(Video) Zerzevan Kalesi'nde "Gökyüzü Gözlem Etkinliği" gerçekleştirildi

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde "Gökyüzü Gözlem Etkinliği" gerçekleştirildi.

(Video) Zerzevan Kalesi'nde

Avustralya Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklenen "Geleceğin Bilim İnsanları" projesi kapsamında tarihi Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilen "Gökyüzü Gözlem Etkinliği"ne yoğun ilgi gösterildi.

Etkinliğe katılanlar teleskoplardan yıldızları, gezegenleri ve gök cisimlerini gözlemledi.

Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliğinden konsolos Scott Holt, gazetecilere yaptığı açıklamada, etkinliğe katılmanın mutluluk verici olduğunu söyledi.

Holt, "Avustralya hükümeti için böyle bir projeye destek vermek gurur verici. Çocuklarla birlikte güzel vakit geçiriyoruz. Burada olmaktan çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun ise kalenin Türkiye'nin en iyi gökyüzünün izlendiği noktalardan biri olduğunu bildirdi.

Kalede gündüz birçok atölye çalışmalarının yapıldığını aktaran Coşkun, yüzlerce çocuğun kalede gökyüzünü izleyeceğini kaydetti.

Etkinliğe katılan Semra Kızılkaya da kalede gerçekleştirilen etkinliği görünce kalabalık bir arkadaş grubu olarak geldiklerini belirtti.

Kızılkaya, "Zerzevan Kalesi'ndeki gökyüzü gözlem etkinliğine ilk kez geldim. Bu kadar uzak nesneleri yakından görmek muazzam bir duygu uyandırdı. Burada büyülü bir atmosferdeymiş gibi hissettim." dedi.

Baver Çetiner ise gökyüzünü gözlemlerden yıldızları ve gezegenleri görmek heyecan verici olduğunu ifade etti.

ZERZEVAN KALESİ

İlk inşa edildiği dönem kesin olmamakla birlikte Zerzevan'da Asur döneminde Kinabu olarak adlandırılan bir kalenin varlığı ileri sürülmektedir. Bu kalenin Pers döneminde de kullanıldığı düşünülür. Zerzevan Kalesi’nin antik ismi büyük ihtimalle Samachi'dir.

Mevcut mimari kalıntılar ve kazı çalışmalarında ele geçen buluntular, alanın M.S. 3. yy’da kullanıldığını; 639'da İslam ordularının gelişine kadar önemini koruduğunu gösterir. Yerleşimin surları ve yapıları büyük olasılıkla I. Anastasios ve I. Justinianos dönemlerinde onarılmış, bazı yapılar ise yeniden inşa edilerek mevcut son haline getirilmiştir.

Su bakımından zengin vadide yerleşik ve tarımla uğraşan insanların sığınacağı bir yer konumunda olduğundan kaledeki yerleşimin sadece askerlerin kaldığı bir yer değil, aynı zamanda sivillerin yaşadığı bir yer olduğu düşünülmektedir. Bütün vadiye hakim, antik ticaret yolu üzerinde stratejik bir Roma sınır garnizonu olarak birçok Roma- Sasani mücadelesine tanıklık etmiştir. İslam orduları tarafından fethinden sonra Zerzevan'ın bulunduğu alan jeopolitik önemini kaybetmiş; 1890'lı yıllara kadar geçici barınaklar dışında alan kullanılmamıştır.

Kaleye 1890’lı yıllarda bir aile yerleşmiş; su sıkıntısı ve ulaşım zorluğu gibi nedenlerle 1967'de 30 hanelik bir topluluk halinde kaleden aşağıya inip bir kilometre mesafede Zerzevan Köyü adıyla yeni bir köy (bugünkü ismi Demirölçek) kurmuşlardır. Zerzevan ismi Kürtçe'deki altın kelimesinden türetilmiş, yerleşime köy burada bulunurken verilmiş olmalıdır.

Kalede kazılar ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile 2014 yılında başladı. Kazılardan önce bilinmeyen yerleşimde kazılarda ortaya çıkarılan gözetleme-savunma kulesi, surlar, Mithraeum, yeraltı sığınağı, kilise, askeri-sivil konutlar, yeraltı ibadethanesi, sunaklar, kaya mezarları, su kanalları gibi yapılar ulusal ve uluslararası alanda ilgi uyandırmış ve turistlerin ziyaret ettiği bir ören yeri haline gelmiştir.

Kaynak: Anadolu Ajansı