Tarihi Ulu Cami'de yağmur duası

Son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle bütün illerde olduğu gibi Diyarbakır’da da cuma namazı sonrası yağmur duası yapıldı.

Tarihi Ulu Cami'de yağmur duası

Diyarbakır’daki 5'inci Harem-i Şerif olarak bilinen tarihi Ulu Cami'de cuma namazı sonrasında yağmur duası okundu. Yağmur duasına katılan vatandaşlar tarihi caminin hem içini hem de dışını doldurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle cuma namazı sonrası 81 ildeki bütün camilerde 'yağmur duası' okutuldu. Diyarbakır'daki 5'inci Harem-i Şerif olarak bilinen tarihi Ulu Cami'de cuma namazının ardından cemaat, kuraklık tehlikesine karşı yağmur yağması için dua etti. Yağmur duasına katılan vatandaşlar tarihi caminin hem içini hem de dışını doldurdu.

 CUMADA YAĞMUR DUASI YAPILDI

Cuma Hutbesi'nde de İslam'ın su kullanımına verdiği öneme ve israfa dikkat çekildi. Ulu Cami imam hatibi Osman Yağmur, hutbede, "Son zamanların en kurak yılını yaşadığımız bugünlerde ülkemizde suya ve yağmura ihtiyaç duyulmaktadır. Suyumuz toprağın derinliklerine çekilip gitse, onu bize Rabbimizden başka hiç kimse geri getiremez. Bugün yeryüzünde bir damla berrak ve tatlı suyun hasretiyle yaşayan milyonlarca insan varken, bize düşen sonsuz şükretmektir. Bizi yediren, ihtiyaçlarımızı gideren ve bizi barındıran Allah'a hamdolsun. Şükrümüzün gereği olarak, nimetin kıymetini bilelim, suyu kullanırken bilinçli davranalım. İhtiyacımızdan fazla su tüketerek geleceğimizi tehlikeye atmayalım" dedi.

HUTBENİN KONUSUNU SU OLUŞTURDU

Verilen hutbe ve kılınan namazın ardından vatandaşlar toplu halde ellerini semaya kaldırıp yağmur yağması için dua etti.

Yağmur duasının ardından konuşan Aydın Hülaki isimli vatandaş, kuraklık nedeniyle yağmurun yağmadığını belirterek, “Ellerimizi semaya kaldırdık yağmur yağması için dua ettik. Allah inşallah dualarımızı kabul eyler ve yağmur yağar" diye konuştu.

VATANDAŞLAR NE DEDİ?

İnsanoğlunun işlediği günahlar yüzünden yağmurun yağmadığını söyleyen Hüseyin Ateş, "İnsanoğlunun işlediği günahlarının çokluğundan dolayı Yüce Allah hem hastalığı gündermiş hem de yağmuru yağdırmıyor. Yağmur yağmadığından dolayı açlık korkusundan yağmur duası ediyor.  Hemen hemen her sene yağmur yağıyor. Son bahar bitti, kışa giriyoruz. Daha yağmur yağmadı. Ümmet olarak dua edeceğiz. Bizler Müslümanlar olarak küfre ve günahlara karşı olmamız lazım. Yapılan zulümlere dur dememiz lazım.  Eğer biz günahlara karşı sessiz kalırsak işimiz çok zor." dedi.

ALLAHTAN UZAKLAŞIYORUZ

Sürekli dua edilmesi gerektiğini belirten Mehmet Sabri Bayhan, "İnsanoğlu olarak yüce Allahtan uzaklaşıyoruz.  O yüzden Yüce Allah'a elimizi açıp dua etmemiz lazım. Sadece bir gün dua etmek yeterli değildir. Yağmur için dua etiğimde şöyle dedim. Rabim bizlere merhamet et! Çünkü, çok kavimler de yağmurla helak oldu. Bizler de birbirimizi sevip Allaha layık olmamız lazım. Bizler Kur'an-ı Kerim'e dönüp, kendimizi düzeltmemiz lazım. İnsanlar, yüce Allah'a her gün yakarmalıdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz