Börü davasında 4 tahliye çıktı

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Yasin Börü Davası'nda 4 sanık daha tahliye edilirken duruşma 7 Ocak'a ertelendi.

Börü davasında 4 tahliye çıktı

HABER MERKEZİ

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesine ilişkin 21'i tutuklu 34 sanığın yargılandığı davada, 4 sanık daha tahliye edilirken duruşma 7 Ocak'a ertelendi. Duruşmada gergin anlar yaşandı.

Güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen Yasin Börü davası, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Duruşma başında söz alan müşteki avukatlarından Selçuk Karsöz, "Salon yargılamaya müsait değil, küçük" ifadesini kullandı. Mahkemeden, bu hususun düzeltmesini beklediklerini belirten Karsöz, "Aski takdirde duruşmayı terk edeceğiz" dedi.

Cumhuriyet Savcısı Umut Sadak, mütalaasında gizli tanık dinleme imkanın sadece Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda bulunduğununu vurgulayarak, talebin reddini istedi. Mahkeme Başkanı Musa Yeşil, duruşmada bazı gizli tanıkların dinleneceğini dile getirdi. Gizli tanık dinleme sisteminin sadece Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde bulunduğu için bu salonun tercih edildiğine dikkati çeken Yeşil, talebi reddetti. Bunun üzerine müşteki avukatları ve yakınları, salonu terk etti.

BASIN AÇIKLAMASI

Bu arada Börü, Dakak, Güneş ve Gökguz'un yakınları ile avukatları, duruşmadan önce adliye önünde basın açıklaması yaptı. "Yasin için adalet" yazılı pankart açan grup, Börü ve arkadaşlarının resmi bulunan tişörtleri giyerek slogan attı. Grup adına konuşan avukat Murat Sadak, soruşturmanın çözüm sürecine kurban edildiğini ve mahkemenin etkin bir duruşma yapmadığını iddia etti.

Mahkeme Başkanı Musa Yeşil, müşteki avukatlarının salonu terk ettiğini tutanağa yazdırdıktan sonra, duruşmaya devam etti.  Sanık Ahmet Yusufoğlu, bulunduğu cezaevinden görüntülü sistemle alınan ifadesinde, suç tarihinde daha önce işlediği bir suç nedeniyle Diyarbakır Kapılı Cezaevinde hükümlü olarak bulunduğunu bildirdi. Yusufoğlu, "Bu olaylara katılmadım. Terör örgütü üyesi değilim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

Sanık Ahmet Tanrıverdi de görüntülü sistemle alınan ifadesinde, olay tarihinde askerlik görevini yaptığını, Diyarbakır'da bulunmadığını, mahkemeye de bu yönde resmi evrak sunduğunu kaydetti. Sanık Yıldız Doğanay, Kürtçe tercüman vasıtası ve görüntülü sistemle alınan beyanında, olayların meydana geldiği saatlerde hastanede olduğunu, hastane dışına çıkmadığını öne sürdü. Doğanay, PKK terör örgütüyle de ilgisinin olmadığını savundu. Duruşmaya, ara verildi.

"ADİL YARGILAMA BİTMİŞTİR"

Bu arada duruşma salonunu terk eden müşteki avukatları ve yakınları adliye önünde basın açıklaması yaptı. Müşteki avukatlarından Selçuk Kar, dava soruşturmasının hukuka aykırı olarak yürütüldüğünü, delillerin tam olarak toplanmadığını ileri sürdü. Kar, "İlk celsede özellikle mağdur tarafların yok sayılmasını görmemize rağmen itiraz etmedik. Adil bir yargılamanın uygun fiziki şartlarla olabileceğini söyledik. Ancak mahkeme yine bu talebimizi yok sayarak müdafi avukatları olmadan yargılamaya devam etmektedir. Şu an itibarıyla adil yargılama bitmiştir" diye konuştu.

Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz ise davanın takipçisi olduklarını belirterek, "Azmettiricilerin de davaya dahil edilerek davanın genişletilmesini istiyoruz" dedi.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Öğlenden sonraki oturumda ise müşteki avukatlar “Reddi Hakim” talebinde bulundu, ancak bu talep de mahkeme tarafından reddedildi. Müşteki avukatlar, taleplerinin reddedilmesine itiraz etti.

4 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

Duruşmada Kanarya 1 kod adlı gizli tanığın ifadesi alındı. Gizli tanık “Kanarya 1”, 13 zanlıyı teşhis etti. Mahkeme heyeti, gizli tanığın doğru söyleyip söylemediğini öğrenmek için karşısında bu kez polis memurlarını çıkardı, ancak gizli tanık “Kanarya1”, bunları tanımadığını söyledi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 7 Ocak'a ertelerken sanıklardan Abdulvahap Turan, Cihan Yıldız, Hasan Aldemir ve Rıdvan Baş'ın tahliyesine karar verdi. Önümüzdeki duruşmada mahkeme heyetinin diğer gizli tanıkları dinleyeceği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler