(Video) DEDAŞ isyanı

Vatandaşı adeta sokağa dökmeye teşvik edercesine sıkça yaşanan elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmaları isyan ettirdi. Ayşık Mezrasındaki Besi Hayvancılığı ve Süt Ürünleri Üretim Tesisi, üretim yapamaz hale geldi.

(Video) DEDAŞ isyanı

DEDAŞ’ın yetkili olduğu illerde yaşanan ani elektrik kesintileri ile voltaj dalgalanması bölge insanını sokağa dökme noktasına getirdi. Diyarbakır’ın bir çok merkezi uzun süreli elektrik kesintilerinin adeta karargahı haline gelirken, bir çok işletme ise milyonlarca lira maddi hasara uğruyor. Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Yaytaş Mahallesine bağlı Ayşık mezrasında kurulu bulunan Besi Hayvancılığı ve Süt Ürünleri Üretim Tesisi, üretim yapamaz hale geldi.

ANİ KESİNTİ VE VOLTAJ DALGALANMASI

Diyarbakır’ın kırsal kesimi başta olmak üzere sanayi alanları, kent merkezindeki işyerleri ve konut alanlarında, günde 8-10 kez meydana gelen elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanması, hayatı bir çok alanda durma noktasına getirdi. Kesintilerden dolayı mağdur olan vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırarak, Dicle EDAŞ’ın, fatura ödemede bir gün gecikmesi halinde faiz alırken, yaşanan elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmasından dolayı uğranılan maddi zararın ise görmezden gelindiğini dile getirdi.

SORUNA ÇÖZÜM BULAN YOK MU

Kesintilere çözüm bulunması için ilgili ve yetkili makamları göreve çağıran Vatandaşlar, Esnaf ve Sanayici ile Yatırımcılar hiçbir ilgilinin DEDAŞ’a yaptırım gücünün bulunmadığını dile getirirken, DEDAŞ’ın keyfi uygulamalarına dur denilmesini istedi. Vatandaşlar, “İki saatte bir elektrik kesiliyor. Ani kesintiler yapılıyor. Habersiz yapılıyor. Bir de voltaj dalgalanması var. Bir çok elektronik cihaz ya devre dışı kalıyor, ya da yanıyor. İşletmeler kapılarına kilit verme noktasına geldi. Geceleri mum ışığında yatıp kalkıyoruz. Bu kadar zor mu buna çözüm bulmak? Yetkililer bunu duymuyor, görmüyor mu, yaşamıyorlar mı? Faturaya geldiğinde bir gün gecikse faizini alıyor. Açma kapama parası alıyor” diyerek tepki gösteriyor.

DEDAŞ İŞLETMELERİ ZARARA UĞRATIYOR

Elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmasından dolayı mağdur olan merkez Yenişehir ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Ayşık köyünde kurlu bulunan hayvancılık tesisi üretim yapamaz hale geldi.  Elektrik çilesi vatandaşları ve özelliklede çiftçileri zarar ettirme noktasına getirdi.

“YETKİLİLERDEN YARDIM TALEP EDİYORUZ”        

Elektirik kesintisi nedeniyle ekipmanlar kullanılamaz hale gelirken, maddi hasarın oldukça yüksek olduğu  Tesis yetkilisi Mehmet Çakmak, yaptığı açıklamada, “Günlerdir elektrik kesintileriyle boğuşuyoruz. Kesintiler yüzünden kendi imkanlarımızla hayvanlarımızı suluyoruz imkanları olmayan vatandaşlar ne yapacaklar. Elektirik git gel yaptığı için sondaj yandı. Şuan çok mağdur durumdayız.”

“SESİMİZİ KİMSEYE DUYURAMIYORUZ”

Çakmak,  “sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Her telefon açtığımızda yapıyoruz diyorlar ama bir türlü arıza giderilmiyor. Ev olsa neyse ama burası bir hayvan çiftliği 400 tane büyükbaş hayvan var kendi imkanlarımızla suladığımız halde yetmiyor. Bu durum bize ciddi zarar veriyor. Hem süt kaybımız oluyor hem inek zahiyati oldu birilerinin buna dur demesi gerekiyor. Köylü vatandaş ne yapacak yine bizim imkanımız vardı peki imkanı olmayan ne yapacak” diyerek tepki gösterdi. Çakmak aynı zamanda mısır tarlalarının kuruduğunu dile getirerek çare beklediklerini ifade etti.

TRAFO MERKEZLERİ YANMIŞTI

Kısa süre önce voltaj dalgalanması sonucu tesisin jeneratör merkezinde yangın çıktığını ve milyonlarca lira maddi hasar oluştuğunu belirten Çakmak, “DEDAŞ bir kuruşundan vaz geçmiyor, ama vatandaşı milyonlarca lira maddi hasara uğratırken, bunun hesabını soran çıkmıyor. Neden?” Dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz