(Video) Kulp'ta yaş koza üretimi gerçekleştiriliyor

Türkiye'de yaş koza üretiminin büyük bölümünün yapıldığı Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bu yıl 70 ton üretim gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

(Video) Kulp'ta yaş koza üretimi gerçekleştiriliyor

Osmanlı döneminden beri ipek böcekçiliğinde önemli bir merkez olan ilçede 11 yıl önce hayata geçirilen "İpek İplik Üretim Tesisi Projesi" ile devletin sağladığı teşvik ve destekler sayesinde sektör yeniden canlandı.
Proje kapsamında ilçeye bağlı kırsal Ağaçlı Mahallesi'nde açılan ipek iplik üretim tesisiyle yaş koza üretimi yaygınlaştı.
Her yıl Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri saha çalışması yaparak belirledikleri "damızlık ipek böceği" yetiştiricilerine tohum dağıtıyor.
Köylerde 800 ailenin yetiştirdiği damızlık ipek böceğinden elde edilen yaş kozalar, tesiste iplik haline getiriliyor. Daha sonra ipliklerin bir kısmı halıya, bir kısmı da ilçe merkezinde Kaymakamlık Kadın İstihdam ve Yaşam Merkezi'ndeki ipek dokuma atölyesinde kadınlar tarafından şal, kravat ve fulara dönüştürülüyor.
Kulp Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Gözlet, Osmanlı döneminde de önemli bir ipek üretim merkezi olan ilçede kozadan ham iplik üretilen tesisin bulunduğunu söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz