Surların kentinde ilk kadın taksi şoförü

Diyarbakır'ın ilk kadın taksi şoförü olan Dilek Sunar, bir ilke imza atmanın sevincini yaşıyor.

Surların kentinde ilk kadın taksi şoförü

Bağlar Belediyesi'nin Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle hazırladığı "Değişim ve Gelişim İçin Kadınlar Meslek Ediniyor" projesi kapsamında 2 ay boyunca gördükleri şoförlük eğitimlerini tamamlayan 5 kadın, Diyarbakır Belediye otobüsü şoförleri olarak trafiğe çıkarken, Dilek Sunar (39) adlı kadın ise, Diyarbakır'ın ilk taksi şoförü olarak ilkler arasında yerini aldı. Dersim doğumlu olan ve 6 yıldır Diyarbakır'da ikamet eden Sunar, 2 aydır taksi şoförlüğü yapıyor. Lise Caddesi üzerinde bulunan Çamlıca Taksi Durağı'nda 11 erkek şoför ile çalışan Sunar, sadece hafta sonları sabah 07.00 ile 19.00 saatleri arasında çalışıyor. Ticari Taksiciler Kooperatifi'nde (TİTAK) tanıdığı bir arkadaşı sayesinde taksi durağında işe başlayan Sunar, araba kullanmayı sevdiğini ve taksi şoförü olarak çalışmaya başladığını belirtiyor.

'İlk zamanlarda çok tedirgin oldum'

Sadece hafta sonları çalışan Sunar, iş arkadaşlarının ilk başlarda kadının taksi şoförü olarak çalışamayacağı kaygısını taşıdıklarını dile getirerek, "İlk başlarda çalışma arkadaşlarım inanmadılar. Bunun bir şaka olabileceğine inandılar" diye aktarıyor. Taksi şoförü olarak çalışmaya başladığı ilk günlerde kaygılı olduğunu dile getiren Sunar, "İş arkadaşlarımın yaklaşımı olumlu yönde olmasaydı, herhalde ben de burada çalışamazdım. Başarılı olamazdım. Çalışma hevesim de kırılırdı. Şoför arkadaşlarım, bana destek sundular. Bir aile gibiyiz. Beni zorlayan hiç bir şey olmadı. Tedirgin olduğum durumlarla karşılaşmadım" diye belirtiyor.

'Kamera şakası ise beni araçtan indirin'

Yolcularından, olumsuz tepkilerden çok olumlu tepkiler ile karşılaştığını dile getiren Sunar, "İnsanlar, kadınları çalışma alanlarında görmeye alıştılar. Bu nedenle şehir merkezinde olumsuz tepki ile karşılaşmadım. Çoğu zaman yolcuların şaşkın bakışları ile karşılaşıyorum. Bazen bunun kamera şakası olduğunu zannediyorlar. Özellikle kadın yolcularım çok seviniyorlar" diyor. Yolcuları ile arasında ilginç diyalogların geçtiğini aktaran Sunar, şunları anlatıyor: "Sabah yaşlı bir amca geldi. Ben de arabaya bindim. Ancak amca ise halen kornaya basıyor, şoförün gelmesini bekliyor. Oysa benim şoför olduğumu tahmin etmediği için çok şaşırmıştı. Başka bir yolcum ise, şöyle demişti, 'kamera şakası ise beni araçtan indirin.' Nereye gideceğini sorduğumda , 'Ben şoktayım cevap veremiyorum' demişti. İnsanların hala şaşkın bakışlarını görüyorum. Durağın daimi müşterileri ise alıştılar, bazen durağı arayanlar 'kadın şoförünüz gelsin' diyor."

'Özgüven sahibi kadınlar her işi başarır'

Erkeklerin yalnız iken argo sözcükler ile rahat bir şekilde konuştuklarını belirten Sunar, çalışmaya başladıktan sonra sohbetlerin daha seviyeli ve sözcük seçiminde daha dikkatli davrandıklarını ifade ediyor. Diyarbakır'da taksi şoförü olarak bir ilke imza attığını, bunun gurur verici olduğunu dile getiren Sunar, özgüven sahibi kadınların her işin üstesinden gelebileceğini belirtiyor. Sunar, "Kadınlar kendilerine güvenmelidirler. Ne istediklerini bilmelidirler. Biz kadınlar istedik mi yapamayacağımız hiçbir şey yoktur" diyor.

                                                               

'2 ay değil de 2 yıl önce çalışmaya başlasaydı'

25 yıldır durak çalışanı olan Abid Çaka ise, ilk kez bir kadınla aynı ortamda çalıştıklarını dile getirerek, sevindirici ve gurur verici bir durum olduğunu söylüyor. Eskiye oranla kendilerinde büyük bir değişimin olduğunu belirten Çaka, "Kendi aramızda birbirimize takılıyoruz. Normalinde argo sözcükler de kullanıyoruz. Dilek hanım geldiğinden bu yana bizler daha dikkatli sözcükler kullanıyoruz. Bizler de büyük bir değişim oldu" diye belirtiyor.

7 yıldır durakta şoför olan Ecevit Hafif ise, "Diyarbakır'da ilk kez bizim durakta kadın şoför oldu. Bu gurur vericidir. Başka arkadaşlarımız bize 'helal olsun' diyor. Kadın arkadaşımızın başarısının devamını diliyoruz" diye belirtiyor. Aynı durak çalışanı olan Resul Gezer ise, "Keşke 2 ay önce değil de 2 yıl önce çalışmaya başlasaydı. Bizlere göre kadın ve erkek eşittir" diyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler