Tahta köprülü Bölge Müdürlüğü!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Diyarbakır Bölge Müdürlüğüne ait 2 katlı bina 6 Şubat depremleri sonrası zeminindeki kaymalara rağmen halen kullanıma devam ediyor . 

Tahta köprülü Bölge Müdürlüğü!

OTURULAMAZ RAPORU VAR!

Diyarbakır’daki 6 Şubat depreminde Dağkapı’daki İletişim Başkanlığı olarak kullanılan 2 katlı tarihi bina da ciddi zarar gördü. Duvarları birbirinden ayrılan, bir elin girebileceği kadar derin çatlaklar oluşan, çatısı hasar gören binada inceleme yapan Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü saha ekipleri, binaya 'oturulamaz' raporu verdi.

"KULLANILMASI UYGUN DEĞİL" RAPORU

Raporda, binanın temelinde oturmalar olduğu, bina birleşim yerlerinde çatlaklar oluştuğu, alt yapı sisteminin tahrip olduğu için binanın mevcut şartlarda kullanılmasının uygun olmadığı bildirildi.

Binanın hemen bitişiğindeki eski Orduevi binasının yıkılmasıyla da zemininde kaymalar yaşanan binanın sağ bitişiğinde ise yine eski bir otel binasının yıkılarak eksi 3 kata kadar derin temel kazılması da İletişim Başkanlığı binasının zaten oturulamaz hasarlı olmasına rağmen temeline ciddi zarar verip yapıyı daha da güvensiz bir hale getirdi.

Çok eski yıllara dayanan kanalizasyon ve alt yapı sistemi de çökünce binanın zemininde oluşan sıvılaşmalar tehlikeye davetiye çıkardı. Genel Müdürlükten ödenek alamayan Diyarbakır Bölge Müdürlüğü yetkilileri çareyi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile alt yapı sisteminin yenilenmesi için DİSKİ’ye başvurmakta buldu.

KURUMLAR İLGİSİZ KALINCA MÜTEAHHİT GÖNÜLLÜ OLDU

Her defasında gerekli alt yapı sistemi için 'olur' verildi, ancak bir çivi bile çakılmadı. Depremin üzerinden 10 aya rağmen, 'oturulamaz' raporu bulunan binada mesai yapmak zorunda kalan çalışanlar çaresiz.

İlgili kurumların binadaki faaliyetleri de sürüyor.  Resmi kurumların duyarsız kalması üzerine binanın yanındaki otel inşaatının yüklenici firması gönüllü olarak binanın çevresinde 2 metre kazı yaparak yenileme alt yapı sistemi işlerini üstlendi.

Kepçe ve iş makineleriyle binanın çevresinde 2 metre kazı yapılarak güçlendirme ve peyzaj işlemleri için çalışmalar başlatılırken, bu kez de alt yapı ve kanalizasyon işlemleri için DİSKİ’nin gerekli ekipmanı sağlamaması binanın girişinde bu ortaçağ manzarasının ortaya çıkmasına neden oldu.

Çalışanlar kendi imkânlarıyla temeli kazılan binaya girebilmek için tahta parçalarını birleştirip seyyar derme çatma bir köprü oluşturup bu şekilde mesaiye gidiyor. Sur İlçesindeki Dağkapı meydanındaki bu ilkel görüntü tepki çektiği gibi bunun İletişim Başkanlığı kurumunda yaşanması pes dedirtiyor.

Haber: Filiz YAŞA

Kaynak: Diyarbakır Söz