(Video) Diyarbakır’da araçlar alt geçitte mahsur kaldı

Yağışlar köprülü kavşaklardaki altyapı yetersizliği nedeniyle, sel ve gölete dönüşürken, Dicle Nehri kıyısındaki Çadır kentteki bazı çadırlarda etkilendi. Olası su baskınına karşı çadır kentte yaşayanlar, tahliye edildi.

(Video) Diyarbakır’da araçlar alt geçitte mahsur kaldı

SÜRÜCÜLER TEPKİ GÖSTERDİ

Mağdur kalan sürücüler, alt yapı yetersizliğine tepki gösterdi. Sürücüler, “Köprülü kavşaklar her iki damla yağmur yağdında, su baskınıyla göle dönüşüyor. Metropol bir kent Diyarbakır. Buralarda suları tahliye edecek bir mekanizma yok mu, kanal yapılmamış mı?. Diyarbakır’ın sahipliğini gösteriyor. Sorumlu Belediye mi, Karayolları mı, hangi kurumsa, bugün yağan yağmur karşısında sınıfta kalmıştı” diyerek tepki gösterdiler.

 BODRUM KATINDA GÖÇÜK

Kayapınar ilçesi Huzurevleri Mahallesi’nde de 5 katlı Hicret Apartmanı’nın giriş merdivenleri bodrum kata göçtü. Bina tahliye edilirken, polis ekipleri apartmanın çevresini güvenlik şeridi ile kapatarak önlem aldı.

İŞYERİ VE EVLERİ SU BASTI

Burada, yoğun yağmur nedeniyle tıkanan yağmur suyu tahliye kanallarındaki patlamalar nedeniyle şehrin bir çok bölgesindeki ana yollar adeta göle dönüşürken, Yenişehir’in Şehitlik ile Huzurevleri ile Sur ilçe merkezi ile Bağlar’da çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla suları tahliye ederken, Diyarbakır Çocuk ve Kadın Hastalıkları Hastanesi’nin bir bölümü de etkilendi. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgu da etkilendi.

ERGANİ’DE ETKİLENDİ

Ergani ilçesinde de sağanak etkili oldu. Sağanak nedeniyle vatandaşlar yollarda mahsur kaldı, sürücüler araçlarıyla trafikte ilerlemekte güçlük çekti. Diyarbakır'da dün metrekareye 35-40 kilogram yağış düştü.

 ÇADIRLARIN YERİ DEĞİŞTİ

Öte yandan, AFAD ve meteoroloji yağışların hafta boyunca süreceği yolunda uyarılarını tekrarlarken,  nehrin yanıbaşına kurulan çadırkent yoğun yağışlardan etkilendi. Çok sayıda çadırın çevresinde su göletleri oluşurken, bazı depremzedeler tahliye edildi.

Bazı afetzedelerin eşyaları, hasar gördü. Yenişehir Belediyesi ekipleri, 1950 çadırın bulunduğu yerde olası su baskınına karşı tedbir olarak 100’e yakın çadırın yerini değiştirdi. Ekipler, suyun akışını değiştirmek için kanal açtı. 

DEPREMZEDELER KAÇTI

Yaşanan su baskınları karşısında çadır kentte kalan vatandaşlar panik içerisinde, Kralkızı ve Devegeçidi Barajı'nın dolduğu, baraj kapaklarının açılma riski olduğu yönündeki söylentiler üzerine çadır kentten kendi imkanlarıyla ayrılmaya çalıştı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ

İl Valiliğinden Çadır kentle ilgili yazılı açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Silvan yolu üzerindeki Çadır kentte barınan depremzede vatandaşlarımızın, meteorolojik veriler ışığında tedbir amacıyla geçici süreliğine Yeşilay Rehabilitasyon Merkezine yerleştirilmeleri kararlaştırılmış olup, vatandaşlarımızın tahliyeleri valiliğimiz koordinesinde ilgili kurumlarımızca devam etmektedir.

Hava şartlarının normalleşmesinin ardından vatandaşlarımızın tekrar çadır kente yerleşmeleri sağlanacaktır. Hâlihazırda, çadır kentimizde herhangi bir sel baskını veya taşkın riski bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın can güvenliği ve en iyi şekilde barınmalarını sağlamak üzere çalışmalarımız titizlikle devam edecektir.

VALİ SU’DAN AÇIKLAMA

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında yağışların devam edeceği uyarısında bulunarak, şu ifadelere yer verdi; “Değerli hemşehrilerimiz kuvvetli yağış ilimizde de etkisini sürdürmekte olup Valiliğimiz, tüm belediyelerimiz ve diğer kuruluşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dikkatli olmaya lütfen devam edelim” ifadelerini kullandı. 

YILDIRIM DÜŞME ANI KAMERADA

Kentte etkili olan sağanak yağış sürerken, Kayapınar ilçesinde yola yıldırım düştü. Yaklaşık 75 metre mesafedeki alanda etkili olan yıldırım düşmesinde şans eseri yaralanan olmazken o anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

UYARILAR YAPILMIŞTI

Kum ocakları ve Dicle nehri kıyısı olması nedeniyle su yatağı olarak bilinen nehrin kıyısına 4 bin 200 çadırın inşa edilmesi öncesinde kentteki STK'lar uyarılarda bulunarak, yer değişikliğine gidilmesini istemişti. Uyarılara karşı yetkililer de, bölgenin yangın riskine karşı seçildiğini ifade etmişti.

DİSKİ’DEN ŞANLIURFAYA EKİP

Öte yandan, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa’da meydana gelen sel felaketi için bölgeye acil olarak 15 personel ile 1 adet lastik tekerlekli ekskavatör araç, 1 adet kombine vidanjör, 1 adet kazıcı yükleyici, 2 adet pikap ve motopomplar gönderildi. Ekiplerin uğurlanmasında konuşan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, kurumlarının her türlü görevi yerine getirmek için hazır olduğunu söyledi.

Selden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Tutşi, Diyarbakır’dan her türlü destek ve katkıya hazır olduklarını ifade etti. Tutşi, “Şanlıurfalı kardeşlerimize destek için araçlarımızı ve personellerimizi bölgeye yolladık. Ekiplerimiz ihtiyaç görülen her alanda görevlerini ifa edecek. Ekiplerimizle beraber Diyarbakır halkının Şanlıurfa ve Tüm Türkiye halkına selamlarımızı ve Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

SU TEPİSİ YÜKSELDİ

Burada, Tunceli'de sağanak nedeniyle Munzur Çayı kıyısındaki bazı tarım arazileri ve turistik işletmelerin bahçeleri su altında kaldı.

Kent genelinde bir süredir etkili olan sağanak, günlük yaşamı ve ulaşımı zorlaştırdı.

Eriyen kar suları ve yağmurun etkisiyle debisi yükselen Munzur Çayı da geçtiği alanlarda taşkına neden oldu.

Taşkın nedeniyle kent merkezindeki bazı turistik işletmelerin bahçeleri ve Ovacık ilçesindeki tarım arazileri su altında kaldı.

Şiddetli sağanak sebebiyle Tunceli-Ovacık kara yolunda da su göletleri oluştu, sürücüler ilerlemekte zorlandı.

Çemişgezek'te bulunan Tağar Çayı ve Kişnikar Şelalesi de yağmur sularıyla coşkun akmaya başladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz