Yağış hayatı felç etti

Yurdun büyük kesimini etkisi altına alan fırtına ve sağanak yağış Diyarbakır ve ilçelerinde yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Ev ve işyerlerini su basarken, ulaşımda aksamalar yaşandı, Meteoroloji bugün içinde uyarıda bulundu.

Yağış hayatı felç etti

DİYARBAKIR(SÖZ)- AFAD'ın 72 il için meteorolojik uyarısı sonrası yurt genelinde fırtına ve sağanak yağış yaşamı adeta felç etti. Ağaçların devrildiği, çatıların uçtuğu Diyarbakır başta olmak üzere ilçe ve bölge illerinde, sel ve baskınlar meydana geldi. En çok etkilenen ilçelerin başında Bismil ve Silvan ilçesi gelirken, Siverek-Diyarbakır kara yolunda ise canlı hayvan taşıyan tırın tavanındaki metal aksam fırtına nedeniyle söküldü, kara yolunda trafik aksadı. Mardin’de ise fırtına ve toz taşınımı, görüş mesafesinin azalmasına ve hava kalitesinin düşmesine yol açtı.

KENT MERKEZİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü15. Bölge Müdürlüğü’nün 2 gündür devam eden uyarılarının ardından Diyarbakır kent merkezi ve ilçelerinde beklenen kuvvetli sağanak yağışlar dün öğlen saatlerinde etkili oldu. Fırtına ve yağış nedeniyle ağaçların devrildı, bazı bina ve işyerlerinin, çatıları uçtu.

Kayapınar ilçesi Fırat Mahallesi Mahabad Bulvarı’ndaki bir iş yerinin tabelası, fırtına nedeniyle uçtu. Kimsenin yaralanmadığı olayda hasar oluştu. 

Bağlar ve Sur ilçesindeki varoş bölgelerde sel ve baskınlar meydana geldi.  Sahada çalışmalarını sürdüren ekipler, ihbarlara yetişmekte büyük bir güçlük çekiyor.

BİSMİL İLÇESİ

Bismil ilçesi kırsal Of Mahallesinde aşırı yağışlar sele neden oldu. Yağışlar nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı. Büyükbaş hayvan çiftliği sular altında kaldı. Belli Mahallesinde ise  sel meydana geldi.   Yaşanan yoğun yağışların ardından adeta göle dönüşen İsmail Beşikçi Caddesinde hem vatandaşlar hem de araçlar yoldan geçmekte oldukça zorlandı.

SİLVAN İL ÇESİNDE YAŞANANLAR

Sağnak yağış ve dağlardan gelen sel suyu Silvan-Diyarbakır karayolu TOKİ mevkiinde karayoluna dökülünce sürücülere zor anlar yaşattı. Silvan İlçesi şehir merkezindeki su tahliye lagarları kapanınca caddelerde sel oluştu.  Sürücüler uzun süre bekledikten sonra Silvan Belediye İtfaiye ekiplerinin çalışmaları sonucu trafik akışı normale döndü.

 SİVEREK BÖLGESİNDE ETKİLİ

Siverek ilçesinde etkili olan fırtına ve sağanak hayatı olumsuz etkiledi.

Sabah saatlerinde etkili olmaya başlayan sağanak nedeniyle ilçe merkezinde biriken sulara Siverek Belediyesi ekipleri müdahale etti.

Siverek-Diyarbakır kara yolunda ise canlı hayvan taşıyan tırın tavanındaki metal aksam fırtına nedeniyle söküldü, kara yolunda trafik aksadı.

Kara yolunun 8. kilometresinde ise sağanak nedeniyle devrilen tırın yolu kapatmasıyla uzun araç kuyruğu oluştu.

Bir süre trafiğe kapanan yol, tırın kaldırılmasıyla yeniden ulaşıma açıldı.

Öte yandan Ofis Mahallesi Bediüzzman Said Nursi Bulvarı refüjünde şiddetli fırtınada kırılan ve yolu kapatan ağaç, belediye ekiplerince kaldırıldı.

Zabıta Müdürlüğü ekipleri de ilçe sakinlerini, şiddetli yağışa karşı uyardı.

Siverek Belediye Başkan Vekili Akif Gülel, tüm önlemlerin alındığını ve ekiplerin sahada çalıştığını söyledi.

FIRTINA VE TOZ AŞIMI

Mardin'de etkili olan yağmur, fırtına ve toz taşınımı yaşamı olumsuz etkiledi.

Kentte öğle saatlerinde başlayan fırtına ve toz taşınımı, görüş mesafesinin azalmasına ve hava kalitesinin düşmesine yol açtı.

Toz taşınımı il merkezinin yanı sıra sınıra yakın yerleşim yerlerinde görüldü.

Bölgede zaman zaman yağmur da etkili olurken, fırtına bazı evlerin camlarının kırılmasına, yol kenarındaki ağaçların devrilmesine neden oldu.

Mardin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, merkez Artuklu ilçesinde kırılarak yola devrilen ağaçları kaldırarak, yolun açılmasını sağlıyor.

Uzmanlar, fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar, ağaç devrilmesi, çatı uçması, toz aşınımı gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyarıyor.

PAZARTESİ DEVAM EDECEK

İki gündür ülke genelini etkisi altına alan soğuk hava kuvvetli sağanak yağış, fırtına ve kar yağışı yeni haftada da bazı bölgelerde devam edecek.  Meteoroloji 20 Kasım Pazartesi günü; 15 il için turuncu, 16 il için ise sarı kodlu olmak üzere toplam 31 il için meteorolojik uyarı yaptı.

Adıyaman, Batman, Bingöl, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Hakkari, Karabük, Kastamonu, Sakarya, Dersim, Urfa, Şırnak ve Zonguldak için turuncu uyarı bulunuyor.

Ağrı, Ardahan, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bursa, Elazığ, Erzurum, Kars, Kocaeli, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Siirt ve Yalova için ise sarı kodlu uyarı verildi.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Meteorolojinin uyarılarının ardından AFAD'dan da açıklama geldi. Açıklamada "Sarı ve turuncu meteorolojik uyarı verilen illerde ekiplerimiz teyakkuz halinde olup; gelen ihbarlara süratle müdahale edilmektedir. Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yerel dolu yağışı, çatı uçması, ağaç/direk devrilmesi, soba/baca zehirlenmeleri, buzlanma ve don olayları ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz" denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler