Sur'a tank takviyesi!

Çatışmaların hız kesmediği Sur'da roketatarla düzenlediği saldırıda 2 uzman çavuş yaralanırken, takviye olarak dün tanklar ilçeye giriş yaptı. Esnaf işyeri açmazken, ilçeden göç ise sürüyor.

Sur'a tank takviyesi!

DİYARBAKIR'ın Sur İlçesi'nde PKK'lıların roketatarla düzenlediği saldırıda 2 uzman çavuş yaralanırken, tuzaklanmış bir bomba güvenlik güçleri tarafından imha edildi. Sur'daki operasyonlara destek vermek için ilçeye dün tankların giriş yaptığı görüldü.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde 2 Aralık günü 6 mahallede hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için konulan sokağa çıkma yasağı sürüyor. Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler ile polis ve jandarma özel harekat timlerinin katıldığı operasyonlarda bugün ilçeden sık sık silah ve patlama sesleri yükseldi.

ÇATIŞMALAR HIZ KESMİYOR

Çatışmaların yaşandığı Hasırlı Mahallesi'nde teröristlerin düzenlediği raketatarlı saldırıda 2 uzman çavuş yaralandı. Yaralı askerler bölgede bekletilen ambulanslarla Diyarbakır Asker Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, birinin durumunun ciddi olduğu belirtildi.

SOKAĞA TUZAKLANAN BOMBA

PKK'lıların tuzakladığı bombaların imhası da büyük bir titizlikle yürütülen ilçede Emniyet Müdürlüğü'nün arkasında bulunan ve sokağa çıkma yasağı olmayan Bekçi Sokak üzerinde bomba tuzaklandığı belirlendi. Polis bölgedekileri uzaklaştırıp, gerekli güvenlik önlemleri aldıktan sonra bomba kontrollü şekilde yerinde imha edildi.

TANKLAR TAKVİYE SOKULDU

Bu arada taşıyıcı ile Elazığ yolu üzerinden Şeyh Said Meydanı’na getirilen tank, burada indirilerek Sur ilçesine hareket ettirildi. Tankın getirilişi ve hareket edişi sırasında çevredeki vatandaşlar, cep telefonlarına sarılarak görüntü almaya çalıştı. Çatışmaların sürdüğü ilçede, bomba ve silah sesleri yükselmeye devam ediyor.

ESNAF KEPENK AÇAMIYOR

Öte yandan sokağa çıkma yasağının 31 Aralık 2015'te kaldırıldığı Gazi Caddesi esnafı, yoğun silah ve bomba sesleri nedeniyle kepenklerini açmaya çekiniyor. Birçok esnaf kepenk açmazken, bazı iş yerlerine 'kiralıktır' ilanı asıldığı görüldü.

52 GÜNÜN BİLANÇOSU

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından ilan edilen çatışmalarda 17 güvenlik görevlisi şehit olurken, 125 güvenlik görevlisi de yaralandı. Operasyonlarda 106 terörist etkisiz hale getirildi.

GENELKURMAY AÇIKLADI

TÜRK Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde devam eden operasyonda önceki gün 21 PKK'lı etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde devam eden operasyonda 4 PKK'lı ele geçirilirken, Şırnak ve Diyarbakır'da yürütülen operasyonlarda toplam etkisiz hale getirilen örgüt üyesi sayısının Cizre'de 412 ve Sur'da 112 olduğu belirtildi.

CİZRE'DE ÇATIŞMA BİR ŞEHİT

Cizre İlçesi'nde güvenlik güçleriyle PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışmada  Özel Harekat polisi 44 yaşındaki Bayram Özdere şehit oldu. Hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için başlatılan operasyonlar nedeniyle 14 Aralık gününden bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre İlçesi'nde güvenlik güçleriyle teröristler arasındaki çatışmalar Sur Mahallesi'nde yoğunlaştı. Çatışmada, öğlen saatlerinde PKK'lı teröristlerin açtığı ateşle Özel Harekat timinde görevli polis Bayram Özdere, şehit oldu. Evli ve 1 çocuk babası olan şehit polis Bayram Özdere'nin Ordu'dan geçici görevle Cizre'ye gittiği belirtildi.

PKK'NIN REVİRİ VE GIDA DEPOSU

Buarada, Cizre'de PKK'ya yönelik "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci" operasyonu sürüyor. 16 Aralık'ta başlayan operasyonda şu ana kadar 246 terörist etkisiz hale getirildi, 117 terörist sağ ele geçirildi. İlçede teröristlerce oluşturulan 367 barikat kaldırıldı, 94 hendek kapatıldı. Operasyonda 681 el yapımı patlayıcı bulunarak imha edildi.

Cizre'de terör örgütü mensuplarının direnişi önemli ölçüde kırıldı. Nur, Dağ Kapı, Konak, Ali Bey ve Şah mahalleleri teröristlerden temizlendi. Örgüt mensupları, Sur Mahallesi, İdil ve Nusaybin caddeleri ile ara sokaklara sıkıştırıldı. Güvenlik güçleri, Cudi Mahallesi'nin bir bölümünde de zaman zaman teröristlerle çatışıyor. Silopi ilçesindeki operasyonun tamamlanmasıyla asker ve polisin bir bölümü Cizre'ye sevk edildi.

- Kaçmak için tünelleri kullanıyorlar

Cizre'de terör örgütü mensuplarına yönelik operasyon, polis ve jandarma özel harekat birliklerince yürütülüyor. Sur ve Cudi mahallelerinde teröristlerle sık sık sıcak temas sağlanıyor. Güvenlik güçleri, teröristlerce tuzaklanmış el yapımı patlayıcılara karşı sokakları karış karış tarıyor. Rögar kapakları ve mazgallar, patlayıcı yerleştirilme ihtimaline karşı özellikle kontrol ediliyor. Sivil vatandaşların yaşamını hiçe sayan teröristlerin tuzakladığı el yapımı patlayıcılar, güvenlik güçlerince tek tek bulunup imha ediliyor.

Nur Mahallesi'nde arama yapan güvenlik güçleri, mutfak tüpü ve çelik tencere ile hazırlanmış el yapımı patlayıcılar ve çok sayıda bomba düzeneğini ele geçirdi. Mahalledeki bazı evlerde bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat bulundu. İlçede teröristlerce kullanılan evlerde, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın resimleri ile çok sayıda örgütsel doküman ve harita ele geçirildi.

Teröristler, ilçedeki birçok ev, okul ve camiye zarar verdi. Okul ve camiler teröristlerce üs olarak da kullanılıyor. Bazı evleri tünellerle birbirine bağlayan teröristler, operasyonlar sırasında tünelleri kullanarak güvenlik güçlerinden kaçıyor. Su kanalları, kanalizasyon şebekesi ve dere yatakları da teröristlerce güvenlik güçlerinden kaçış yolu olarak tercih ediliyor. Evlerin duvarlarını delen teröristler, buralardan güvenlik güçlerine ateş ediyor.

AMELİYAT MAKASI VE NEŞTER

Operasyonlarda yaralananla, revire dönüştürülen evlerde tedavi ediliyor. Güvenlik güçleri, örgüt mensuplarınca revire dönüştürülen bir evde, çok miktarda tıbbi malzeme, ilaç ve sargı bezi ele geçirdi. Bulunan malzemeler arasında ameliyat makasları ve neşterler ile ateşli silah yaralanmalarında ilk müdahalede kullanılan ilaç ve malzemeler dikkati çekti.

Örgütün depo olarak kullandığı bir evde de yaklaşık 2 ton gıda maddesi bulundu. İlçedeki bir başka evde ise güvenlik kameraları ele geçirildi. Örgüt mensuplarınca sokaklara kurulan kameralarla operasyon düzenleyen güvenlik güçlerinin takip edilmeye çalışıldığı belirtildi.

SİLOPİ YARALARINI SARIYOR

Silopi'de örgüt mensuplarınca kazılan hendeklerin kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması ve tuzaklanan patlayıcıların imha edilmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla uygulanan sokağa çıkma yasağının 19 Ocak'tan itibaren 05.00-18.00 saatlerinde kaldırılması üzerine ev ve iş yerleri zarar gören vatandaşlar yaralarını sarmaya devam ediyor.

Belediye ekipleri, patlayan su borularını İl Özel İdaresine ait iş makineleriyle onarıyor. Kopan elektrik tellerinin onarılması için de çalışmalar sürüyor. Terör saldırılarında iş yerleri zarar gören esnaf, dükkanlarını temizliyor. Esnaf Musa Yılmaz, ilçe dışında olduğunu, yasağın kaldırılmasıyla iş yerini açtığını söyledi. İş yerindeki zararın büyük olduğunu ve çoğu eşyanın kullanılmaz hale geldiğini dile getiren Yılmaz, "Hasar tespit ekipleri iş yerimde incelemede bulundu. Bölgede artık bu tür olayların sona ermesi ve huzurun gelmesini istiyoruz" dedi.

Öte yandan, güvenlik güçleri, vatandaşları teröristlerin tuzakladığı el yapımı patlayıcılara karşı dikkatli olmaları konusunda sürekli uyarıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler