Görüş Bildir

Sur Esnafını Soran Yok!

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Hüseyin Yılmaz, Diyarbakır merkez Sur ilçesindeki esnafı ziyaret ederek sıkıntılarını dinledi.

Sur Esnafını Soran Yok!

M. Şerif DOĞRU

DİYARBAKIR-HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Hüseyin Yılmaz, beraberindeki heyet ile Diyarbakır merkez Sur ilçesindeki mağdur esnafı ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Sur esnafının çok büyük mağduriyetler yaşadığını ve büyük bir kriz içerisinde olduklarını belirterek sıkıntılarını dile getiren esnaf, çatışmalı süreçte binlerce evin yıkıldığını ve on binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

Aradan bir yıl geçmesine rağmen sıkıntılarının bir türlü giderilemediğini söyleyen esnaf, yıkılan evleri için ödenen bedellerin de çok düşük olduğundan yakındılar.

İlçede devam eden sokağa çıkma yasaklarının tamamen kaldırılmadığını da dile getiren esnaf, Sur ilçesinin eski canlılığı kazanması için gereken adımların atılmadığını belirterek, şunları dile getirdi:

"Sur’dan yaklaşık 100 bin insan göç etti. Her birinin 20-30 nüfusu vardı. Evi sağlam olanların dahi evlerine girmelerine izin verilmiyor. Bu çözüm değil ki. Hepimiz bu toprakların çocuğuyuz, dost ve kardeşiz."

SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLANIYORUZ

48 nüfusu olduğunu ve 4 katlı evi olduğunu belirten Sur ilçesi sakinlerinden olan bir esnaf ise çatışmalı süreçte evlerinden çıkıp kiracı olmak zorunda kaldıklarını, bu durumun da kendileri için çok büyük bir sıkıntı olduğunu söyledi.

4 aile için tek bir kira verildiğini belirten Sur mağduru, "Biz 5 ev kiraladık. Bize verilen parayı istemiyoruz. Bize Beş Tepe’yi de verseler kabul etmem, ben kendi evimi istiyorum. Orada huzurum vardı. Çocuklarım, torunlarım gelip gezip oynarlardı, yiyip içiyorlardı. Rezil olduk, soğuktan donuyoruz. Evime bir mermi bile isabet etmediği halde içeri girip bütün eşyalarımı talan etmişler. O binayı yapana kadar onca sıkıntı çektim. Tam rahata kavuştuk derken bütün emeklerim heba oldu. 67 Yaşındayım. Bugüne kadar seçim zamanında kim geldiyse kapımıza, işi bittikten sonra bizi unutuyor. Kapımızı çalan yok. Çocuklarımın, torunlarımın psikolojisi bozuldu." ifadelerini kullandı.

DERDİMİZİ SORAN KİMSE YOK Kİ?

Sur esnafını bu güne kadar ziyarete gelen ilk partinin HÜDA PAR olduğunu belirten mağdur esnaf, Mardinkapı esnafı olarak kendilerinin Sur esnafı içerisinde en fazla zarar gören esnaf olduğunu ifade etti.

Esnaf şikâyetlerine şöyle devam etti: "Dağkapı esnafı bir-iki ay kepenk kapatmak zorunda kalırken biz 6-7 ay boyunca dükkânımıza dahi uğrayamadık. Asıl zarar gören bu bölgenin esnafıdır. Şu ana kadar sizden başka bize geçmiş olsun ziyaretine gelen dahi olmadı. Bundan dolayı sizlere müteşekkiriz. Daha önce burada köy ve ilçe garajı vardı. Belediye, garajı şehir dışına taşıyınca satışlarımız yarı yarıya düştü. En son yaşanan olaylardan sonra işler tamamen durdu. Şu an kiramızı bile çıkaramıyoruz. Yetkililerden ricamız, bir an önce yıkılan yerlerin yeniden inşa edilip ticaretin canlanması için gerekli adımları atmalarıdır."

SUR ESNaFININ KALKINMASI İÇİN

Sur esnafının sıkıntılarını dinleyen, şikâyetlerine kulak veren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Hüseyin Yılmaz, söz verdikleri gibi her zaman halk ile iç içe ve halkın yanında olduklarını belirterek, "Halkımızın derdi ile dertlenip sevinçlerini de paylaşmaya devam edeceğiz. Diğer siyasi partiler gibi sadece seçimden seçime, göstermelik ziyaretler yapma çabası içerisinde olmayacağız." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, "Esnaf kardeşlerimizi ziyaret ederek yaşadıkları sorunları not alıp gerekli mercilere rapor şeklinde sunacak ve bu sorunların giderilmesi noktasında elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz inşallah. Siz değerli esnafımızın da desteğini aldıkça Hükümet üzerinde daha büyük bir baskı oluşturacak, gerekli adımların atılmasını sağlayabileceğiz. Devam eden bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için Hükümete çağrımızı bir kez daha yineliyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi