Yaşama dönüş!

Operasyonların sona ermesinin ardından ilçenin yasaklı olmayan cadde ve sokakları insanların akınına uğradı. Esnaf kepenklerini kaldırdı, Cuma namazı ilçedeki camilerde kılındı.

Yaşama dönüş!

Diyarbakır’ın Sur ilçesi operasyonların önceki gün sona ermesinden sonra son dört ayın en hareketli gününü yaşadı. Cuma namazı için genelde ilçedeki camiler tercih edilirken, esnaf kepenklerini kaldırdı, seyyar satıcılar da eski yerlerine kuruldular.

İlçenin en hareketli noktalarından olan Gazi Caddesi ve Dağkapı insanların akınına uğradı.  Lokantaların yollara koydukları tezgâhlar müşterilerle dolu. Mangalların üzerinde caddeyi dumana boğan şişlerin biri kalkıp diğeri közün üzerine konuyor.

İlçedeki mekânlara oturanların en büyük isteği bu normalliğin bozulmadan sürmesi. Esnaflardan biri bu normalliği şu sözlerle tarif ediyor; ‘patlama sesi gelmiyorsa bizim için güzel bir gündür ve patlama olmazsa Sur her gün böyle hareketli olur.’

Diyarbakır'da PKK'lı teröristlere yönelik operasyonların tamamlandığı Sur ilçesindeki Gazi Caddesi'nin sokağa çıkma yasağı uygulanmayan bölümünde, esnaf ve vatandaşlar heyecanla gelişmeleri takip ediyor, birbirleriyle hasret gideriyor

- Alışverişin merkezi olan caddedeki bazı esnaf, günler sonra açtıkları iş yerlerini temizleyerek ürünlerini satışa hazır hale getiriyor

- Esnaf Ç.K:

- "İnşallah her şeyin daha iyiye gideceği yönünde bir umudumuz var. Bir canlanma var ve insanlar yavaş yavaş ilçeye gelmeye başladı"

- Esnaf M.T:

- "Nefes aldığımız hissettik. Bu çok güzel bir şey. İnşallah her şey daha güzel olur. Mağdur esnaf olarak halktan destek bekliyoruz"

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da PKK mensuplarına yönelik operasyonların tamamlandığı Sur ilçesindeki Gazi Caddesi'nde yaşam yeniden canlanmaya başladı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği 28 Kasım 2015'teki saldırının ardından PKK'lı teröristlerin yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından başlatılan operasyon, 103'üncü gününde tamamlandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile emniyet güçlerinin müşterek operasyonunun sona ermesinin ardından zırhlı araçların büyük bölümünün Sur'dan çıkışı devam ederken iş makinesi ve hafriyat kamyonlarının ilçedeki yoğun trafiği dikkati çekiyor.

- Vatandaşlar hasret gideriyor

Operasyonun tamamlandığını, ilçenin teröristlerden arındırıldığını duyan vatandaşlar da heyecanla bölgedeki güvenlik noktalarına geliyor.

Teröristlerden arındırılan ilçede huzur ve güvenin hakim olmasından büyük mutluluk duyan vatandaşlar, gelişmeleri yakından takip edebilmek için Gazi Caddesi'nin sokağa çıkma yasağı uygulanmayan bölümünde bekleyişini sürdürüyor.

Ulucami ve iş yerlerinin önünde bir araya gelen esnaf ve vatandaşlar, birbirleriyle hasret gideriyor. Bazı esnaf da günler sonra temizlediği iş yerini açarak ürünlerini satışa hazır hale getiriyor.

Tarihi Ulucami'de kimi vatandaşlar namaz kılarken kimi esnaf da cami yakınlarındaki kahvehanelerde vakit geçiriyor.

- Arama tarama faaliyeti

Sokağa çıkma yasağı uygulamasının Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nin bir bölümünde devam ettiği ilçede tuzaklanan patlayıcılara yönelik güvenlik güçlerinin arama tarama faaliyeti de devam ediyor.

TSK ve emniyet unsurları, tespit ettikleri patlayıcıları imha ediyor, barikatları kaldırıyor, çukurları kapatıyor.

- "Nefes aldığımız hissettik"

Tarihi ilçenin esnafından M.T, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır tarihi çarşıda esnaflık yaptığını belirterek olaylardan dolayı son 3 aydır iş yapamadıklarını söyledi.

Sur'da operasyonların sonlanmasının ardından ilçede canlanmanın kısmen başladığını dile getiren M.T, bazı duyarlı vatandaşların özellikle gelip ilçedeki esnaftan alışveriş yapmaya başladığını vurguladı.

M.T, operasyonların tamamlanmasından mutluluk duyduklarını aktararak "Çok şükür operasyonlar bitti. Nefes aldığımız hissettik. Bu çok güzel bir şey. İnşallah her şey daha güzel olur. Mağdur esnaf olarak halktan destek bekliyoruz" dedi.

- "Umudumuz var"

Yaklaşık 40 yıldır ilçede esnaf olduğunu belirten Ç.K, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü anlattı.

Ç.K, 3 ayı aşkın süredir iş yerlerini açamadıkları için mağdur olduklarını ifade ederek operasyonun bitmesiyle moral bulduklarını ve iş yerlerini açmaya başladıklarını söyledi.

"İnşallah her şeyin daha iyiye gideceği yönünde bir umudumuz var. Bir canlanma var ve insanlar yavaş yavaş ilçeye gelmeye başladılar" diyen Ç.K, gün geçtikçe ilçenin daha da canlanacağına inandıklarını belirtti.

Ç.K, "Halkımızın gelip Sur esnafından alışveriş yapacağı yönünde bir beklentimiz var" diye konuştu.

- "Biraz yüzümüz güldü"

İki katlı iş yerini açamadığı için caddede tezgah açarak ekmek parasını kazanmaya çalıştığını anlatan T.Ç. ise operasyonların sona ermesiyle uzun süredir kapalı tutmak zorunda kaldığı iş yerini artık açacağını kaydetti.

Bu süreçte olaylar nedeniyle vatandaşın, esnafın, herkesin perişan olduğuna işaret eden T.Ç, "Operasyonlar bitti, ilçede huzur sağlandı, çok sevinçliyiz. İnsanları Gazi Caddesi'ne bekliyoruz. Biraz yüzümüz güldü, gülmeye devam edelim inşallah" görüşünü kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz