Üç yıl sonra gelen "Pardon!"

Emekli olan vatandaşın, 3 yıl sonra 'pardon yanlış emekli etmişiz' denilerek maaşı kesildi.

Üç yıl sonra gelen

Diyarbakır’da 3 yıl önce emekli olan ve emekliliğinin iptal edildiği şeklinde SGK'dan gelen yazı üzerine büyük şok yaşayan vatandaş, mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşayan 6 çocuk babası 52 yaşındaki Mehmet Bilen, 2015 yılında emekli oldu. Aradan geçen 3 yılın ardından emekliliğinin iptal edildiğini öğrenen Bilen, büyük şaşkınlık yaşadı. İsim benzerliği sonucunda başkasının emeklilik günü bir kurum tarafından hatalı olarak Mehmet Bilen'in gününe eklendiği 3 yıl sonra tespit edildi. Emeklilik iptalinin ardından Mehmet Bilen'den 3 yılda aldığı 47 bin lira maaşı geri ödemesi istendi.

"Emekli oldum, 3 yıl sonra 'Pardon' yanlışlık yapmışız dediler"                                        

Kurum hatası hayatının şokuna mal olan Mehmet Bilen mağduriyetinin bir an önce giderilmesini istedi. Bilen, emekli olduğunu ve 3 yıl sonra gelen bir yazı ile pardon yanlışlık oldu denildiğini belirterek, “2015 yılında emekli oldum, dosyamı içeri vermiştim 3 ay sonra emekliliğe hak kazandım. Herhangi bir hile yapmadım, bütün prosedürü yerine getirdim. Aradan 3 yıl geçtikten sonra emekliliğimin iptal olduğunun haberini aldım. Gerekçe olarak SGK’nın yaptığı bir hata, başka birinin isim benzerliğinden dolayı günü benim günüme eklendiği için iptal olmuş. Müdürün kendisi bir madde bulduklarını söyledi, bu madde üzerinden emekliliğin devam edecek dedi. Bende bankadan 10 bin lira kredi çektim şuan o kredi 20 bin lira oldu hatta icraya girecek. 1 Eylül’de aradılar o maddede kabul olmamış emekliliğim hepten iptal oldu. Emekliliğim iptal olduktan sonra, bana 47 bin lira borç çıkarmışlar, 3 yıl boyunca aldığım maaşın borcu. Ben 6 çocuk babasıyım, hepsi de öğrenci ben bu çocukları şimdi nasıl okutayım. Benim burada suçum günahım yok devletin buna çözüm bulması lazım. Ben mağdur bir insanım, devlet büyüklerime sesleniyorum bu mağduriyetimi gidersinler. Şuanda ailecek psikolojimiz bozuldu, 6 yaşındaki kızım gelip bana baba artık maaş alamayacak mısın diyor. Yazık günah değil mi bize? Kurumun hatası diyorlar ama yapılacak bir şey yok, kurumun hatası benim burada suçum ne? İşsizim, çocuklarım hepsi öğrenci artık onları okula göndermeyeceğim. Geçen okuldan beni çağırdılar, çocuğumun forması olmadığından dolayı dersten çıkarmışlar, 180 liraya olan formayı alamadım. Mahkemeye dilekçemi verdim, bana yapılan haksızlıktan dolayı suç duyurusunda bulundum” dedi.

"Mehmet Bilen dokümanda başkasına ait 500 güne ses çıkarmadı"

SGK yetkilileri ise Mehmet Bilen'in 3 yıl önce Diyarbakır'dan başvuru yaparak daha önce çalıştığı Sakarya'dan günlerini isteyerek emeklilik başvurusunda bulunduğunu söyledi. Sakarya'dan çıkarılan günler arasında isim benzerliği olan diğer Mehmet Bilen'e ait 500 gün de emekli olan Mehmet Bilen'in dokümanlarına yansıdı. Yetkililer, emekli olan Mehmet Bilen'in aldığı dokümanlarda kendi çalışması olmayan 500 günü görmesine rağmen sessiz kaldığını, Sakarya'dan gelen günlerle birlikte emekli edildiğini dile getirdi. Yetkililer daha sonra diğer Mehmet Bilen'in Sakarya'da başvuru yapması sonucu isim benzerliğinden dolayı 500 günün emekli olan Mehmet Bilen'e kaydığının tespit edildiğini söyledi. Bunun üzerine emekli olan Mehmet Bilen'in çağrılarak durumun izah edildiğini kaydeden yetkililer, yapılan tüm uğraşlara rağmen emekli olan Mehmet Bilen'e bir formül bulunamadığı için emekliliğinin iptal edildiği belirtti. Ayrıca yetkililer bu durumun SGK'dan kaynaklanmadığını, emekli olan Mehmet Bilen'in başkasına ait günlere ses çıkarmamasından kaynaklandığını ve bu durumun görevlileri uyarmamasından dolayı yaşandığını ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz