Sur'a yürümek isteyen muhtarlar: Operasyon ve çatışmalar dursun

Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar ilçelerindeki 102 mahalle muhtarı, Yenişehir İlçesi'nin Şehitlik semtindeki Sümerpark'ta bir araya gelerek, Sur İlçesi'nde operasyon ve çatışmaların durması için ortak açıklama yaptı. Mahalle muhtarları adına açıklamayı yapan Ekinciler Mahallesi muhtarı Burhan İpek, sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin yasal dayanağı olmadığını iddia etti.

Sur'a yürümek isteyen muhtarlar: Operasyon ve çatışmalar dursun

Hükümetin güvenlik eksenli çatışmacı politika izlediğini ileri süren muhtar Burhan İpek, şunları söyledi:

"Barışçıl çözüm yoluna dönülmesi için, tek taraflı, çift taraflı kavramları geride bırakarak derhal yerleşim yerlerindeki operasyonlara ve çatışmalara son verilmelidir. Hiçbir gerekçe, sivil yerleşim yerlerinde yapılan bu denli ağır operasyonlara, ağır tahribatlara ve çocukların ölümüne neden gösterilemez, gerekçe olamaz. Bu kirli ve yıkıcı savaşın hiç bir haklı politik gerekçesi olamaz." OPERASYONLAR DURMALI

Operasyon ve çatışmalı sürece bir an önce son verilmesi gerektiğini söyleyen Burhan İpek, "Bir an önce silahlı operasyonların ve çatışmalı sürecin sona ermesini umut ve talep etmekle birlikte, çatışma durumunda da kentimizin tarihi ve manevi değerlerine, çatışma hukukunun ya da diğer bir ifadeyle insancıl hukukun asgari ilkelerine uyulmalıdır" dedi.

Burhan İpek, operasyonlardan toplum vicdanının rahatsız olduğunu ileri sürdü, "Sivillerin ölümüne neden olabilecek silahlı saldırılara, operasyonlara, işkence uygulamalarına derhal son verilmelidir" diye konuştu.

Burhan İpek'in açıklamalarından sonra muhtarlar Sur İlçesi'ne yürümek isteyince güvenlik güçleri izin vermedi. Bunun üzerine kendi aralarında tartışan muhtarlar yürümekten vazgeçip dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz