Ve yargı devrede

Silvan'da yasaklar kalktı, hayat normale döndü, yaralar sarılırken, Savcılık olaylar ve kamuoyuna yansıyan görüntüler üzerine çok yönlü soruşturma serisi başlattı.

Ve yargı devrede

Recep KAYA/Muhammet YILDIZ

ADLİ SORUŞTURMA SERİSİ

Silvan'ın Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi için başlatılan operasyon sonrasında adli soruşturmalar başlattı.

YÜKSEKDAĞA SORUŞTURMA

Savcılık, bu operasyon sırasında güvenlik görevlilerine hakaret ettiği iddiasıyla HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında soruşturma başlattı.

YANGINA MÜDAHA EDİLMEDİ

Buarada, ateşe verilen TIR yangınına Belediyelerin itfaiye göndermediği iddiası ile ilgili 2 belediye ve askerleri yuhalayan kişiler hakkında adli soruşturma açıldı.

O YAZILARA DA SORUŞTURMA

İçişleri Bakanlığı'da Diyarbakır Valiliğine, kamuoyunda büyük yankı uyandıran duvarları yazıyla boyayan polis ve askerler hakkında inceleme başlatılması talimatını verdi

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki terör operasyonunun ardından bazı evlerin duvarlarına yazı yazılmasına ilişkin inceleme başlatılması talimatı verdi.

YAZILARLA İLGİLİ SORUŞTURMA

Alınan bilgiye göre, Silvan'daki terör operasyonunun ardından bazı evlerin duvarlarına yazı yazılması üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Diyarbakır Valiliğine konuyla ilgili inceleme başlatılması talimatı verdi. İncelemenin ardından gerek görülmesi durumunda konuyla ilgili soruşturma açılabileceği öğrenildi.

YÜKSEKDAĞ HAKKINDA SORUŞTURMA

Öte yandan, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında Diyarbakır'ın 12 gün sokağa çıkma yasağı süren Silvan İlçesi'nde yürütülen operasyon sırasında polislere hakaret ettiği ve değişik zamanlarda yaptığı konuşmalarda 'Terör örgütü propagandası' yaptığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Yüksekdağ hakkında suç unsuru olduğu iddia edilen görüntü kayıtlarının incelendiği öğrenildi. Yapılan inceleme sonucunda Yüksekdağ hakkında suç oluşturabilecek bir delile ulaşılması durumunda Anayasa'nın 83'ncü maddesi uyarınca 'soruşturma izni verilmesi' ve 'yasama dokunulmazlığının kaldırılması' talebi ile Adalet Bakanlığı'na fezleke gönderilecek.

DİĞER AÇILAN SORUŞTURMALAR

Başsavcılık, PKK'lıların yaktığı TIR'lara müdahale etmedikleri iddiası ile Diyarbakır Büyükşehir ve Silvan Belediyeleri hakkında da soruşturma açtı. Silvan'da 12 Kasım günü TOMA ile yangına müdahale eden polis memuru Arif Demir, roketaralı saldırı sonucu şehit olmuştu. Bir diğer soruşturma ise görevden yaya olarak dönen askerlere hakaret eden kişilere açıldı. Başsavcılık, sosyal medyada bulunan bu ana ait görüntüleri inceledi. Askerleri yuhalayan ve ‘işgalci ordu' şeklinde bağıran kişilerin tespitine karar verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz