Yaralar sarılıyor

Çatışmalar nedeniyle yaklaşık 500 ev ve iş yerinin yanı sıra elektrik, su ve kanalizasyon şebekesi de zarar gördü. Hasar tespit komisyonları çalışmalarına başladı. İlçede geri dönüş ve göç ise devam ediyor.

Yaralar sarılıyor

Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki 3 mahallede 12 gün süren sokağa çıkma yasağının ardından PKK'lıların verdiği tahribat tüm boyutuyla ortaya çıktı. Kaymakamlık, vatandaşların zararlarının karşılanması için hasar tespit komisyonları oluşturdu.

Güvenlik güçlerince ilçenin örgüt üyelerinden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, açılan hendeklerin kapatılması, patlayıcı tuzaklarının etkisiz hale getirilmesi için Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde gerçekleştirdiği operasyonların tamamlanmasının ardından vatandaşlar, ev ve iş yerlerine girebildi.

Ancak vatandaşlar, 12 gün aradan sonra geldikleri mahallelerindeki tahribatın büyüklüğü nedeniyle adeta savaş enkazını andıran görüntüler karşısında şaşkınlık yaşadı. 3 mahallede örgüt üyelerinin güvenlik güçlerine yönelik düzenlediği saldırılar ile barikatlar ve hendeklere yerleştirilen patlayıcıları infilak ettirilmesi sonucu yaklaşık 500 ev ve iş yerinin yanı sıra elektrik, su ve kanalizasyon şebekesi de zarar gördü.

- Sağlam eşyalarını çıkardılar

Saldırılar dolayısıyla ilçeden ayrılan vatandaşlardan bazıları evlerine geri dönüş yaparken, evleri büyük oranda tahrip olanlar ise sağlam eşyalarını kamyonetlere yükleyerek, götürdü. Geceyi cam ve pencereleri kırılan evlerinde soğukta geçirmek zorunda kalanlar ise yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.

Ev ve iş yerlerinde küçük hasar oluşan mahalle sakinlerinden bazıları, kendi imkanlarıyla onarım ve temizlik çalışması yapıyor.

Hasar nedeniyle su ve elektrik verilemeyen bölgelerde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) ekipleri şebekeyi yeniliyor.

- Hasar tespit komisyonları oluşturuldu

Silvan Kaymakamlığı, "Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun" kapsamında terör ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler sebebiyle zarar görenlere ödeme yapılması için hasar tespit komisyonları oluşturdu. Hasar tespit komisyonlarının çalışmasının ardından belirlenecek vatandaşlara ödeme yapılacak. Diyarbakır Valiliği, daha önce yaptığı yazılı açıklamada, "Hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve tuzaklanan patlayıcıların patlatılması sırasında zarar gören vatandaşların bu zararları, Silvan Kaymakamlığı'nca oluşturulacak hasar tespit komisyonlarınca belirlenerek ilgililere ödeme yapılacaktır" demişti. Kaymakamlık, ayrıca ihtiyaç sahibi ailelere gıda paketi de dağıtıyor.

- Tuzaklanmış patlayıcılar imha ediliyor

 PKK'lılarca tuzaklanmış patlayıcıların bulunduğunu tespit eden vatandaşların durumu bildirmesi üzerine söz konusu yerlere giden güvenlik güçleri, çevre önlemi aldıktan sonra kontrollü şekilde bombaları imha ediyor.

- "Esnaf olarak borç batağına girdik"

Gazi Caddesi üzerinde şarküteri dükkanını işleten Eşref Batı, yaklaşık 4 aydır ilçede yaşanan terör olayları nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Son yaşanan olaylar nedeniyle mağduriyetlerinin daha da büyüdüğünü kaydeden Batı, "Esnaf olarak borç batağına girdik. Yetkililerden destek bekliyoruz. Allah huzur versin. Biz sadece bunu istiyoruz" dedi.

Belediyeden hasar tespit ekibi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB), ilçede meydana gelen tahribatı tespit etmek için harekete geçti.  Mühendis, mimar ve teknikerden oluşan 54 kişilik bir heyeti ilçeye gönderen belediye, çatışmalar sırasında hasar gören kentsel altyapı ile ilgili hasar tespit çalışması yapacak. Silvan Beledeyesi'nde bir araya gelerek toplantı yapan uzman ekipler daha sonra çatışmaların yaşandığı mahallelerde çalışmalara başladı.

DİSKİ ekipleri, içme suyu ve kanalizasyon altyapısındaki tahribata ilişkin, yol yapım ekipleri ise, yollardaki tahribata ilişkin çalışmalara başlarken, teknik ekibin çalışmalarının devam edeceği öğrenildi.

DİSKİ kanalların onarımına başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin, Silvan'da çıkan çatışmalar nedeniyle 3 mahallesinde ciddi tahribatların olduğunu söyledi. 12 günlük sokağa çıkma yasağı sürecinde birçok kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Karatekin, yine evlerin ve işyerlerinin zarar gördüğünü, buna bağlı olarak mal kayıplarının da yaşandığını söyledi. Karatekin, "DİSKİ Genel Müdürlüğümüz, özellikle tahrip olan altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle mahalle aralarında var olan altyapı patlaklarını onarmış ve kente su verildi. Yine Fen İşleri ve Yol Yapım Bakım Altyapı Koordinasyonu Daire Başkanlıkları ekipleri alanda gerekli çalışmayı yapmak üzere Silvan'da bulunuyor. Ayrıca Silvan'da mevcut araçlarımıza ilaveten 3 iş makinesini daha göndermiş bulunmaktayız. Bugün itibariyle de biriken çöplerin kaldırılması için 2 adet çöp toplama ve sıkıştırma aracı çalışmalarına başladı"dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz