Vahşi bir anlayış!

Okul bahçesinde karne almayı bekleyen öğrenciler PKK'nın hedefi oldu. Alana atılan el yapımı bomba, 5 öğrencinin yaralanmasına neden oldu. Saldırı siyasilerce "Vahşi bir anlayış" olarak değerlendirildi.

Vahşi bir anlayış!

DİYARBAKIR'ın merkez Bağlar İlçesi'nde Çelebi Eser Ortaokulu bahçesinde karne almak için bekleyen öğrencilerin bulunduğu alana, PKK'lı teröristler el yapımı patlayıcı attı. Bombanın patlaması sonucu 5 öğrenci yaralanarak hastanelerde tedavi altına alındı.

OKUL BAHÇESİNE BOMBA

Lezgin Avcı Caddesi'nde bulunan Çelebi Eser Ortaokulu'nda dün sabah öğrenciler karnelerini almak için okul bahçesinde beklediği sırada, PKK'lılar okul bahçesine duvarın arka tarafından el yapımı patlayıcı attı. Saat 08.24'de atılan patlayıcının şiddetli bir şekilde infilak etmesi sonucu, bahçede yakında bulunan öğrencilerden G.N., S.K., M.B., A.O. ve E.Ö. yaralanırken, okulun bazı camları da kırıldı.

BÜYÜK PANİK YAŞANDI

Patlama nedeniyle büyük panik yaşayan öğrenciler, okul bahçesinden dışarıya kaçmaya çalıştı. Haber verilen 112 acil servis ekipleri gelene kadar yaralı öğrencilere ilk müdahale öğretmenleri tarafından yapıldı. Yaralı çocuklar ambulansla Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Patlamadan bir süre sonra okuldaki çocukları karneleri dağıtıldı.

Yaralıladan 2 öğrenci ilk müdahalelerinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Öğrencilerin yaralanmalarına patlamada kırılan cam parçalarının isabet etmesi ve basınç etkisiyle kulak zarlarında hasar olduğu belirtildi.

OKULDA OLUŞAN HASAR

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata, teröristlerin bombalı saldırıda bulunduğu Çelebi Eser Ortaokulu'nda 2 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, çocukların karne gününde böyle bir saldırının yapılmasının üzücü olduğunu söyledi.  Hurata, "Patlama sonrası yaralı çocuklarımız hastanelere intikal ettirilerek tedavi altına alındı. Patlama anında basınçla etrafa saçılan camların sıçraması sonucu çocuklar yaralandı. Yaralı öğrencilerimizin genel sağlık durumları iyi, ancak çoğunun kulak zarında da hasar oluştu. Olayla ilgili bizlerinde araştırmaları devam ediyor" dedi.

KAÇANLARIN YAKALANMASI

Saldırının ardından polis ekipleri okul bahçesinde geniş çaplı incelemede bulundu. İlk incelemede saldırının el yapımı patlayıcı ile yapıldığı belirlendi. Polis, teröristleri yakalamak için geniş kapsamlı çalışma başlattı.

ÖĞRENCİLER AKŞAM TABURCU

Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesine kaldırılan 5 öğrenci, yapılan müdahalenin ardından akşam saatlerinde taburcu edilerek evlerine gönderildi. Vali Yardımcısı Remzi Kattaş, "Yavrularımız inadına huzur diyor. Aileleri bu ortamın oluşmasına neden olan terör örgütüne ve buna hizmet edenlere karşı çıkıyor ve diyorlar ki inadına huzur. Memleketimizin huzuru için başarılı olacağız. Aileler, biz çocuklarımızı başarılı yapacağız. Birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz, dayanışmamız, iç huzurumuz için biz gayretli olacağız mesajıdır bizim için. Bunun için başarı çok önemli ve değerlidir. Bu başarı ve huzuru elde etmek ve bundan sonra da devam etmek için el birliğiyle gayret ediyoruz mesajını bize veriyorlar" diye konuştu.

SAVCILIKTAN SORUŞTURMA

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz başlatılan soruşturma ile ilgili basın açıklaması yaptı. Okul bahçesine el yapımı patlayıcı atılması sonucu 5 öğrencinin yaralandığını belirten Solmaz, "G.N., S.K., M.B., A.O., E.Ö. isimli 5 öğrencinin yaralandığı olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgisi olan şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup, soruşturmanın hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir" dedi.

SALDIRIYA TEPKİ YAĞDI

Karne alan öğrencilere yönelik saldırı devletin en tepesindeki isimden, parti liderlerine kadar tepki gösterilerek, olay kınandı.  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan saldırıyla ilgili İstanbul'da şunları söyledi: "Bu çok çok üzüntü verici bir olay. Bu terör örgütünün ne denli ahlâksız, ne denli alçak, ne denli adi girişimler içinde olduğunu açık ve net ortaya koyuyor. Aslında bu, bin 128 tane imzaya çok ilginç bir cevaptır. Bu sözde akademisyenler kimlerin yanında olduklarını çok açık net ortaya koyuyorlar. Bugüne kadar okullarımızı yaktılar mı yaktılar, camilerimizi yaktılar mı yaktılar, bombaladılar mı bombaladılar, hastanelerimize bunu yaptılar, ambulanslar hakeza. Ambulans şoförlerimizi şehit ettiler mi ettiler. Tüm bunlar ortada ve bugünkü olay da adeta bunun bir zirvesi. Tek tesellimiz şu an itibariyle o yavrularımızdan şehidimiz yok. Durumlarının iyi olduğuna dâir haberi aldım. Bundan dolayı mutluyum."

BOZDAĞ; VAHŞİ BİR EYLEM

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise saldırıya ilişkin şöyle dedi;  "Dünyanın hangi ülkesinde böyle bir eylemi yapan terör örgütüne karşı toleranslı bir yaklaşım olabilir? Amerika, Almanya ya da Fransa’da, karne alan çocuklara saldıran alçaklara karşı onların layık olduğu dilden konuşmak hukukun da demokrasinin de insan haklarının da gereğidir. Bu tür vahşi eylemlere karşı elbette gereği yapılacaktır. Bundan sonra da yapılmaya devam edecektir. Umarız Sultanahmet ve ülkemizin başka yerlerinde yaşanan terör saldırıları bir daha tekerrür etmez. Hükümet olarak da tekerrür etmemesi için elimizden gelen çabayı, gayreti kararlı şekilde göstermeye devam edeceğiz."  Bozdağ, bir gazetecinin olayla ilgili gözaltı olup olmadığını sorması üzerine, "Şu anda adli soruşturmayla ilgili detay bilgi almış durumda değilim. Adli soruşturma da elbette devam ediyor" cevabını verdi.

DEMİRTAŞ'TA SALDIRIYI KINADI

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, karne dağıtımı sırasında Diyarbakır'da bir okula gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin de şunları söyledi: "Karne dağıtımı sırasında el yapımı bomba atıldığı haberi duyuldu. Net bir şekilde bu saldırıyı kınadığımızı ifade ediyorum. Tam bir vahşet anlayışıdır. Küçük çocukların bulunduğu bir okulun bahçesine bomba atmak, tam bir vahşettir. Fakat öyle bir ortamdayız ki hiçbir suçun failini gerçek olarak ortaya çıkaracak bir irade yok. Maşallah havuz medyası ve hükümet yetkilileri daha bombanın patladığı dakikalarda faili buldular. Çok ilginç."

KILIÇDAROĞLU MÜDÜRÜ ARADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, karne dağıtımı sırasında teröristlerin attığı patlayıcı nedeniyle 5 öğrencinin yaralandığı Diyarbakır Çelebi Eser Ortaokulu Müdürü Zeki Kaya'yı telefonla aradı.  Kılıçdaroğlu, yaralanan öğrencilerin sağlık durumu ve saldırının detaylarına ilişkin, Kaya'dan bilgi aldı. Kemal Kılıçdaroğlu, tüm öğrencilere ve öğretmenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

BAKAN AVCI'DAN TEPKİ

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, saldırıyla ilgili, şunları söyledi: "Bu tam bir vahşet. Bu, tek örnek de değil. Daha önce pek çok okulumuza benzer saldırılar yapıldı ve biz zaten bu nedenle özellikle Cizre ve Silopi'deki okullarımızı tatil edip, öğretmenlerimizi hizmet içi eğitime alırken, istihbarat birimlerimiz bu tür saldırıların yapılabileceğine dair ön bilgiler verdikleri için bunu yapmıştık. Öncelikle bütün çocuklarımıza, o okuldaki öğrencilerimize, öğretmenlerimize, vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' diyorum. Sadece bu olayı değil, bugüne kadar gerçekleşen terör eylemlerinin hepsini şiddetle kınıyoruz. Eğitim bunun için de gerekli."

MEMUŞ'TEN SERT ÇIKIŞ GELDİ

Memur-Sen Diyarbakır Temsilcisi Yunus Memiş ise, olayı sert bir dille kınarken şöyle dedi; "Bu tür saldırıları nedense rutin hale getirilerek eğitimi işlevsiz kılmak istenmektedir. Eğitimi işlevsiz kılmak için eğitim yuvaları her zaman hedeftedir. Bundan dolayıdır ki bu tür karanlık yapılar, ilim yuvalarını hedef alıyor. Bu tür karanlık yapılar emellerine ulaşamayacaktır. Eğitim camiası olarak bizler böyle olaylarda yaralı çocukların ailelerine karşı sorumluyuz. Bu sorumluluk bilinci ile Diyarbakır da eğitim öğretim devam edecek ve öğretmenler de bu tür tehditlere aldırmadan görevlerini yerine getirmeye devam edeceklerdir. Yapılan saldırıları nefretle ve şiddetle kınıyoruz."

DİYARBAKIR'DAKİ STK'LAR

İkra Eğitim, Sağlık, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İkra Eğitim-Der) Başkanı Murat Arslan, çatışmalar nedeniyle öğrencilerin sağlıklı bir şekilde eğitimlerine devam edemediklerini ifade etti.

“Okulları yakan, öğrencileri yaralayan bir zihniyetten her türlü kötülük beklenebilir.” diyen Arslan, “Bu nasıl bir savaş ki çocukları hedef alıyor. Eğitim ve öğretimin olduğu yerlerde çocukların kötülüklere araç olmayacağı bellidir. Ancak, okulların olmaması ve çocukların başıboş gezmesi birilerinin işine gelecektir. Dolayısıyla bu planlı bir saldırıdır.” şeklinde konuştu.

BARDAĞI TAŞIRAN DAMLADIR

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Recep Güneş ise “Örgütün din ile problemi olduğu aşikârdır. Eğitime olan düşmanlığı da gün yüzüne çıktı. Bu okullara ve öğrencilere yapılan ilk saldırı değil. Belli ki son da olmayacak. Ancak bu saldırı bardağı taşıran son damladır. Bu saldırı direk olarak öğrencileri hedef almıştır. Daha önce eğitim yuvaları şimdi de direk öğrencilere yönelik gerçekleşiyor. Bu saldırı örgütün ne kadar gözü dönmüş ve cahil olduklarını kanıtladı. Burada devletin gerekli tedbiri alması gerekirdi. Örgütün yıllarca silah biriktirmesine, şehri silah depolamasına izin vermesine göz yuman devletin de zaafiyeti önemli ölçüde söz konusudur.” diye konuştu.                                                 

Kaynak: Diyarbakır Söz