Yemen'den Amed'e

Yemen Turizm Bakanı Motahhar Taki, birçok Yemenlinin Türkiye'yi görmek istediğini belirterek, Türk Hava Yolları'nın (THY) haftada 4 olan sefer sayısının artırılmasını istedi.

Yemen'den Amed'e

Ortadoğu Sağlık Turizmi Konseyi (ORSAKON) tarafından Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin desteğiyle düzenlenen "1. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi"ne katılmak üzere Diyarbakır'da bulunan

Yemen Turizm Bakanı Motahhar Taki, yaptığı hastane ziyaretleriyle Türkiye'de sağlık alanında yaşanan gelişmeleri yerinde görürken resmi ve özel ziyaretlerle de Diyarbakır'ı yakından tanıma fırsatı buldu.

Bakan Taki, 1998-2002 yılları arasında daha önce bir olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevini yürüttüğünü, 2002-2007 yılları arasında Turizm Yüksek Komiserliği başkanlığı yaptığını, daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayrılmasıyla Turizm Bakanı olduğunu söyledi.

Türkiye sağlıkta zengin bir ülke

Türkiye'nin Yemen'e yabancı bir ülke olmadığını, her Yemenlinin kalbinde Türkiye'nin bulunduğunu ve Türklerin de Yemen'e karşı aynı duyguları beslediğini bildiğini kaydeden Taki, çok beğendiği Diyarbakır'a karşı olan sevgisinin de arttığını dile getirdi.

Diyarbakır'da kaldığı süre içinde kamu ve özel sektör hastanelerini gezdiğini belirten Taki, Türkiye'nin bu alanda gerçekten zengin bir ülke olduğuna tanıklık ettiğini bildirdi.

Sağlık sektöründe kullanılan malzemelerden termal tesislere kadar Türkiye'nin çok iyi durumda olduğunu anlatan Taki, bu konularda Türkiye ile Yemen arasında büyük bir işbirliği olabileceğini belirtti.

Taki, iki ülke arasında tarihe dayanan büyük bir ilişki bulunduğunu, ilişkilerin günden güne güçlendiğini de dile getirerek, şöyle dedi:

"Yemenli hastaların buraya gelebilmesi için altyapının geliştirilmesi lazım. THY uçuşlarının artması gerekiyor. Hastaların daha güzel ve hızlı bir şekilde Türkiye'ye gelmesinin, maliyetin daha ucuz olabilmesi için de Türkiye'den sağlık ekiplerinin Yemen'e gelmesi sağlanmalı. Yemen'e gelen sağlık ekipleri ile hastalar daha ucuza tedavi olur. Ayrıca, Yemen'deki doktorlar da yapılan ameliyatlar ve tedavi konusunda tecrübe kazanmış olur. Birçok Yemenli Türkiye'yi görmek istiyor. Bu nedenle THY'nin haftada 4 olan sefer sayısının artırılmasını istiyoruz. Birçok Yemenli gelmek ve Türkiye'yi yakından tanımayı arzuluyor."

Arap baharı

Arap Baharı ile gençlerin elinden gelen bir siyasi hareketlenmenin söz konusu olduğunu, bir şey demeden önce ilk olarak bunun sonuçlarını görmek istediklerini kaydeden Taki, "Çünkü sonuçları olumlu ise daha iyi aşamaya geldiğimizi fark ederek artık övgüyle anlatabiliriz. Bunun ikinci aşaması kalkınmadır. Buna da geçmiş olacağız. Arap baharının sonuçları milletin hayrına ise bizim için en büyük mutluluktur" diye konuştu.

"Erdoğan sıra dışı bir kişiliğe sahip"

Türkiye'nin uluslararası alandaki duruşuna saygı duyduğunu, bölgede Türkiye devleti ve hükümetinin siyasi ağırlığı ve vizyonunun bulunduğunu, bunun küçük bir devletin vizyonu olmadığını vurgulayan Taki, uluslararası alanda tanınmış ve büyük işler yapabilecek güçte bir memleketten bahsettiklerini bildirdi.

Konuk Bakan Taki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgede barış ve huzur için ellerinden geleni yapmalarını bekliyoruz. Türkiye büyük bir memlekettir. Tarihi ve şimdiki gücüyle birlikte büyük bir memleket. İster Suriye'de ister başka Arap ülkelerinde arabuluculuk rolü fevkalade işlenebilir. Büyük işler yapabilir. Başbakanı şahsen ben çok beğeniyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yemen'e geldiği zaman ben de gezisine eşlik ettim. Çok arkadaşça davrandı. Başbakan Erdoğan, Yemenlilerin sevdiği bir lider. Arap ülkeleriyle ilişkilerini olumlu yönde geliştirmeye çalışıyor. Sıra dışı, normalin üstünde bir kişiliğe sahiptir."

Kaynak: Diyarbakır Söz