Toprak, köy ziyaretinde

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak Çınar ilçesindeki yapılacak olan ve daha önce yapılmış olan köy yol altyapı ve içme suyu çalışmalarını incelemek ve köy ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere Çınar ilçesini ziyaret etti. Vali Toprak, köylerdeki sorunların çözülmesi için talimatlar verdi.

Toprak, köy ziyaretinde

KÖYDES projesi ve İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilecek olan 2012 programına alınmış köy yollarını incelemek üzere gittiği Çınar ilçesinde Sayın Valimiz Mustafa Toprak’a, Çınar Kaymakamı Serdar Köse, Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Akyol, İl Genel Meclis Üyesi Hadi Güçler, İl Genel Meclis Üyesi Murşit Ekinci ve diğer ilgililer eşlik ettiler.

Vali Toprak Çınar ilçesine bağlı köylerde 2011 yılında yapılmış olan yollar ve 2012 yılında yapılacak olan köy yoları hakkında Çınar Kaymakamı Serdar Köse ile görüş alışverişinde bulundu.

İlk olarak 2011 yılında 1. Asfalt çalışması yapılan Karabudak köyü yolunu inceleyerek, yetkililere bu yıl 2. Asfaltın yapılması talimatı veren Vali Toprak daha sonra Ortaviran köyü ile Alancık köyleri arasına 1. Kat asfalt yapılacak olan 8 km uzunluğundaki köy yolunu inceledi. Buradaki incelemelerini tamamladıktan sonra Alancık köyü geçen Vali Toprak vatandaşlar tarafından yoğun bir ilgi ile karşılandı.

SONDAJ TALİMATI VERDİ

Vali Mustafa Toprak Alancık köyü vatandaşları ile yapılacak olan köy yolu hakkında bir süre sohbet ettiler. Alancık köyündeki vatandaşlarının taleplerini dinleyen Vali Toprak, Çınar Kaymakamı Serdar Köse’ye su yetersizliği olan Alancık köyüne 2012 yılı programında incelemeler yapılarak uygun görülen yere sondaj vurulması talimatını verdi.

Daha sonra Alancık Köyü vatandaşlarının isteği üzerine Mazıdağı - Balpınar arasındaki 1.5 km uzunluğundaki bağlantı yolunu inceleyen Vali Toprak, söz konusu yolun 2012 yılında stabilize olarak açılacağını müjdeledi.

‘YENİ TRAFOLAR SIKINTIYI AZALTACAK’

Yol incelemelerine devam eden Vali Toprak Yukarı Ortaören Köyünde bulunan Ortaören sulama göletini incelemeye giderken, Ballıbaba köyündeki vatandaşlarla sohbet ederek yapılacak köy yolu hakkında bilgi verdi. Ballıbaba köyündeki vatandaşlarının elektrik sorunu yaşadıkları için sondajdan su çıkarılamadığı bilgisini alan Sayın Valimiz Toprak, bu yıl Şükürlü Köyüne 25 MVA’lık trafo ve Bismil Koğuk’a tarafına da 100 MVA’lık trafo yapılacağını belirterek “Yapılacak yeni trafolar sayesinde sulamadan kaynaklanan enerji dalgalanması daha az yaşanacak ve bu trafolar o bölgeleri rahatlatınca buradaki enerji sıkıntılarıda azaltacaktır.” dedi.

Ayrıca yetkililere Ballıbaba köyündeki vatandaşların elektrik sıkıntısının giderilmesi için gerekli malzemelerin bakımlarının yapılması ve içme suyunun kontrol edilmesi talimatını verdikten sonra Ortaören Sulama Göletini inceledi.

KÖYLÜLERİN TALEPLERİ

Ortaören Sulama Göletini inceledikten sonra Bayırkonak –Gümüştaş stabilize çalışması yapılacak olan 20 km’lik grup köy yolunu incelemeye giden Vali Mustafa Toprak yol üzerinde bulunan Halıören Köyü vatandaşlarıyla sohbet ederek 2012 yılında stabilize çalışması yapılacak olan Bayırkonak Köyü ile Gümüştaş Köyü arasındaki yolun 2013 yılında da asfalt yapılması için çalışacaklarını ve ayrıca Halıören Köy yolunda oluşan çukurların düzeltileceğini belirtti. Halıören Köyü vatandaşlarının sıkıntılarını dinleyen Vali Toprak, yetkilere taşan hayvan göletinin incelenmesi ve gerekenlerin yapılması için yetkililere talimat vererek yol incelemelerine devam etti. Bayırkonak Karakolunu ziyaret ederek, şeref defterini imzalayan Vali Toprak askerlerle bir süre sohbet ettikten sonra yol incelemelerine devam ederek yol üzerindeki Yeşiltaş köyü vatandaşlarıyla sohbet ederek vatandaşların sıkıntılarını dinledi.

İHT DUVARI İÇİN TALİMAT

Yeşiltaş Köyünden ayrıldıktan sonra incelenen yol üzerindeki Harabe Köyüne geçen Vali Toprak ve beraberindekiler vatandaşların okul ihata duvarı için bulundukları talep üzerine yetkililere gereken malzemelerin verilmesi talimatında bulundu. Daha sonra Vali Toprak Biramehmetağa Köyü, Gümüştaş Köyünü ve Karasungur Köylerinin ziyaret ederek, elektrik, okul ve içme suyu sıkıntılarının giderilmesi konusunda yetkililerle görüştü.

Karasungur Köyünden ayrıldıktan sonra Vali Toprak Özyar Köyü ile Bellitaş Köyü arasındaki yapılacak olan 8 km stabilize yolu, Yıllarca Köyü ile Yarımkaş Köyü arasındaki yapılacak olan 7 km uzunluğundaki 2. Kat asfalt yolu ve Benekli Taş Köyü ile Karaçevre Köyü arasında yapılacak olan 8 km uzunluğundaki 1. Kat asfalt yolları üzerinde gerekli değerlendirmeler ve görüşmeler yaptı. Daha sonra Ovabağ Köyündeki vatandaşların işsizlik sıkıntısını dinleyerek yakında Silvan ve Dilaver Barajının yapılmasıyla, yeni iş imkanları doğacağını ve işsizliğin azalacağını belirtti.

 

KÖYE ANAOKULU YAPILACAK

Son olarak da Sur Kaymakamlığına bağlı Kırmasırt Köyündeki Kırmasırt İlköğretim Okuluna giden Vali Toprak, Sur Kaymakamı Mustafa Kılıç tarafından karşılandı. Okul durumu ile ilgili genel bilgi alarak, okul ulaşımı ile mezrası arasındaki yol problemi için 1.5 km uzunluğundaki yolun yapılması ve anasınıfı konusunda da fizibilite çalışmalarının yapılması talimatını vererek köyden ayrıldı.

Vali Toprak, Çınara bağlı köy ve mezralarda yaptığı incelemeler sırasında geçen yıl asfalt ve menfezlerden kusuru ve bozulması olanlar hakkında ilgili yapımcı firmalara söz konusu bozulmaların tamamlatılmasını ve aykırı durumlar için tazmin dosyası hazırlanması talimatını verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz