Sur ateş çemberi!

Sokağa çıkma yasağı uygulanan ve operasyonların sürdüğü merkez Sur İlçesi'nde çıkan çatışmalar sırasında atılan bir roket, merkez Yenişehir İlçesi'nde bir binanın çatı katına isabet ederek, hasara neden oldu. Sur'da PKK'lılar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada bir polis memuru keskin nişancı silahı Kanas ile açılan ateşte, 3 polis memuru da tuzaklanan patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu yaralandı. Yaralı 4 polis memuru hastanede tedavi altına alındı.

Sur ateş çemberi!

Sokağa çıkma yasağı uygulanan ve operasyonların sürdüğü merkez Sur İlçesi'nde çıkan çatışmalar sırasında atılan bir roket, merkez Yenişehir İlçesi'nde bir binanın çatı katına isabet ederek, hasara neden oldu. Sur'da PKK'lılar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada bir polis memuru keskin nişancı silahı Kanas ile açılan ateşte, 3 polis memuru da tuzaklanan patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu yaralandı. Yaralı 4 polis memuru hastanede tedavi altına alındı.

SUR'DA SİLAH SESLERİ KESİLMİYOR

Sur İlçesi'nde PKK'lıların oluşturduğu barikatların kaldırılması, kazdıkları hendekleri kapatılması ve örgüt üyelerinin etkisiz hale getirilmesi için 2 Aralık günü alınan sokağa çıkma yasağı devam ederken, ilçede güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında bugün de çatışmalar çıktı. Çatışmalar sırasında PKK'lıların keskin nişancı silahı Kanas ile açtığı ateşte 27 yaşındaki polis memuru Ahmet Sarıkaya, başından yaralandı. Durumu ağır olan Sarıkaya, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy da hastaneye giderek, yaralı polis memurunun durumu hakkında bilgi aldı.

PATLAYICILARIN İNFİLAKI

Sur'da öğleden sonra çıkan çatışmalar sırasında PKK'lılar tuzakladıkları patlayıcıyı uzaktan kumanda ile infilak ettirdi. Şiddetli patlamada 3 polis memuru şarapnel parçalarının isabet etmesi yaralandı. Yaralı polisler ambulanslarla Diyarbakır Asker Hastanesi'ne götürülerek, tedavi altına alındı. Yaralı polislerin hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi.

SUR İLÇESİNİN SOKAKLARI HARAP

Sokağa çıkma yasağı uygulanan mahallelerden Fatihpaşa'da teröristlerce ateşe verilen ev, iş yeri ve özel araçların çokluğu dikkati çekiyor. İnfilak ettirileni patlayıcılar nedeniyle su ve kanalizasyon şebekelerinin patlaması, zemini kayganlaşan cadde ve sokaklarda güvenlik güçlerinin ulaşımını da zaman zaman aksatıyor.

TARİHİ YAPILARIN YAKILMASI

Kentteki ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camii, terör saldırıları sonucu tamamen yanan tavanı ve etrafındaki yüzlerce mermi iziyle bölgenin en fazla tahrip edilen yapılarının başında geliyor. Minaresi ayakta kalan caminin dış cephesinde uzun namlulu silah ve roketlerle gerçekleştirilen saldırıların izleri göze çarpıyor. Cami avlusunun ise tamamen yıkılan duvarları ve çevredeki binalardan düşen enkaz nedeniyle dolduğu görüldü.

18 CAMİDE İBADET YAPILAMIYOR

Cami çevresine mevzilenen örgüt üyeleri, sık sık güvenlik güçlerine ateş ediyor. Bölgede görev yapan güvenlik güçleri, saldırılara anında misliyle karşılık veriyor. Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Nasuhpaşa Camii'nin dış cephesi ve şadırvanı da tahrip olurken, Şebeke suyu borularının patlaması nedeniyle caminin içi ve çevresinde yaklaşık 1,5 metrelik su birikintisi oluştu. Saldırılar nedeniyle, Sur'daki 18 camide ibadet edilemediği öğrenildi.

BÖLGENİN İÇ KESİMLERİNE DAHA GİRİLEMEDİ

Bölgede çok sayıdaki eve terör saldırıları nedeniyle yüzlerce merminin isabet ettiği, bazı bölümlerinin yıkıldığı, cam ve pencerelerinin ise yakıldığı görüldü. Bazı evlerde enkaz altında kalan eşyalar arasında, bebek arabaları ile fotoğraflar da yer alıyor.  İlçenin helikopter ya da insansız hava araçları ile görüntülenmesinin engellenmesi amacıyla, teröristlerce yapılan perdeleme ve mevziler ise daha çok bölgenin iç kesimlerinde ve araçların geçemeyeceği dar sokaklarda bulunuyor.

ROKET BİNAYA İSABET ETTİ

Sur'da dün çıkan çatışmalar sırasında atılan bir roket merkez Yenişehir İlçesi Lise Caddesi, Ali Emiri 5'inci Sokak üzerindeki Arma Yapı Apartmanı'nın B bloğunun çatısına isabet etti. Çatıda hasar meydana gelirken, polis ekipleri çatı katında incelemelerde bulundu.

Diyarbakır'da pazar günü yine Sur'dan bir roket Yenişehir İlçesi'nde  özel bir hastanenin çatı katına, dün de bir binanın çatı katına isabet etmişti.

10 ŞEHİT 30 YARALI VAR

Sur’da sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği 1 Temmuz’dan bugüne kadar 8 polis memuru ile 2 uzman çavuş şehit oldu. Çatışmalarda 30 güvenlik görevlisi de yaralandı. Çatışmalarla ilgili detaylar şöyle:

1 Eylül: 2 şehit, 3 yaralı

10 Ekim: 1 şehit, 2 yaralı

28 Kasım: 2 şehit, 1 yaralı

4 Aralık: 4 yaralı

5 Aralık: 1 şehit, 1 yaralı

9 Aralık: 1 şehit, 1 yaralı

19 Aralık: 1 şehit, 4 yaralı

21 Aralık: 1 şehit

23 Aralık: 1 şehit, 5 yaralı

28 Aralık: 9 yaralı.

POLİSLER, ATEŞ YAKARAK ISINIYOR

Silah ve patlama seslerinin duyulduğu tarihi ilçede siyah dumanların yükseldiği görüldü. Güvenlik güçleri ilçenin giriş ve çıkışlarını kontrol altına aldı. Yasaklı olmayan bölgeye gitmek isteyen vatandaşların üstleri arandıktan sonra girişlerine izin veriliyor. Polis ekiplerince tarihi Sur’ların altına mevzilerin oluşturduğu görüldü. 24 saat boyunca bölgede bekleyen polisler, elektirikli sobayla ve ateş yakarak ısınıyor.  İlçede çatışmalar sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz