Sürücülerin yağışlı ve sisli havalarda dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Yağışlı, karlı ve sisli havalarda uyulması gereken kuralları ve sürücülerin de dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Uzman Sürücü Abdullah Akyüz, sürücülere önemli tavsiyelerde bulundu.

 Sürücülerin yağışlı ve sisli havalarda dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Özellikle günün erken saatlerinde sık sık karşılaşılan sisli hava, ulaşımı olumsuz etkiliyor.

Uzman Sürücü Abdullah Akyüz, hava sıcaklarının düşmesiyle beraber yollarda buzlanma oranının yükselmesiyle araç sürücülerine, araçlarını kontrollü bir şeklide kullanmaları, kışlık lastiklerini mutlaka taktırmaları ve donmayı etkileyici olan antifrizin kullanmaları hususunda uyarılarda bulundu.

Yağışlı ve sisli havalarda sürücülerin alması gereken tedbirleri sıralayan Akyüz, doğru bilinen bazı yanlışlara da dikkat çekti.

Yollarda büyük tehlikelere neden olan gizli buzlanmaya da dikkat çeken Akyüz, dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi.

TRAFİK İŞARET VE LEVHALARıN VERDİĞİ KURALLAR İÇERİSİNDE HAREKET ETMELİYİZ

Araç sahiplerinin yağışlı havalarda ve gizli buzlanmalara karşı dikkatli olmaları gerektiğini dile getiren Akyüz,

"Rutin olarak aracımızın kış bakımlarını yapmamız lazım. Kış lastiği, cam silecekleri, akü, genel yağ bakımı ve antifriz suyunu değiştirmemiz gerekiyor. Özellikle antifriz suyunu değiştirmediğimiz müddetçe aracın donmasına sebebiyet veriyor. Bunları kontrol ettikten sonra çoğumuz uzun yol veya şehir içinde aracı kullanıyoruz. Bundan dolayı trafik işaret ve levhalarına uymamız gerekiyor. Trafik işaret ve levhaların vermiş olduğu kurallar içerisinde hareket etmemiz lazım."

şeklinde konuştu. 

KARLI VE DON TUTMUŞ HAVALARDA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI KULLANALIM

Özellikle karlı havalarda araçlarımızı hemen çıkarmamamız gerektiğinin altını çizen Akyüz,

"Karlı ve çok don tutmuş havalarda toplu taşıma araçlarını kullanalım. Halk arasında doğru olan ama yanlış bildiğimiz bazı başlıklar var. Örneğin sisli havalarda aracımızın dörtlü ışıklarını yakıyoruz. Bu yanlıştır, sisli havalarda sis farlarını yakmamız lazımdır. İkincisi, karlı zamanlarda lastik basıncını düşürüyoruz. Bu bildiğimiz, yanlış bir bilgidir. Lastik ölçülerimiz ne ise ona göre yol almamız lazım. Maalesef bizler hız kurallarına uymuyoruz. Hız kurallarına uymadığımız zaman felaketlere neden oluyor. Yolun belirtmiş olduğu hız ne ise ona göre gitmemiz gerekiyor. Özellikle kış aylarında biraz daha sakin ve hoşgörülü davranmamız lazım. Kış aylarında çoğu yollarımız buz tutuyor. Gizli buzlanmaya temas ettiğimiz zaman, panik yapıp frene basıyoruz. Frene basılmaması değil, rahat, sakin ve panik yapmadan buz sürecini atlaması gerekiyor."

ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz