından görevlendirildiğini belirtti. Algın, hazırlanacak rapor doğrultusunda idarenin işlem yapacağını ifade ederken, "İncelemenin uzun süreceğini" söyledi.

>YASAL DEĞİŞİKLİĞE GİDİLEBİLİNİR

>Bu arada, Sulama Birliklerine yönelik Bakanlığın 26 bölgede inceleme başlattığı öğrenilirken, müfettişlerce hazırlanacak raporlar doğrultusunda, Bakanlığın Birliklerin Yönetim ve Yasal mevzuatlarının değiştirilmesine yönelik, çalışma başlatacağı da öğrenildi. Yasadaki boşlukları Sulama Birlikleri yönetimi fırsat bilerek, keyfi ve hukuk dışı uygulamalarda bulundukları ifade ediliyor.

>HAYALİ FİYATLANMALARI

>Bu birlik yönetimleri nerede ise Sulama Birliğini kendilerine birer rant müessesi olarak görüp, “elini sıcağa soğuğa değdirmeden, hazıra konma” misali sebepsiz zenginleşmek için oldukça yasa dışı, hak hukuk tanımadan yanlış uygulamalarıyla suç işlemektedirler.

>Bu sulama kanalları civarında nice köyler ve arazi sahipleri var, bunların haksız yere kestikleri faturalar hiçbir gerçeğe dayalı olmayıp, tümüyle hayali fiyatlandırma yapmaktadırlar.

>Adeta kendi görevlerini kötüye kullanarak, devletin akan suyunu kullanma şeklini herhangi bir kurala bağlamadan, ezberden hayali faturalar gönderiyorlardı.

>Böylece arazi sahipleriyle bu birliğin arasında çok büyük çelişkiler var ve oldukça uçurumlar vardır.

>Orman ve Su İşleri Bakanı muhterem Veysel Eroğlu’nun iki sene önce Diyarbakır’a gelerek bu birliklerin maceralarını Uzay ve Söz TV’ye zaten anlatmıştı. Geç de olsa gönderilen iki müfettişin tüm olumsuzluklara el atacaklarına inanıyoruz.

Kaynak: Diyarbakır Söz