(Video) Hevsel bahçeleri'nde ders

Diyarbakır'da 8 bin yıldır tarımın yapıldığı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri, tarımsal üretim ve biyolojik zenginliğiyle öğrencilere eğitim alanı oldu.

(Video) Hevsel bahçeleri'nde ders

Merkez Sur ilçesinde bulunan Hevsel Bahçeleri'ndeki 2 bin 800 dekar alanda marul, maydanoz, ıspanak, tere, patlıcan, biber, pırasa, domates, elma, kayısı, kiraz, vişne gibi sebze ve meyveler yetiştiriliyor.
Dicle Nehri'nden beslenen bereketli topraklarda yapılan tarımsal üretimle yaklaşık 200 aileye gelir kapısı olan Hevsel Bahçeleri, kentin "oksijen deposu" olmasının yanı sıra eklem bacaklılardan sürüngenlere, su samurlarından Fırat kaplumbağaları ve kuş türlerine kadar çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor.
Kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarının yanı sıra biyolojik çeşitlilik yönünden araştırma yapan akademisyenlerin de vazgeçilmez noktası olan bereketli bahçelerde Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğünce yerinde ve uygulamalı öğrenme etkinliği başlatıldı.


Bu kapsamda fen bilgisi dersini dünya mirası bahçelerde işleyen öğrenciler, tarımsal üretim ve canlı türleriyle ilgili inceleme yapıyor, öğretmenlerinin yanı sıra alanla ilgili çalışma yürüten uzmanlardan da bilgi alıyor.Alanı yerinde tanıma fırsatı bulan öğrenciler, çevreye bilinçsizce atılan çöpleri de toplayarak, doğanın daha temiz kalmasını sağlıyor.
Hevsel Bahçeleri, yerinde ve uygulamalı öğrenme etkinliği kapsamında Şehit Uzman Çavuş Süleyman İyikul Ortaokulu öğrencilerine ev sahipliği yaptı. Bu etkinliğin kentteki diğer okullarla devam edeceği belirtildi.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz