Tahribat Büyük!

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, "Son terör olaylarından dolayı mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait 10 eserin restorasyon çalışmalarını en kısa zamanda başlatıyoruz. Bunların başında Fatihpaşa Camii, Dört Ayaklı Minare yani Şeyh Mutahhar Camii, Hasırlı Mescidi, Arapşeyh, Kadı ve Ulu Camii geliyor." dedi.

Tahribat Büyük!

Vakıflar Haftası dolayısıyla Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Etkinlikte konuşan Evsen, Diyarbakır'ın vakıf ve kültür varlıkları açısından dünyanın en önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi.

Evsen, İslam dünyasının 5'inci "Harem-i Şerif'i" olarak kabul edilen Ulu Camii, Eğil ilçesindeki peygamber makamları ile 27 şehit sahabenin meftun bulunduğu Hazreti Süleyman Camii'nin Diyarbakır'da bulunmasının önemine işaret ederek, Diyarbakır'da Mimar Sinan'ın ilk dönemlerde inşa ettiği eserlerin var olduğunu aktardı.

- "Bugüne kadar bu kültür varlıkları saldırıya uğramamıştı"

"Behrampaşa Camii, İskenderpaşa Camii, Melikahmet Camii, Fatihpaşa Camii gibi eserler gökyüzündeki yıldızlar gibi Diyarbakırımızı aydınlatmaktalar" diyen Evsen, şunları kaydetti:

"Son terör olaylarından dolayı mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait 10 eserin restorasyon çalışmalarını en kısa zamanda başlatıyoruz. Bunların başında Fatihpaşa Camii, Dört Ayaklı Minare yani Şeyh Mutahhar Camii, Hasırlı Mescidi, Arapşeyh, Kadı ve Ulu Camii geliyor. Ulu Cami'ye kurşun izlerinin bulunmasından dolayı yeniden müdahale etmemiz gerekecek."

Bu yıl bölgede terörden etkilenenlerin iş yerlerinin kira ücretinde herhangi bir artış gerçekleştirmediklerine işaret eden Evsen, kasım ve nisan ayları içerisinde Sur esnafından kira da almadıklarını dile getirdi.

Evsen, "639 yılından bugüne kadar bu tarihi kültür varlıkları asla böyle bir saldırıya uğramamıştı. Bunlar bizim değerlerimiz, göz bebeğimiz, tarihimiz, geçmişimizdir. Bunlara sahip çıkmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesi Türk Halk Müziği Korosunca farklı dillerde ilahi ve şarkılar seslendirilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz