Sur'un yeniden inşası tartışması

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, binlerce aileye yasal ve sosyal hakları konusunda danışmanlık hizmeti verecek Sur Danışma Merkezi’nde meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlarla bir araya gelerek, bundan sonra yapılacakları tartıştı.

Sur'un yeniden inşası tartışması

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanlığı’nın Suriçi’ndeki evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce aileye yasal ve sosyal hakları konusunda bilgilendirmek amacıyla açtığı Sur Danışma Merkezi’nde Sur için bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın yanı sıra  Sur Belediyesi Eş Başkan Vekili Azize Değer Kutlu, Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Metin Aslan, İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Mezopotamya Hukukçular Derneği yöneticileri, TMMOB’ye bağlı odaların temsilcileri ve Sur ilçesi mahalle muhtarları katıldı.

Toplantı, Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanı Nevin Soyukaya’nın Sur’un tarihi ve UNESCO’ya alınma süreciyle ilgili bilgi vermesiyle başladı. Soyukaya 6 Eylül 2015’te başlayan, aralıklarla süren sokağa çıkma yasakları, operasyonların resmen tamamlandığı 10 Mart 2016 tarihinden bu yana devam eden yıkımlara değinerek, “6 aylık abluka sürecinde durum tespiti yapılmadan, Kentsel Sit Alanı içerisinde kepçeler ve iş makineleri kullanılarak tescilli ve tescilli olmayan yapıların yıkıldığı, hafriyat atım çalışmalarının başlatıldığı, Koruma Amaçlı İmar Planına ve mevcuda uygun olmayan yolların açıldığı, mevcut sokakların genişletildiği, kentin özgün plan dokusunun tahrip edildiği görülmüştür” iddiasında bulundu.

1277 YAPININ YIKILDIĞI TESPİT EDİLDİ

Suriçi bölgesinin Dünya Miras Alanı’nın tampon bölgesi olduğunu, ulusal ve uluslararası yasalara göre Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı Alan Yönetim Başkanlığı’nın alanda yürütülecek tüm çalışmalara katılması gerektiğini öne süren Soyukaya, ancak sürece dahil edilmediklerini söyledi. 148 hektarlık Suriçi’nin 10 hektarının tamamen yıkıldığını, yıkılan bölgelerdeki molozların kaldırılıp dümdüz alanların oluştuğunu ifade eden Soyukaya, ağustos ayında çekilen bir fotoğrafta toplamda yıkılan yapı sayısının 1277 olduğu tespit ettiklerini iddia etti.

DANIŞMA MERKEZİ TEKNİK DESTEK SUNACAK

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Sur Danışma Merkezi’nde Suriçi için bundan sonra neler yapılacağını tartışmak üzere toplandıklarını kaydetti. Sur’dan göç eden ve hala geri dönememiş insanların olduğunu belirten Anlı, "Burası daha çok bir danışma, bir hukuksal, teknik danışma ve bu konuda belki de toplumun kendi haklarını kendi yapabileceklerinin farkında olabileceği ve örgütlenebileceği bir mekanizmanın alt zemininin oluşturulması olacak.” diye konuştu.

YENİDEN İNŞA SADECE SUR DEĞİL BÖLGENİN MESELESİ

Sur'un yeniden inşa edileceğiyle ilgili olarak Anlı, “Bu açıdan inşa sadece Sur meselesi değil; ama Sur’un üzerinden coğrafyamızda diğer yıkıma uğramış şehirlerinde bu örnek üzerinden yeniden inşasını, yeniden yaşamın orada kendisini var edebilmesini sağlayacak mekanizmalar üretmek durumundayız. Bu konuda böyle bir sorumluluğumuzun olduğunu bir kez daha görmek lazım. En örgütlü yapılarımız burada, en teknik deneyimli kadrolarımız burada ve bu açıdan da sonuç almaya en yatkın olduğumuz yer de burasıdır.”

KIŞANAK: DANIŞMA MERKEZİNİN SURİÇİ’NDE KURULMASI ÖNEMLİ

Eş Başkan Gültan Kışanak ise, Danışma Merkezi’nin Suriçi’nde olmasının vatandaşlar ile diyalog kurma açısından kolaylık sağlayacağını söyledi. Toplantıda, Sur Koruma ve Yaşatma Platformu’nun yeniden toplanması, yeni kararlar alınması yönünde görüşler belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz