Uçak seferlerinde ayrımcılık iddiası

Diyarbakır ve bölgede uçuş sayısının yetersizliği turizm ve ticareti olumsuz etkiliyor. Trabzon’a 145 uçak seferinin olduğu günde, 6 ile 102 sefer yapılması ‘ayrımcılık’ iddialarına sebep oldu.

Uçak seferlerinde ayrımcılık iddiası

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da uçak sefer sayılarının yetersizliği ve bilet fiyatlarındaki fahiş artış ulaşımı ve iş camiasını olumsuz yönde etkilemeye devam ederken, son dönemlerde rötarlı uçuşlar yüksek oranda mağduriyetlere neden oluyor. Bu sorun Diyarbakır’dan uçacak ya da Diyarbakır’a gelecek yolcuların günlerce beklemesine veya komşu illere yönelmelerine sebep oluyor.

Tüm çağrı ve yapılan açıklamalara, gösterilen tepkilere rağmen muhatap olarak görülen Türk Hava Yolları (THY) sessizliğini koruyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, “Diyarbakır’dan ne çıkabiliyoruz ne girebiliyoruz. O hale getirdiler. Bu sorun özellikle Doğu illerinde var” diyor.

'THY'NİN TEKELİ KALDIRILMALI'

Uçak seferleri konusunda iki şeyin yanlış yapıldığını söyleyen Kaya, bunlardan birinin THY’nin tekel olmasından kaynaklandığını söyledi. “Eğer THY’nin kapasitesi ve sistemi yetersizse, bunun önlemini alamıyorsa başka bir yöntem geliştirmeli” diyen Kaya, THY’nin kendi ticari kaygılarını öne çıkaran bir tekeli olduğunu ve bunun kaldırılması gerektiğini belirtti.

Kaya’ya göre bir diğer sorun ise özel hava yolları şirketlerinin yurt içi bağlantılı yurt dışı seferlerine izin verilmemesi: “Öyle olunca da özel hava yolları en kârlı olanı tercih ederek yurt dışına uçuyorlar. Ya uçağı siz getireceksiniz bu sorunu çözeceksiniz ya da özel işletmelerin gelmesini sağlayacak yöntemler oluşturacaksınız. Hem tekel olacağım hem de ihtiyacı karşılamayacağım derseniz, bu ülkeye yapacağınız en büyük kötülüklerden biri olur.”

‘BİZ DE UÇMAK İSTİYORUZ’

THY’nin bu duruma sessiz kalmasının büyük bir sorumsuzluk olduğunu belirten Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun Trabzon'daki uçuşlarla ilgili sosyal medya paylaşımlarını hatırlattı. Uraloğlu söz konusu paylaşımında 30 Haziran Cuma günü Trabzon Havalimanı'nda 145 sefer sayısıyla tüm zamanların en yüksek uçuş sayısının gerçekleştiğini “Ulaşımda çığır açıyor; kesintisiz kavuşturuyoruz” notuyla paylaştı.

Mehmet Kaya’nın bu paylaşıma yanıtı ise, "Sayın bakanım biz de uçmak istiyoruz" oldu. Kaya, paylaşımında 30 Haziran’da Trabzon’a yapılan uçak seferi sayısının yanında Diyarbakır, Mardin, Batman, Bingöl, Van ve Malatya’ya yapılan uçak seferi sayısını gösteren bir grafiğe de yer verdi. Bu grafiğe göre 30 Haziran’da sadece Trabzon’a 145 uçak seferi olmuşken söz konusu 6 ile toplamda 102 sefer yapılmış.

Diyarbakır ile Trabzon’un nüfusuna göre sefer sayısını da karşılaştıran Kaya, buna göre 822 bin 659 nüfuslu Trabzon’a 145 uçak seferi yapılmışken 1 milyon 804 bin nüfuslu Diyarbakır’a ise 34 uçak seferi yapıldığını söyledi.

‘BU BAŞARI DEĞİL AYRIMCILIKTIR’

Söz konusu istatistikleri, “Burada iyi niyet arama şansımız yok” diyerek değerlendiren Kaya, şöyle konuştu:“Bölgedeki uçak sefer sayıları, bir ilin uçak sefer sayısı kadar değilse ve bölgenin nüfusu o ilin 10 katıysa burada iyi niyet arama şansımız yok ve THY’nin sessizliğini de bunun üzerinden değerlendirmek lazım. Bunlar yaşanıyorken sessiz kalıyorsanız o zaman siz bu işinizde ayrımcılık yapıyorsunuz demektir. Uçaklar havada dolaşırken ‘Ben nereye insem?’ demiyor. Bunlar tarifeyle konulmuş, izin verilmiş uçuşlar. Siz 6 ile toplam 102 uçak gönderip bir tek ile 145 uçak gönderiyorsanız ve bunu da başarı diye sunuyorsanız bu başarı değil ayrımcılıktır.”

‘HEM PAHALI UÇAĞA BİNİYORUZ HEM DE UÇAMIYORUZ’

Uçak doluluk oranı çıkardıklarını da belirten Kaya, bölgedeki illerde bu oranın yüzde 90’larda iken Trabzon’da ise yüzde 70’lerde olduğunu söyledi.

Bu durumun izah edilebilir bir yanının olmadığını söyleyen Kaya, “Bizim tepkimiz biraz da buna. Burada bir yanlışlık var. Oda başkanlarının ortak sorunu bölgeden uçak seferlerinin yetersiz olması. Bu durum hem insanları hem yaşamı hem de iş camiasını olumsuz etkiliyor” dedi.

İç hatlarda rekabet ortamının oluşmasının fiyatlara da yansıyacağını söyleyen Kaya, “Geçmiş dönemde birçok havayolu şirketi 100 liraya kampanyalar yaptılar. Bu insanları bundan muaf tutmamak lazım. Hem uçuş sorunu giderilecek hem de fiyatta avantaj sağlanacaktır. THY’yi tekel tutmak, güçlü tutmak amacı nedir bilmiyorum. Hem pahalı uçağa biniyoruz hem de uçamıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz