TARİHİ DOKULAR RANTA KURBAN

Vali Toprak, belediyelerin rant uğruna tarihi değerleri heba ettiğini iddia ederek ”Kırklar Dağı’nda rant uğruna yüksek konutların yapılmasına izin verdiler” dedi.

TARİHİ DOKULAR RANTA KURBAN

Saffet AZBAY

DİYARBAKIR- Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, kentin tarihi dokusunu korumakla mükellef olan belediyelerin rant uğruna tarihi ve kadim dokuları heba ettiğini söyledi.

Genel Yayın Yöntmenimiz Ömer Büyüktimur’un Uzay Tv’de hazırlayıp sunduğu ‘Pazar Sohbeti’ programına konuk olan Vali Toprak, Diyarbakır’la ilgili türkü, şarkı, masal ve hikayelere konu olan efsane Kırklar Dağı’na yapılan konutlarla ilgili belediyelere önemli suçlamalarda bulundu. Buraya yapılan konutların kentin estetiğini bozarak Unesco’ya aday surların yüksekliğini de gölgelediğini belirten Toprak, tarihi doku ve kentin kadim özelliklerine ters düşen bu proje konusunda uyarıda bulunmalarına rağmen belediyelerin rant elde etmek uğruna ‘imar planı böyledir’ gerekçesini göstererek buna izin verdiğini savundu.

‘RANT UĞRUNA TARİHİ SURLAR HEBA EDİLİYOR’

 

Toprak, “Kırklar Dağı’nda çok yüksek konutların yapılması çevrenin manzarasını bozdu. Buna karşı çıktık. ‘İmar planı böyledir’ dediler. Hayır, oradan büyük rant elde ediyorlar. Orada 30-40 yüksek konut yapacaksınız diye Unesco düzeyindeki Diyarbakır’ın tarihi surlarını ve burçlarını gölgelemeye kimsenin hakkı yoktur. Bu konuda mesul olan belediyelerdir. İçimden gelerek ve yüreğimden konuşuyorum, imar planı böyledir demesinler. Açık ve net rahatsızlığımızı dile getiriyorum. Çünkü orayla ilgili bir takım yanlış şeyler de söyleniyor. Büyük rant hesapları var. Maalesef bu hesapların içinde belediyeler vardır. Kentin tarihi dokusunu bozmak uğruna rant elde edilmesi Diyarbakır’ın geleceğini yok etmektir.” dedi.

 

‘SADECE ARSA ALMAK İSTEDİĞİNİZDE HATIRLAMAYIN’

Belediyelere yönelik eleştirilerini sürdüren Vali Toprak, Dicle Vadisi projesi çerçevesinde yapılacak Fiskaya Şelalesi altında yapılan ve belediyelerin onay verdiği kafeye de tepki gösterdi. Belediyelerin hazin arazilerini ve mera alanlarını almak istediklerinde devletin kapısını aşındırdığını ancak bunun dışında kentin tanıtımına ve gelişmesine katkıda bulunmadıklarını anlatan Vali Toprak,” Fiskaya Şelalesi’nin yapılacağı yerin hemen altında bir bina yapıldı. Modern bir yapı gibi görünüyor ama camdan ve çelikten yapıldığı için tarihi dokuya uyum sağlamıyor. Bundan büyük üzüntü duymaktayım. Yapılan iş güzeldir ama mimari özellikleri adim kentin dokusuna ters düşmektedir. Kadim kentin o taş yapısına estetiğine uygun değil.Bunu söyledik ama kabul ettiremedik. Belediyelere sesleniyorum ;sadece hazine arazilerini ve mera alanlarını almak istediklerinde valiliği ve devleti hatırlamasınlar.Bayramıyla seyranıyla fuarıyla ve tanıtımıyla tüm etkinliklere katılsınlar. Bu ili tüm insani ihtiyaçlarıyla hatırlasınlar. Başka bir Diyarbakır yok. Olaya bu açıdan bakmalıyız. Ama onlar olaya başka pencereden bakıyor. İşin içinde kendilerine rant sağlayacak bir şey olmadı mı yoklar.” diye konuştu.

‘DİCLE VADİSİ DEVAM EDİYOR’

Dicle Vadisi projesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Vali Toprak, kentsel dönüşüme ise başlandığını kaydetti. Toprak, ”Dicle nehrinin rekreasyon alanı 10 kilometreyi buluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm bakanlıklarla iş birliği yaparak çalışmasını yapıyor. Bu alanın gelişimi, sosyal donatıları ve planlaması, projelendirilmesi öyle bir kurumun tek başına yapabileceği bir şey değildir. Bunu en üst düzeyde hükümet düzeyinde Çevre ve Şehircilik Bakanımız, başbakandan talimatı aldı ve çalışılıyor. Peyder pey projelerle devreye girecek. Biraz sabırlı olmak lazım. Kentsel dönüşümle ilgili parayı TOKİ veriyor. Projeyi Büyükşehir Belediyesi ile beraber yürütüyoruz. Biraz daha hızlanacağız. Şu an bazı yerlerde proje başlamış durumda. Kısa zamanda önemli mesafe kat etmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler