Uzlaşı köprüsü devreye girdi!

STK'lar, biri HÜDA-PAR’lı, 3’ü HDP’li 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan gerginlik ve "PKK ile Hizbullah" arasında yeniden çatışmaların yaşanmaması için; "uzlaşı" girişimi başlattı. STK'lar, önce Vali ile DTK ve HDP'lilerle görüştü, dün de HÜDA-PAR üyeleriyle bir araya geldi.

Uzlaşı köprüsü devreye girdi!

Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, kentte yaşanan ve biri HÜDA-PAR’lı, 3’ü HDP’li 4 kişinin ölümüne neden olan olayların sona ermesi ve HDP ile HÜDA-PAR arasında barışın sağlanması için girişimlerde bulundu.

ŞEHİR DİKEN ÜSTÜNDE

Önceki gün HÜDA-PAR’a yakınlığıyla bilinen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın, Yenişehir ilçesi Şehitlik semtindeki evinin önünde saldırıya uğrayıp, yaşamını yitirmesinin ardından ortalık karıştı. Elinde silah, satır ve sopa bulunan bir grup, Baran’ın öldürüldüğü yere gelerek, buradaki kıraathane ile Özgür Yurttaş Derneği’ne saldırarak, Bayram Özelçi ve Emin Esen adlı HDP’lileri öldürdü.

OLAYLADA 4 KİŞİ ÖLDÜ

Grup, daha sonra ise aynı semtte bulunan Adil apartmanının 5’inci katına çıkarak, Bayram Dağtan adlı HDP’liyi de evinde öldürdü. Yaşanan olayların üzerine kentte ortam gerildi. Farklı saatlerde çıkan olaylarda 11 kişi yaralandı, 18 kişi gözaltına alındı ve 20’nin üzerinde iş yeri tarandı.

GERGİNLİĞİN SON BULMASI

Yaşanan bu gerginliğin sona ermesi için kentteki sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Önceki gün DTK önünde tüm taraflara itidal çağrısı yapan ve aralarında Baro, TSO, İHD, TİHV, DİSİAD ve DOGÜNSİFED'in bulunduğu sivil toplum kuruluşları, önceki gün Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ve DTK yetkilileriyle ayrı ayrı görüşme yaptı.

BİLİCİ GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

Görüşme hakkında bilgi veren İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İl Valisi Aksoy ve Cumhuriyet Başsavcısından 4 kişinin yaşamını yitirdiği olay ile ilgili etkin soruşturma yapılmasını, kentin değişik yerlerinde ortaya çıkan eli silahlı ve maskeli kişilerin yakalanması için gerekli güvenlik tedbirlerini almasını istediklerini söyledi. Bilici, Cumhuriyet Başsavcısı Solmaz'ın soruşturmanın yürütüldüğünü ve tarafları kışkırtan bütün sosyal medya hesaplarının da inceleme altına alındığını söylediğini aktardı.

HÜDAPAR ZİYARET EDİLDİ

Heyet üyeleri dün de HÜDA-PAR yöneticileriyle görüştü. Ziyarette başsağlığı mesajını ileten heyet, HÜDA-PAR’dan olayların son bulması için çaba sarf etmesini istedi. Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır’da yaşanan olayların herkesi derinden üzdüğünü söyledi. Baran’ın öldürülmesini ciddi bir provokasyon olarak gördüklerini anlatan Bedirhanoğlu, "Bunun bir provokasyon olduğunu kendilerine aktardık. Bu provokasyonların boşa çıkarılabilmesi için her iki tarafın da sağduyulu davranması gerektiğini belirttik. Onlarda çatışmaların yaşanmasını istemediklerini, bu durumdan kendilerinin de sıkıntı duyduklarını ifade ettiler. HÜDA-PAR yetkilileri, böyle bir sıkıntının bir daha yaşanmaması için çok güçlü iletişimin oluşması gerektiğini belirttiler" dedi.

TARAFLAR BİR ARAYA GELMELİ

HÜDA-PAR yetkililerine, "Bu konuda taraflar bir araya gelmeli ve barış sağlanmalı" talebinde bulunduklarını anlatan Bedirhanoğlu, şunları anlattı: "Kendileri bize, ‘Genel başkan ve başkan yardımcılarımız kongre nedeniyle Ankara’dalar. Bu talebi genel başkanımıza ileteceğiz. Şimdilik bunu başsağlığı olarak kabul edelim’ cevabını verdi. HÜDA-PAR kendi aralarında bunu görüşecekler. HDP’den İdris Baluken ile görüşeceğiz."

GÖZALTI VE SİLAHLAR

Soruşturmayı sürdüren Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz olayla ilgili soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü belirtti. Solmaz, olaydan bir gün sonra 27 farklı adrese eş zamanlı operasyon yapıldığını belirterek, 2 gün boyunca çeşitli çap ve markada 34 silah ele geçirildiğini vurguladı. Solmaz, olaydan sonra yapılan çalışmaler ve operasyon sonucunda 7 tabanca, 4 kalaşnikof tüfek, 22 av tüfeği, 1 Uzi marka silah, 27 şarjör, bin 84 adet fişek, 1 dürbün, 3 sopa ve 1 sallama tabir edilen bıçak ele geçirildiğini ifade etti.

OLASI TÜM İHTİMALLER

Yaşanan olaylarda şu ana kadar 18 kişinin gözaltına alındığını belirten Başsavcı Solmaz, şüphelilerin Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin devam ettiğini kaydetti. Başsavcı Solmaz, olayın faillerinin yakalanması amacıyla yürütülen soruşturmanın tüm ayrıntılarıyla çok yönlü olarak devam ettiğini belirterek, "Olası her ihtimal titizlikle araştırılıyor. Soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir" dedi.

ASKER KIŞLAYA DÖNDÜ

Buarada, olaylar nedeniyle başta Elazığ Caddesi olmak üzere kentin çeşitli noktalarına konuşlandırılan askeri birlikler, dün sabah saatlerinde kışlalarına geri çekildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz