Tarlada 'geliyorum' dedi

Kulp kırsalında doğum sancısı tutan Nafiye Nergis’in eşi 112 Acil’i arayıp yardım istedi. Köyün koordinatlarını bilmediği için düz bir tarlada ateş yakılmasını istendi köye ulaşan ekip genç kadınla helikopter ambulansla havalandıktan kısa sürede Reşat adlı bebek dünyaya geldi

Tarlada 'geliyorum' dedi

Diyarbakır İl Helikopter Ambulans Merkezi Sorumlusu Dr. Özgür Korkmaz’a, önceki akşam saat 18.00’de, 112 Acil’den bir çağrı geldi ve Kulp İlçesi Saltuk Köyü’ndeki doğuma acilen müdahale etmeleri istendi. Dr. Korkmaz, köyün koordinatlarını bilmedikleri için doğum çağrısında bulunan baba adayı Yakup Nergis’e ulaştı ve bölgede helikopterin iniş yapabileceği bir alan olup olmadığını sordu. Korkmaz daha sonra yaşananları şöyle anlattı:

FİLİMLERİ ARATMAYAN

“Dağın yamacında bir köyde olduklarını ve evin önünde boş bir tarla bulunduğunu söylediler. ‘Orayı bulabilmemiz için ateş yakın’ isteğinde bulunduk. Helikopter havalandı. Koordinat olmamasına rağmen tarlada yakılan ateş ve bize sallanan beyaz bezlerle Nergis Ailesi’ni bulduk. Hamile kadını sarıp sarmalamışlar. Muayene edemeden anne adayı Nafiye Nergis’i (25) helikoptere alıp havalandık. Havada tıbbi işlemler başladıktan sonra doğumun başladığını ve çocuğun kafasının geldiğini gördük. Oksijensiz kalma, sakatlanma riskini düşünerek doğumu başlatmaya karar verdik.”

HAVADA DÜNYAYA GELDİ

Doğumu 10 dakikada sağlıklı olarak gerçekleştirdiklerini söyleyen Korkmaz, “Doğum için gerekli ekipman helikopterde vardı. Ama aracın içi çok dar ve manevra kabiliyetimiz neredeyse yoktu. Doğumun ardından bebeği muayene edip monitöre bağladık, aynı şekilde anneyi de. İkisini de sağlıklı şekilde Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne ulaştırdık” diye konuştu.

KULP'TAN EVE DÖNERKEN

Baba Yakup Nergis de olayı şöyle anlattı: “Kulp’tan eve dönüyordum. Akrabalar arayıp eşimin sancılarının arttığını söyleyince 112 Acil’i aradım. Sonra 112 Acil ve doktorlar bizi aradı ve ‘Hava ambulansıyla geliyoruz’ dediler. Helikopter evin biraz uzağına açık alana indi. Doktorlar eşime evde müdahale etti. Eşimi helikoptere bindirdiler ve havalandıktan biraz sonra eşimin doğumu oldu. Oğluma babamın ismi Reşat adını verdim. Mübarek ramazan ayında bize verilebilecek en güzel hediyeyi verdiler.”

 Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Saltuk köyünde yaşayan Nafiye-Yakup Nergis çifti 112 helikopter ambulansta dünyaya gelen bebeklerinin mutluluğunu yaşıyor.

İlçe merkezine yaklaşık 45 kilometre mesafede yolu engebeli olan köyde dördüncü çocuğuna hamile olan Nafiye Nergis'in (25) doğum sancılarının başlaması üzerine eşi durumu 112 Acil Komuta Merkezine bildirildi. 112 Komuta Merkezi'nden saat 18.00 sıralarında gelen çağrı üzerine Diyarbakır İl Hava Ambulans Merkezinde pilot Ömer Seyfi Kılınç ve Mehmet Yorulmaz yönetimindeki helikopter, merkez sorumlusu Dr. Özgür Korkmaz ve Acil Tıp Teknisyeni Cemil Sevdirir ile havalandı.

Köyün koordinatları tam bilinmediği için Dr. Korkmaz, hasta yakınlarıyla telefonla irtibat kurularak iniş yapılacak alanda ateş yakılmasını istedi. Bunun üzerine Yakup Nergis mısır tarlasındaki kurumuş otlarla ateş yaktı. Helikopter, ellerinde kırmızı tişörtleri flama gibi sallayan vatandaşların bulunduğu ateş yakılan yaklaşık bin dönümlük tarlaya iniş yaptı.

Nafiye Nergis'i alan ambulansın havalanmasından bir süre sonra gerçekleştirilen doğumla çiftin bir erkek bebekleri dünyaya getirdi. İkisi ikiz 3 çocuk sahibi olan çift, dördüncü çocuklarını kucaklarına almanın sevincini yaşıyor.

- "Ambulans gelmeseydi belki de hayatta olmayacaktım"

Anne Nergis, Kürtçe yaptığı açıklamada, evde iş yaptığı sırada doğum sancılarının başladığını belirterek, yakınlarının kendisini yatırdığını ancak sancıların artması üzerine ambulans talebinde bulunduklarını söyledi.

"Allah devletimizden razı olsun, şayet ambulans gelmeseydi belki de hayatta olmayacaktım" diyen Nergis, çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Baba Nergis de yaşadıkları mezranın dağlık bir arazide bulunduğunu bu nedenle ulaşımda güçlük yaşadıklarını ifade etti. Nergis, "O gün hava ambulansı olmasaydı büyük bir  ihtimalle eşim ve çocuğum hayatta olmazdı. Allah devletimizde razı olsun" dedi.

- "Havalandıktan sonra doğum başladı"

Doğumu gerçekleştiren Dr. Korkmaz ise gelen çağrı üzerine helikopter ambulansla hemen hareket ettiklerini, köyü bulmaya çalışırken yakılan ateşi görerek yakınındaki tarlaya indiklerini söyledi.

Korkmaz, hastaya ulaşmalarında ateş yakılmasının büyük faydası olduğunu ifade ederek, karanlığa kalmamak için hastayı muayene edemeden acilen alıp, havalandıklarını belirtti.

Hastayı havada muayene edebildiklerini dile getiren Korkmaz, bu sırada doğumun başladığını ve bebeğin başının geldiğini gördüklerini dile getirdi.

Korkmaz, "Havalandıktan sonra doğum başladı. Helikopterde doğum yaptıralım diye bir hedefimiz yoktu. Bebek kanalda kalsaydı oksijen yetersizliğinden bebeği kaybedebilirdik. Doğum başladığı için havada doğumu gerçekleştirmek zorundaydık. İlk kez böyle bir durumla karşılaştım" diye konuştu.

- "Bebeğini gördüğünde anne de çok sevindi"

Doğum sırasında ekip olarak çok heyecanlandıklarını vurgulayan Korkmaz, annenin de çok gergin ve panik halinde olduğunu aktardı.

"Doğumdan mı helikopterden mi korktu bilmiyorum ama hasta da çok çekingendi. Muayene etmemize dahi zor izin verdi ancak doğumun ardından ayaklarından tutup sarkıttığımız bebeğini gördüğünde anne de çok sevindi, çok mutluydu" diyen Korkmaz, şunları kaydetti:

"Nafiye Nergis'in dördüncü doğumu olması da doğumun bu kadar kolay olmasını sağladı. Dünyaya gelen bebek çok sağlıklıydı. Oksijen verdik. Bebeği tartma imkanımız olmadı ama 3 kilogram civarında ağırlıkta olduğunu tahmin ediyoruz. Helikopter pistine iniş yaptıktan sonra 112 kara ambulansı hastayı teslim almaya geldiğinde annenin yanında bebeği de görünce şaşırdılar. Onlar da böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyor."

- "Yetişemeseydik bebeği veya anneyi kaybedebilirdik"

Çağrı üzerine hemen harekete geçtiklerini ifade eden Korkmaz, "Yetişemeseydik orada ebe ve hemşire bulunmadığından kanala sıkışsaydı oksijen kaybından bebeği veya kanamadan anneyi kaybedebilirdik. Yetiştik ve bir mucize oldu, biraz da şans faktörü var" şeklinde konuştu.

Korkmaz, ailenin daha erken araması halinde bu kadar riskli bir durumun söz konusu olmayacağına işaret ederek, doğumun tam gününde gerçekleştiğini vurguladı.

Bu olayla mesleki anlamda büyük bir tecrübe kazandığını anlatan Korkmaz, bugüne kadar helikopterdeki hastaların sadece takibini yaptığını, ilk kez bir doğum gerçekleştirdiğini aktardı.

Korkmaz, mutlu olduklarını dile getirerek, bu başarının bir ekibe ait olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler