Turizmci umutlu

Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Nedim Çizmeci, turizmin Diyarbakır ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu belirterek “Biz en olağanüstü şartlarda dahi Diyarbakır’ın turizm geleceği konusunda umudumuzu ve heyecanımızı kaybetmedik. Kimse geçici durumlara aldanıp ümitsizliğe kapılmasın. 2016 yılı Diyarbakır’ın şaha kalkıp turizm başkenti haline geleceği bir yıl olacak” dedi.

Turizmci umutlu

2007 yılında kurulan ve Diyarbakır'ın tanıtımını yapmak adına son derece başarılı işlere imza atan Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği, 2016 yılının Diyarbakır'da turizm yılı olması yönünde ciddi çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. Kendisi de bir turizm işletmecisi olan dernek başkanı Nedim Çizmeci, bölgede ve Diyarbakır’da yaşanan olumsuzlukların kendilerini asla ümitsizliğe sürüklemediğini, kentin turizm geleceğiyle ilgili hiçbir zaman kaygı duymadıklarını, sadece planlarını ertelemek durumunda kaldıklarını söyledi.

“UNESCO LİSTESİNE ALINMAK BÜYÜK BİR BAŞARI”

UNESCO’nun Temmuz ayında yapılan toplantısında Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası listesine alındığını hatırlatan ve emeği geçenlere teşekkür eden Çizmeci, “Bu karar bizler için çok önemliydi. Çünkü bu sayede hem listeye alınan değerlerimizin daha iyi korunmasını sağlamak hem de dünya çapında bir farkındalık oluşturmak fırsatı yakaladık. Mesela Edirne’ye 2010 yılına kadar bir tek Japon turist otobüsü gitmemişken UNESCO listesine girdikten sonra binlerce Japon turist gitmiş. Yani UNESCO sayesinde oluşan farkındalık dünya geneline yayılıyor ve bu da size turizm potansiyeli olarak geri dönüyor. Bu açıdan bakıldığında UNESCO listesine girmek Diyarbakır’da turizmin gelişmesi açısından son derece önemli. Fakat burada en önemli iş bu değerlere sahip olan kente düşüyor. Zira UNESCO listesine girmiş yapılar korunamadığı ya da güzelleştirilemediği takdirde listeden çıkarılabiliyor. Bunu göz ardı etmemeli, bize verilen bu fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz” dedi.

“ŞİDDET OLAYLARI HIZIMIZI KESTİ”

UNESCO kararının Diyarbakır’da fevkalade büyük bir sevinçle karşılandığını, bir milat olarak görüldüğünü ifade eden Çizmeci “Sevincimiz kursağımızda kaldı. Bir taraftan Türkiye’deki siyasi istikrarsızlık diğer tarafta bölgede yaşanan şiddet olayları hepimizi frenledi. UNESCO listesine girmenin gereğini yapacak bir atmosfer bulamadık. Tabi bu gelişmeler sadece bizim hızımızı kesti, asla ümidimizi kaybetmedik. Şimdi yeni bir başlangıç yapabileceğimiz bir atmosfer oluştuğu kanaatindeyim. Kent dinamikleri el birliğiyle harekete geçip gereğini yapacağız. Bunu bütün dünyaya gururla göstereceğiz” diye konuştu.

“ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN TURİZM SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇIK”

Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneğinin önümüzdeki günlerde yeni bir oluşuma gideceğini, belirledikleri hedefleri gerçekleştirmek ve tüm kesimleri bu amaç için bir araya getirmek adına somut çalışmalar yapacaklarını kaydeden Çizmeci, şunları kaydetti:

“Biz en olağanüstü şartlarda dahi umudumuzu ve heyecanımızı kaybetmedik. Çünkü bu kent büyük bir turizm potansiyeline, anlatmakla bitmeyecek zenginliklere sahip, her yönüyle mükemmel bir kent. Kimse geçici durumlara aldanıp ümitsizliğe kapılmasın. Turizm sektörünün önü açık. Ve Herkesin gözü biz de olsun, çünkü 2016 yılı Diyarbakır’ın şaha kalkıp turizm başkenti haline geleceği bir yıl olacak. Tek ideolojinin ‘Diyarbakır’ olacağı bir anlayışla ve de el birliğiyle bu kadim kenti turizm alanında en güzel yere taşıyacak, halkımıza iş ve aş olarak geri dönmesini sağlayacak bir çaba içinde olacağız.”

Kaynak: Diyarbakır Söz