Görüş Bildir

Sur Esnafının Trafik Tepkisi

Sokağa çıkma yasağının 4 ay’a aşkın bir süredir devam ettiği Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki esnaflar, sokağa çıkma yasaklarının kaldırıldığı caddelerin yaya ve araç trafiğine açılmasını istedi

Sur Esnafının  Trafik Tepkisi

Muhammet YILDIZ

Aylardır iş yapamayan Sur esnafı, siftah yapamamaktan yakınıyor. Yaya ve araç trafiğine kapalı olan caddeler yüzünden vatandaşların gelip alışverişlerini yapamadıklarını ifade eden esnaflar, biran önce caddelerin yaya ve araç trafiğine açılmasını istedi.

DİYARBAKIR- Sokağa çıkma yasağının 4 ay’ı aşkın bir süredir devam ettiği Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki esnaflar, sokağa çıkma yasaklarının kaldırıldığı caddelerin yaya ve araç trafiğine açılmasını istedi. Konu ile ilgili defalarca Valilik ile görüştüklerini ancak bir çözüm bulunamadığından yakınan esnaflar, ekonomik anlamda mağduriyetlerinin devam ettiğini belirttiler.

“Biz şuanda ölüyoruz”

Söz Haber'e konuşan esnaflardan Doğan Açan, 15 yıldan buyana senaflıklık yaptığını ifade ederek, yaşadığı sıkıntıları şöyle dile getirdi.

"Biz 16 nüfusuz evin tek çalışanı benim. Şuan da benim kardeşim kemoterapi görüyor 6 yıldır. Antalya’da şuan da hastanede yatıyor bütün bunlar mağduriyet ve karşılayacak hiçbir şey yok.  Biz gecen hafta yaklaşık bir 15 gün önce sayın valimizin yanına gittik dediler ki bakacağız duruma göre caddeyi açacağız dediler. Bizim şuan da tek umudumuz şu Mardin kapı caddesinin açılmasıdır. Ona göre bakacağız, yine de olmasa iş olmasa biz diyeceğiz vallah cadde açıldı iş olmadı yapabilecek bir şey yok. Yine de bizim sadece şuan da bu duruma bir el atmalarıdır yetkililerin, el atmadığı zaman bir ağaca su vermediğin zaman yavaş yavaş ölmesi demektir. Biz şuan da ölüyoruz yani hiç bir şey yok yani ben şahsım 5 aydır dükkân kiramı veremiyorum. Yarın öbür gün istediğinde nereden getirip vereceğim ben, evime bir ekmek bile götüremiyorum kimse karşılayamıyor bunu, valiliğe gidiyorum dilekçe yazıyor dilekçem geliyor ret geliyor. Kaymakamlığa gidiyorum, kaymakamlık ilgilenmiyor ben nereye kaçayım kimin yanına gideyim benim gücüm kimseye yetmiyor, kimin yanına gideceğimi de bilmiyorum. Bir esnaf olarak yetkililerin bu duruma bir el atmaları lazım, bir çözüm bulmaları lazım.”

İş yapamaz hale geldik

Gazi caddesinde esnaflık yapan Rıdvan Baran ise ev ve iş yerinin yıkıldığını ifade ederek, yaşadıkları travmayı şöyle anlattı. “Üç aydır evimizi yıktılar, dükkânımızı yıktılar mezarlığa bile gidemiyoruz. İsrail bile bırakıyor Filistin deki halk mezarlığa gitsin ama bizim bu Türkiye’de adalet olmadığı için mezarlığa gidemiyoruz. Cumhurbaşkanı gelip burada konuşuyor, diyor sizi mağdur etmeyeceğiz. Ahmet Davutoğlu, gelip diyor sizi mağdur etmeyeceğiz. HDP milletvekilleri geliyor diyor sizi mağdur etmeyeceğiz e bu ne biz mağduruz şuan 4 aydır kaymakamın yanına gidiyoruz bir dilekçe yazamadık. Kaymakam yokmuş, kaymakamın işi varmış emniyet müdürlüğünün yanına gidiyoruz oda bize kaymakamlığa gidin diyor. Biz halk olarak resmen perişan olmuşuz yeter artık bir barış istiyoruz, çok bir şey istemiyoruz bir masaya otursunlar Selahattin Demirtaş ta otursun Recep Tayyip Erdoğan’da otursun. 3 sene önce ne güzeldi 2 yıllık ateşkes vardı bütün turistler vardı burada Diyarbakır 1 milyon turisti karşılıyordu. 1 milyon turist bir su alırsa 1 milyon su demektir bu büyük bir katkı demektir.”

Turistik cadde trafiğe açılsın

Esnaflardan Kahraman Deniz ise, Sur esnafı olarak yetkililere seslendiğini belirterek, "Turistik Caddesi, turistlerin en yoğun olduğu ve işlek bir caddedir. Diyarbakır’ın en yoğun semtidir. Esnafları görüyorsunuz hepsi kan ağlıyor. Yetkililer bir an önce bu duruma bir çare bulsunlar." dedi.

Mardinkapı Esnaflarından Veysel Üçdağ da bölgelerinde üç bine yakın esnafın bulunduğunu anlatırken, şöyle dedi; “ Biz Mardin Kapı esnafı yaklaşık 2 bin 3 bin tane esnaf var burada hiçbir şekilde hiçbiri burada ticaretle uğraşamıyoruz. 4 aydan fazladır, şuan hepimiz mağdur durumdayız. Yani paramız piyasada var, millette alacağımız var, vereceğimiz var hiçbir şekilde ödemelerimizi yapamıyoruz. Müşterilerimiz şuan hiçbir şekilde buraya gelemiyorlar. Köylüler bu zamanda katık zamanı onlarda buraya gelemiyorlar, onlar bile şuan mağdur durumda, onlarda şuan ticaretle uğraşamıyorlar. En kısa zaman da caddenin trafiğe açılmasını istiyoruz, yoksa hiçbir şekilde ticaret yapamıyoruz. Bizim basın da izlediğimiz kadarıyla Sayın Başbakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Diyarbakır milletini mağdur etmeyeceklerini söylediler şuan biz mağdur durumdayız, perişan durumdayız. Onun için en kısa zaman da buranın açılması ve eski günlerine geri dönmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi