Görüş Bildir

Sur esnafı gelecekten umutlu

Sur ilçesindeki esnaf, ilçenin yeniden alışverişin merkezi olacağı günleri bekliyor.Terör saldırılarının izlerinin silinmeye çalışıldığı Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi hanlar, kafeteryalar, restoranlar, kahvaltıcılar, çay ocakları bir bir açılmaya ve müşterilerine hizmet vermeye başladı. Sur ilçesindeki esnaf, ilçenin yeniden alışverişin merkezi olmasını istiyor

Sur esnafı gelecekten umutlu

Sur ilçesindeki esnaf, ilçenin yeniden alışverişin merkezi olacağı günleri bekliyor.

Terör saldırılarının izlerinin silinmeye çalışıldığı Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi hanlar, kafeteryalar, restoranlar, kahvaltıcılar, çay ocakları bir bir açılmaya ve müşterilerine hizmet vermeye başladı. Sur ilçesindeki esnaf, ilçenin yeniden alışverişin merkezi olmasını istiyor

- Esnaf A.E:

- "Burası Diyarbakır'da alışverişin kalbidir. Umutluyuz. İnşallah işler düzelmeye başlar, yerli ve yabancı turist yeniden gelir"

- Esnaf M.A:

- "Burası kentin ticaretinin neredeyse yarısının döndüğü yerdir. Umudumuz tarihi ilçenin yeniden eski haline dönmesidir. Umutlu olmasak biz de çoktan giderdik"

DİYARBAKIR- Güvenlik güçlerince yürütülen operasyonla PKK'lılardan arındırılan Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki esnaf, ilçenin yeniden alışverişin merkezi olacağı günleri bekliyor.

Diyarbakır'da 103 gün süren operasyonun ardındann Sur'da, büyük mağduriyet yaşayan esnaf teröre rağmen umudunu yitirmedi. Terör saldırıları nedeniyle çok sayıda esnaf kepenk kapatmak zorunda kalırken, bazıları iş yerinden çıkarabildiği ürünleri kaldırımlarda açtığı tezgahlarda satışa sunuyor.  Terör saldırılarına boyun eğmeyen esnaf, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Gazi Caddesi ile bazı mahalle ve sokaklarda iş yerini açtı. İş yerini temizleyen, ürünlerini satışa hazır hale getirerek müşteri bekleyen esnaf, yaralarını sararak alışverişin kalbini canlandırmaya çalışıyor.

- İş yerleri hizmet vermeye başladı

Terör saldırılarının izlerinin silinmeye çalışıldığı ilçede tarihi hanlar, kafeteryalar, restoranlar, kahvaltıcılar, çay ocakları bir bir açılmaya ve müşterilerine hizmet vermeye başladı. Ayakkabı satışı yapan A.E, ilçenin kentin ekonomisi için çok önemli olduğunu söyledi. İlçede hayatın yeniden olağan akışına dönmeye başladığını ifade eden A.E, halkın yeniden Sur'da çok özlediği çarşılara gelmeye başladığını belirtti.

Esnaf A.E, yaşanan olaylar nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğini ve bu süreci atlatmak için umutlu olduklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Mağdur olduk, zararımız var. Yaklaşık 4 aydır iş yerimiz kapalı kaldı. Gücümüz kalmamıştı artık. İş yerimizi bugün açıyoruz. Temizlik yapmaya başladık. Müşterilerimizi bekliyoruz. Vatandaşlar ilçedeki tarihi yapıları gezmek, yemek yemek, kahve içmek ve alışveriş için ilçemizi tercih ediyor. Burası Doğu'nun Paris'i. Burası Diyarbakır'da alışverişin kalbidir. Buradaki herhangi bir olumsuzluk tüm şehre yansıyor. Umutluyuz. İnşallah işler düzelmeye başlar, yerli ve yabancı turist yeniden gelir. En büyük umudumuz da devletin zararlarımızı karşılayacak olmasıdır."

- "Umudumuz ilçenin yeniden eski haline dönmesidir"

Giyim mağazası işleten M.N.A, 43 yıldır ilçede esnaf olduğunu, olaylar nedeniyle bir süre iş yerini kapatmak zorunda kaldığını belirtti.

Zarar ettiklerini ancak satışların artmasıyla mağduriyetlerinin sona ereceğine inandıklarını ifade eden M.N.A, "Kış sezonu için mal almaya gitmiştik. Olaylar nedeniyle hiçbir şey satamadan dükkanı kapatmak durumunda kaldık" diye konuştu.

İş yerinin 3,5 ay kapalı kaldığını vurgulayan M.N.A, insanların alışveriş için ilçeye yönlendirilmesini beklediklerini aktardı.

M.N.A, "Sur içi demek her şey demektir. Burası kentin ticaretinin neredeyse yarısının döndüğü yerdir. Umudumuz tarihi ilçenin yeniden eski haline dönmesidir. Umutlu olmasak biz de çoktan giderdik" ifadelerini kullandı.

- "Suriçi Diyarbakır'ın tarihidir, kalbidir"

Esnaf A.Ç, cirolarının olaylar nedeniyle düştüğünü söyledi. "Çeklerimizi ödeyemiyoruz, ailemizi geçindiremeyecek duruma düştük" diyen A.Ç, sözlerini şöyle sürdürdü: "İş yerimiz yüz günden fazla kapalıydı. Şimdi ise 6-7 gündür açık ve canlanma başladı. İnsanlar meraktan dolayı Gazi Caddesi'ne geliyor. Yerli turistler eskiden akın akın geliyordu. Şu an hiç yerli turist yok. Birçok otel kapanmış durumda. Yabancı turistin zaten artık yüzünü göremiyoruz."

Turist gelmesini beklediklerini anlatan A.Ç, Diyarbakır'ın güzel ve tarihi bir şehir olduğunu, kentin olumsuzluklarla anılmasını istemediklerini aktardı.

- "Sur'daki ahengi yeniden yakalamak istiyoruz"

Esnaf M.E, ülkenin bu yaşanan saldırıları hak etmediğini belirtti. Diyarbakır'ın tarihi ve inanç kenti olduğunu vurgulayan M.E, "Bunu yapanları Allah'a havale ediyoruz" dedi. İş yerini 13 gündür açtığını dile getiren M.E, Sur'u yeniden ticaretin merkezi yapmak istediklerini söyledi.

M.E, şunları kaydetti: "Sur'daki ahengi yeniden yakalamak istiyoruz. Sur içinden doğdu Diyarbakır, sonra aşama aşama gelişti. Diyarbakır'ın kalbidir Sur. Ticaretin merkezi, medeniyetin beşiğidir. Buradaki huzur hiçbir yerde yoktur. Olaylar bitti, iş yerlerimize kavuştuk. Birlik beraberlik içinde olursak yakın zamanda Sur içi eski canlılığına ulaşır. Halkımızın bize destek olmasını, gelip buradan alış veriş yapmasını istiyoruz. Tekrar kalkınmamız için halkımızın desteğine ihtiyacımız var. Halkımıza, 'Diyarbakır'ın kalbi olan Sur'un yeniden hayat bulması için gelin bize el uzatın, birlik olup Sur'u yeniden canlandıralım, hayat verelim, yeniden var edelim' diyoruz."

İş yerlerini açmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan M.E, yaşadıkları travmayı atlatmaya çalıştıklarını dile getirdi.

- "Eski huzurlu günlerimize beraber kavuşacağız"

Demirci Ustası S.R, aylar sonra iş yerini açmaktan memnun olduğunu kaydederek, maddi ve manevi kayıplarını zaman içerisinde telafi edeceklerine inandıklarını söyledi.

S.R, "Bu halk birlik ve beraberlik sayesinde birçok badireyi atlatmayı başarmıştır, bunu da atlatacaktır. Sadece biraz zamana ihtiyacımız var. Derdimiz bir acılarımız bir inşallah mutluluğumuz da bir olacak. Eski huzurlu günlerimize beraber kavuşacağız, birlikte düze çıkacağız. Daha çok çalışıp, kaybettiklerimizi kazanmaya çalışacağız. Yeter ki ele elle verelim" şeklinde konuştu.

Sur esnafına destek olmak için arkadaşlarıyla Batman'dan geldiğini ifade eden S.A, ilçenin bir an önce toparlanmasını istediklerini belirtti. Diyarbakır denilince aklına Sur ilçesinin geldiğini anlatan S.A, ilçede yemek yiyeceklerini, alışveriş yapacaklarını, esnafa destek olmaya çalışacaklarını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi