Yargının itibarını ayağa kaldırmak

Başsavcı Güre, Güre, "Hem yargı içerisinde çetelerle mücadele hem de yargının saygınlığını artırmaya çalışan yargı mensupları olarak büyük bir mücadele içerisindeyiz" dedi.

Yargının itibarını ayağa kaldırmak

Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Güre, hakim, savcı ve avukatlara yargının saygınlığının artırılması konusunda büyük görev düştüğünü söyledi. 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşananlara dikkat çeken Güre, şöyle konuştu: "Hem yargı içerisinde çetelerle mücadele eden hem de yargının saygınlığını artırmaya çalışan yargı mensupları olarak büyük bir mücadele içerisindeyiz. Mücadele etmeye de devam ediyoruz. En büyük operasyonlar yapıldığı kurumların başında asker, emniyet ve yargı gelmiştir."

- "Nelerin başarılabileceği ortaya dökülmüştür"

Ortaya çıkan tabloda yargının zedelenmesinin ülkede nelere mal olduğunun acı bir şekilde ortaya çıktığını kaydeden Güre, "Bir gerçek daha ortaya çıkmıştır ki, bu ülkede namussuzlar kadar, namusluların cesaretli oldukları takdirde başarılabileceği ortaya dökülmüştür. Bu cesaretimiz durmadan devam edecektir." ifadelerini kullandı. Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Arslan ise yeni bir adli yılın açılışını gerçekleştirmenin mutluluğu ve gururu içerisinde olduklarını belirtti.

DİYARBAKIR BAROSUDA AÇIKLAMA

Diyarbakır Barosu da Adli yılın açılışı nedeniyle Diyarbakır Adliyesi önünde bir basın açıklaması etkinliği düzenledi. Çok sayıda avukatın cübbeleriyle katıldığı etkinlikte konuşan Baro Başkanı Ahmet Özmen, yeni Adli yılda en büyük beklentilerinin Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunarak yargı önüne çıkarılması olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra en büyük hedeflerinin zedelenmiş olan yargının itibarını ayağa kaldırmak, toplumda yargıya olan güvenin en üst seviyeye çıkarılması için demokratik ilkeler, insan hakları, masumiyet ve lekelenmeme hakkını koruyarak hızlı ve etkin bir yargı sürecini işletmek olduğunu söyledi.

2017-2018 Adli yılı açılış töreni nedeniyle Diyarbakır Adliyesi önünde bir tören düzenlendi. Buradaki törene, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Baro Başkanı Ahmet Özmen, Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Aslan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı İrfan Ceren ile hakim ve savcılar katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende ilk konuşmayı Cumhuriyet Başsavcısı Güre yaptı.

GÜRE'DEN ANLAMLI MESAJLAR

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargı içinde yaşanan gelişmelere dikkat çeken Başsavsı Kamil Enkut Güre, şunları söyledi:

YARGININ İTİBARINI AYAĞA KALDIRMAK

"Geçen süreç içerisinde çok ağır bir travmanın üstüne, hem yargı içerisindeki çetelerle mücadele eden, hem yargının saygınlığını artırmaya çalışan yargı mensupları olarak büyük bir mücadele içinde bulunuyoruz. Bu mücadele halen devam ediyor. Yargnın saygınlığını artırma adına hepimizin üzerine düşen büyük görevler bulunmaktadır. Yargı içerisinde çeşitli sebeplerle oluşacak kliklerin nelere mal oludğu 15 Temmuz günü ortaya çıkmıştır. En büyük operasyonların yapıldığı kurumların başında askeriye ve emniyet ile birlikte yargı gelmiştir.

EN BÜYÜK OPERASYON YARGIYA

Bunun bedelini ağır ödetmeye çalıştılar. Ancak, bunun bedelini kendileri ödedi ve ödemeye devam edecekler. Geçen 14 ay sonrasında en büyük hedefimiz, zedelenmiş olan yargının itibarını ayağa kaldırmak, toplumda yargıya olan güvenin en üst seviyeye çıkarılması için demokratik ilkeler, insan hakları, masumiyet ve lekelenmeme hakkını koruyarak hızlı ve etkin bir yargı sürecini işletmek olmuştur. Bu noktada hepimize görevler düşmektedir. Devam eden yargı reformları doğrultusunda da bu hızlı işleyişin artırılması için çaba sarf edilmektedir. Biz de üzerimize düşen sorumluluğu sonuna kadar cesurca yüklenmeye hazırız ve bunu devam etirreceğiz. Yargının, zedelendiğinde ülkede nelere mal olduğu acı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu ülkede namussuzlar kadar namusluların cesaretli olduğu takdirde, nelerin başarılabileceği bir kez daha ortaya çkmıştır. Bu cesaretimiz durmadan devam edecektir. "

Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Arslan ise yeni bir adli yılın açılışını gerçekleştirmenin mutluluğu ve gururu içerisinde olduklarını belirtti.

TÖREN SONRASI KOKTEYL VERİLDİ

Törenin ardından verilen kokteyle ise Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir,  8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kadircan Kottaş ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Arslan da katıldı.

DİYARBAKIR BAROSUDA AÇIKLAMA

Diyarbakır Barosu da Adli yılın açılışı nedeniyle Diyarbakır Adliyesi önünde bir basın açıklaması etkinliği düzenledi. Çok sayıda avukatın cübbeleriyle katıldığı etkinlikte konuşan Baro Başkanı Ahmet Özmen, yeni Adli yılda en büyük beklentilerinin Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunarak yargı önüne çıkarılması olduğunu söyledi.Tahir Elçi’nin onlarca kamera önünde katledilmesinden bugüne iki yıla yakın bir süre geçtiğini belirten Özmen, "Başta Hükümet olmak üzere, yetkililerce tarafımıza devlet adına söz verilmesine rağmen, verilen sözlerin esamesinin dahi okunmadığını ve soruşturma dosyasında elle tutulur bir ilerleme sağlanamadığını hatırlatmak durumundayız. Soruşturma dosyasında henüz tek bir kişinin dahi şüpheli sıfatıyla sorgulanmadığını üzülerek ifade etmek isteriz. Başta kederli ailesi olmak üzere, baromuzu ve kamuoyunu tatmin edici, somut adımların atılması gerekmektedir. Aksi takdirde kamuoyu, cinayetin aydınlatılmamasının sorumlusu olarak hükümeti ve soruşturma makamlarını görecektir" dedi.

"YARGIYA GÜVEN SIFIR NOKTASINA İNMİŞTİR"

Cumhuriyet ile yaşıt olan yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı sorununun katmerlenerek büyümeye devam ettiğini ileri süren Baro Başkanı Ahmet Özmen, "Geride bıraktığımız iki yıl içerisinde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlenmesi bir yana, yargının içinde olduğu içler acısı durum, bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmış, yurttaşların yargıya güveni sıfır noktasına inmiştir. Hak arama özgürlüğünün önünde engel oluşturan mesleki sorunlarımız bütün ağırlığıyla sürmektedir. Uygulamalar ile avukatlık mesleğinin çalışma alanı daraltılmaya çalışılmaktadır. Tüm bu olumsuz ve umut kırıcı gelişmelere rağmen Diyarbakır Barosu, adil bir toplumsal düzenin inşasına yönelik umudunu korumaya ve mücadelesini sürdürmeye devam edecektir" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz