Görüş Bildir

Sur esnafı: Tükendik artık!

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki çatışmalar esnafı vuruyor. Kepenklerini erken saatlerde kapatmak durumunda kalan esnaflar, olayların sona ermesinin istiyor.

Sur esnafı: Tükendik artık!

Recep KAYA/Ahmet DEMİR/Tahir KARAKEÇİ

DİYARBAKIR-7 Haziran seçimlerinin ardından Sur ilçesinde başlayan terör olayları nedeniyle esnaf büyük zarar gördü. Esnafın zararının karşılanması için bazı sivil toplum kuruluşları kampanyalar düzenledi, vatandaşlar ise ilçeye gelerek, alışverişlerini burada yaptı. Ancak ilçede önceki gün yeniden başlayan olaylar bir kez daha esnafı vurdu. Kepenklerini erken saatlerde kapatmak durumunda kalan esnaflar, ödemelerini yapamaz duruma geldi.

HİÇ KEPENK AÇILMAYABİLİR

Yaşananlardan sadece kendilerinin değil, tüm Diyarbakırlıların zarar gördüğünü ve huzursuz olduğunu anlatan esnaflar, olayların sona ermesini istedi.   Esnaf Mücahit Altun, zaten neredeyse özel günlerde iş yapabildiklerini belirterek, “Bunun dışındaki tarihlerde kazandığımızla ancak giderlerimizi karşılayabiliyorduk. Ancak seçimlerinin ardından başlayan olaylar yüzünden birçok esnaf büyük sıkıntılar yaşıyor.

Çeklerini ve kredilerini ödeyemeyen esnaf arkadaşlarımız var. Bu şekilde devam ederse Sur içi yaşanılamaz bir hale gelecek ve birçok esnafımız bir daha açmamak üzere kepengini kapatacak” dedi. 

Esnaf Mehmet Demirci ise, 7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan olayların 1 Kasım seçimlerinin ardından durmasını ümit ettiklerini ancak beklediklerinin olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Olayların sona ereceğini düşünüyorduk. Ancak önceki gün akşam saatlerinde yeniden olaylar başladı.

ARTIK DUR DEME VAKTİ GELDİ

Gündüz saatlerinde hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen tedirgin olan vatandaşlar alışverişe gelmiyor. Artık bu gidişata ‘dur’ demenin vakti geldi. Çok ciddi zararlar görüyoruz ve olayların sona ermesini istiyoruz.”

İLÇE HAYALET KENT HALİNDE

Çatışmaların ara ara meydana geldiği Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz ve Dabanoğlu mahalleleri adeta hayalet şehri andırıyor. Silahlı örgüt üyeleri yaşanan olaylara tepki gösteren halkı da tehdit ediyor. Çatışmalar nedeniyle Hocaoğlu, Hasırlı ve Kadı camilerinde ibadet yapılmıyor, ezan okunmuyor. Kapıların kapalı olduğu camilere ibadet etmek için gelen halk geri dönüyor.

OKULLARDA EĞİTİM YAPILMIYOR

Yavuz Selim Ortaokulu, Süleyman Nazif İlkokulu, Alparslan İmam Hatip Ortaokulu, Alparslan Anadolu Lisesi ve Mardin Kapı ilkokulunda hafta içi eğitime ara verilmişti.  Fatih Paşa Mahallesi Bıyıklı Mehmet sokakta kurulan barikat ve kazılan hendek nedeniyle evini terk eden S.T. yaşananlara tepki göstererek, “PKK militanları ellerinde ağır silahlarla evimizin önünde duruyor. Her an bir çatışma meydana gelecek korkusuyla evimizi terk ettik. Benim bulunduğum binada 3 aile evini terk etmiş.” dedi.

EMNİYETİN SUR BİLANCOSU AÇIKLANDI

Bu arada, Sur İlçesi'nde PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H mensuplarının barikat kurmaya, hendek kazmaya başlaması üzerine güvenlik güçlerinin 6 Kasım'da başlattığı operasyonun bilançosu açıklandı. Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan yazılı açıklamasında şöyle denildi:

"İlimiz Sur İlçesinde vatandaşlarımızın günlük hayatını ve kamusal hizmetlerden faydalanmasını engellemek amacıyla cadde ve sokak aralarına hendek kazan, barikat ve bombalı tuzaklar kuran bölücü terör örgütü (BTÖ) mensuplarının faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla, 06.11.2015 tarihinde güvenlik kuvvetlerimizce operasyon düzenlenmiştir. Güvenlik güçlerimizin Sur İlçesinde gerçekleştirdikleri operasyonların engellenmesine yönelik olarak, bölücü terör örgütü mensuplarınca el yapımı bomba (EYB) ve uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunulmuş, buna karşılık veren güvenlik güçlerimiz ile BTÖ mensupları arasında çıkan çatışmada bir şahıs ağır yaralanmış, yaralı şahıs kaldırıldığı hastanede 07.11.2015 günü hayatını kaybetmiştir.

ŞAHSIN ÖRGÜTLE BAĞLANTISI

Şahsın hastaneye kaldırıldığı araçta ve üzerindeki eşyalarda yapılan kimyasal incelemeler sonucunda atış artığı olan kimyasal madde elde edilmiştir. Yine aynı şahsın parmak ve avuç izleri ile ilgili yapılan incelmelerde ise ilimizde geçmiş tarihte ele geçirilen patlamamış el yapımı bombalar (EYB) üzerinden elde edilen izlerle eşleştiği tespit edilmiştir. Sur İlçesinde devam eden olaylarla ilgili toplam 6 şahıs gözaltına alınmıştır.

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTIR

Gözaltında bulunan şahıslardan biri adli makamlarca tutuklanmış, 2 şahıs ise halen gözaltında olup soruşturma işlemleri devam etmektedir.Ayrıca devam eden operasyonlar esnasında bir emniyet mensubu hafif şekilde yaralanmıştır. İlimizde terör örgütlerine yönelik yapılan mücadele esnasında vatandaşlarımızın güvenlik görevlilerimize vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Halkımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması için yürütülen çalışmalara aralıksız ve kararlı bir şekilde devam edilecektir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi