Suriçi Gergin!

Sur ilçesinde bağlı Lalebey Mahallesi'nde kazılan hendekleri kapatmak için mahalleye giren polis ile örgütün gençlik yapası arasında sokak çatışmaları yaşandı.

Suriçi Gergin!

Diyarbakır'ın Sur İlçesi Lalebey Mahallesi'nde sabahın erken saatlerinde kazılan hendekleri kapatmak için gelen polis ile PKK'nın şehir yapılanması YDG-H üyeleri arasında kısa süreli çatışma çıktı. Olayın meydana geldiği sokağa giderek açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, "Biz buradan bir kez daha hükümeti uyarmak istiyoruz. Çözüm barışta. Çözüm İmralı'ya gitmekte ve Sayın Öcalan'la masaya oturmakta ve müzakerelerdedir" dedi.

SUR İLÇESİNDE ÇATIŞMA

Sur ilçesi Lalabey mahallesinin bulunduğu ara sokaklarda toplanan yüzü maskeli, PKK’nın şehir yapılanması YDG-H üyesi grup ellerine aldıkları kazma, kürek ve beton delici makineyle hendek kazdı. Yaşanan olay üzerine bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Ara sokaklara giren polis ekiplerine bu kez silahla ateş açan gruba polisin anında karşılık vermesiyle kısa süreli çatışma yaşandı. Yaşanan silahlı çatışmada ölen yada yaralanan olmazken polis ekipleri yüzü maskeli ve silahlı grubun dağılması için sokak aralarına gaz bombası atarak dağıttı.

EVLER, EŞYERLERİ İSABET ALDI

Bir anda elektriklerin kesildiği Sur ilçesindeki ara sokaklarda polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldılar. Müdahale sonrası maskeli göstericiler ara sokaklarda izlerini kaybettirirken yaşanan olay anı ise bir vatandaşın cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı

Bölgede yoğun güvenlik önlemi alan polis ekiplerinin bekleyişi gecenin ilerleyen saatlerinde de sürerken kaçan şahısların yakalanması için de operasyon başlatıldı.

GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Çatışmanın şiddeti ise gün ağarınca ortaya çıktı. Çatışmada sokakta bulunan ev, araba ve iş yerlerine yüzlerce merminin isabet ettiği görüldü. Bazı ev ve araçlarda ciddi maddi hasarın oluştuğu da öğrenildi. Çatışmada ölen ve yaralanan olmadı.

HDP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ SUR'DA

Olay sonrası mahalleye giden HDP Diyarbakır Milletvekilleri Nursel Aydoğan, Edip Berk, Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve İlçe Belediye Başkanları vatandaşlardan ve esnaftan bilgi alarak, inceleme yaptı.

"SÜREÇ KURBAN EDİLMEYECEKTİR"

İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan DBP İl Eşbaşkanı Hafize İpek, Silopi'de yaşananların aynısının Sur İlçesi'nde de yapılmak istendiğini belirterek, "Sabah 04.00'dan bu yana ilçe polis tarafından ablukaya alınmış. Sivil vatandaşlarımızın iş yerleri, evleri taranmış durumdadır. Süreç Cumhurbaşkanı'nın iktidarına, sarayına kurban edilmeyecektir" dedi.

AYDOĞAN: "ÇÖZÜM BARIŞTA"

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise elinde polisin silahından çıktığını belirttiği boş kovanı gazetecilere göstererek açıklama yaptı. Bölgede yarım çuvala yakın mermi toplandığını belirten Aydoğan, bu mermilerin polisin kullandığı akrep tipi bir araçtan atıldığını söyledi. İç Güvenlik paketinin bugünlere bir hazırlık olduğunu belirten Nursel Aydoğan şunları söyledi:

"Aslında iç güvenlik paketi bugünlere hazırlık içindi. Sivil katliamların önünü açmak içindi. Kamu güvenliğinin sağlanması adına iç güvenlik paketini çıkarmışlardı. Fakat yaşadığımız deneyimler, geçmişte bıraktığımız tarih, kamu güvenliğinin asla ve asla bu şekilde sağlanamayacağını bize göstermişti. Bundan sonra da gösterecektir. Çıkarılan bu pakete göre kamu görevlisi 1 değil, isterse 5 sivil katletsin asla yargılanamayacak, adalet ve hakim önüne çıkamayacak. Biz buradan bir kez daha hükümeti uyarmak istiyoruz.

MÜZAKERELERİN DEVAMIDIR

Çözüm barışta, çözüm İmralı'ya gitmekte, Sayın Öcalan ile masaya oturmakta ve müzakerelerdedir. Kamu güvenliğini sağlama adına saatlerce Sur'un dar sokaklarında sivil halkın üzerine binlerce mermi atılarak kamu güvenliği sağlanamaz. Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'ne seslenmek istiyorum. Diyarbakır bunları hak etmiyor. Diyarbakır halkı bunları hak etmiyor. Diyarbakır uzun yıllardan beri barış mücadelesini, barış direnişini kitlesiyle sürdürmüş bir halktır. Bundan sonra da bütün bu yönelimler karşısında çözüm ve barış içerisinde direnmeye devam edecektir." Açıklamadan sonra çatışmanın yaşandığı mahallede incelemelerini sürdüren HDP heyeti, daha sonra Lalebey Mahallesi Eşit, Özgür, Yurttaş Derneği'ni ziyaret etti.

8 KİŞİ TUTUKLANDI, 7 GÖZALTI VAR

Öte yandan, Ergani İlçesinde eylem hazırlığı yaparken yakalanan PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDGH)'ne mensup 8 kişi tutuklandı. Diyarbakır kent merkezinde ise yol kesen ve örgüt adına eylem düzenleyen 7 kişi yakalandı.

BİSMİL'DE ÜÇ TIR ATEŞE VERİLDİ

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yol kesen örgüt mensupları Diyarbakır Bismil karayolunun Köseli köyü mevkisinde 3 tırı durdurdu. Teröristler sürücülerini indirdikten sonra araçları benzin dökerek ateşe verdi. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA) müdahale ettiği yangında 3 tır kullanılamaz hale geldi.

YÜK TRENİNE BOMBALI SALDIRI

Tatvan'dan Elazığ'a gitmekte olan yük trenine Muş'a 30 kilometre mesafede, PKK bombalı tuzak kurdu. 53015 sefer sayılı yük treni geçtiği sırada uzaktan kumanda ile patlattılar. Muş'un Kurt ile Bingöl'ün Kale istasyonları arasında kalan bölgede meydana gelen saldırıda, raylar ve bazı vagonlar hasar gördü. Yük treninde bulunan 7 görevliye ise bir şey olmadı. Bölgeye güvenlik güçleriyle birlikte onarım ekipleri gönderildi.

POLİS ARACINA ROKETATAR ATILDI

PKK'lılar, Bingöl- Erzurum karayolunda seyir halindeki Bingöl Emniyet Müdürlüğüne ait zırlı araca Ilıcalar mevkisinde roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırdı. Polisin karşılık verdiği saldırıda can kaybı ve yaralanma meydana gelmedi, araçta hasar oluştu.

VOR İSTASYONU ATEŞE VERİLDİ

Siirt'te dün gece Vor istasyonuna uzun namlulu silahlar ve el bombası ile gerçekleştirilen saldırıyla ilgili geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Siirt Havaalanı Müdürlüğüne bağlı Gökçebağ beldesindeki Vor istasyonuna gerçekleştirilen saldırının görgü tanığı olan özel güvenlik görevlileri, saldırının nöbet değişimi sırasında gerçekleşmesi nedeniyle silahlarını teslim almadıkları için PKK'lılara karşılık veremediklerini belirtti.

Saldırıyı önleme girişimlerine rağmen örgüt üyelerinin binaya önce el bombası attıklarını daha sonra silahla ateş açtıklarını anlatan özel güvenlik görevlileri, PKK'lıların hem silahlarına hem de telefonlarına el koyduğunu söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz