SUR operasyonları sonrasında Diyarbakır Valiliği ilk açıklamayı yaptı

Diyarbakır Sur'da PKK operasyonlarının dün bitmesinin akabinde Diyarbakır Valiliği'nden Sur açıklaması: Halka sağduyu ve olgunluktan dolayı teşükkür ediyoruz

SUR operasyonları sonrasında Diyarbakır Valiliği ilk açıklamayı yaptı

Diyarbakır Sur'da PKK operasyonlarının dün bitmesinin akabinde Diyarbakır Valiliği'nden Sur açıklaması: Halka sağduyu ve olgunluktan dolayı teşükkür ediyoruz

 DİYARBAKIR Valiliği, Sur İlçesi'nin 6 mahallesinde PKK'lılara yönelik operasyonların dün itibariyle sona ermesinin ardından operasyonun bilançosunu açıkladı. Valilik açıklamasında, "Diyarbakır halkına tüm provokatif çağrılara rağmen bu süreçte göstermiş oldukları sağduyu ve olgunluktan dolayı teşekkür ediyoruz" denildi.

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nin 6 mahallesinde PKK'lılar tarafından kazılan hendek ve barikatların kaldırılması ile PKK'lıların etkisiz hale getirmek için düzenlenen operasyonlar dün sona ermişti. Valilik bugün operasyonun bilançosunu açıkladı. Valilik açıklamasında şöyle denildi:

"Sur ilçemizde bölücü terör örgütü mensuplarınca sokakların kapatılarak kamusal faaliyetlerin ve vatandaşlarımızın günlük yaşamının engellenmesi, çocuklarımızın eğitim hakkının engellenmesi, sağlık hizmetlerinin alınmasının ve verilmesinin engellenmesi, vatandaşlarımızın kendi evlerine ve özel alanlarına girmelerinin engellenmesi, vatandaşlarımızın günlük yaşamını normal şartlar altında sürdürmesinin zorlaşması ve ticari hayatın olumsuz etkilenmeye başlaması ile beraber kamu düzenin sağlanması, bariyerlerin kaldırılması, çukurların kapatılması, bu yerler ile yollara ve binaların içine tuzaklanmış patlayıcıların etkisiz hale getirilmesi ve halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla 2 Aralık 2015 tarihinde 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 32/Ç maddesi gereğince,  Sur İlçesi'nde Sur içinde kalan bölgede Cevatpaşa,  Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahallelerinde ve Gazi Caddesinde  Sur Kaymakamlığınca sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş aynı anda Emniyet birimlerimizce operasyon başlatılmıştır. 10 Aralık 2015 tarihinde sokağa çıkma yasağına 17 saatlik bir ara verilmiş, 11 Aralık 2015 tarihinde sokağa çıkma yasağı yeniden ilan edilmiştir. 18 Aralık 2015 tarihinden itibaren operasyon emniyet birimleri ve askeri unsurlarca müşterek olarak devam etmiştir. İlk sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 2 Aralık 2015 tarihinden sonlanıncaya kadar 99 gün, müşterek olarak yapılmasına başlanmasından sonlanıncaya kadar 83 gün boyunca devam eden operasyon 9 Mart 2016 tarihi itibariyle son bulmuştur."

70 KİŞİ GÜVENLİK GÜÇLERİNCE TAHLİYE EDİLDİ

Operasyonların düzenlendiği sırada evlerinden çıkmayan sivillerin güvenlik güçleri tarafından tahliye edildiği belirtilen açıklamada, "Söz konusu operasyonda 206 çukur, kapatılkış, aynı sayıda barikat kaldırılmış, 365 el yapımı bomba düzeneği imha edilmiş, 7 hendek kapatılmıştır. Operasyon süresi boyunca valiliğimize ulaşan talepler doğrultusunda 46 erkek, 12 kadın ve 12 çocuk olmak üzere toplam 70 kişi güvenlik güçlerimizce bölgeden tahliye edilmiştir" denildi.

"DİYARBAKIR HALKINA TEŞEKKÜRLER "

Diyarbakır halkına teşekkür edilen açıklamanın son bölümünde de şöyle denildi:

"Diyarbakır halkının huzur ve güvenliği için bu operasyonda görev alan uzman çavuşundan komutanlarına, polisinden müdürlerine kadar tüm güvenlik birimlerimize ve köy korucularımıza göstermiş oldukları yoğun çalışma ve gayretlerden dolayı teşekkür ediyoruz. Ayrıca operasyon sırasında şehit olan personelimize Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı, yaralanan personelimize acil şifalar dileriz. Yine Diyarbakır halkına tüm provokatif çağrılara rağmen bu süreçte göstermiş oldukları sağduyu ve olgunluktan dolayı teşekkür ediyoruz.  Operasyonlar bitmekle beraber söz konusu bölgede var olabilecek tuzaklamaların imha edilmesi ve ilgili alanın vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde kullanımına uygun hale getirilmesi için arama- tarama faaliyetleri devam edeceğinden sokağa çıkma yasağı bir müddet daha devam edecek olup yasağının kaldırılması ile ilgili karar ayrıca duyurulacaktır. Halkımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması için yürütülen çalışmalara aralıksız ve kararlı bir şekilde devam edilecektir."

Kaynak: Diyarbakır Söz