Yerinde dönüşüm

Bağlar'da start verilecek "kentsel Dönüşüm" zirvesi yapıldı. "Yerinde dönüşüm" modeli benimsenilirken, Vali Karaloğlu, "2021'in Temmuz ayında ilk kazmayı vuracağız" müjdesini verdi.

Yerinde dönüşüm

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Bağlar ilçesinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm için ilk kazmanın gelecek yıl temmuz ayında vurulacağını açıkladı. Bağlar'da start verilecek olan kentsel dönüşümde "yerinde dönüşüm" modelinin uygulanacağı bildirildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ZİRVESİ

İl Valisi ve Büyükşehir belediye Başkanvekili Münir Karaloğlu, Valilik Hevsel Toplantı Salonu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Bebek, Bağlar Kaymakamı Yavuz Güner, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve kurum müdürlerinin de yer aldığı  "Bağlar Kentsel Dönüşüm Toplantısı"na katıldı.

Toplantının ardından konuşan Karaloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla merkez Bağlar ilçesinin Kaynartepe Mahallesi'nde 53 bin 600 metrekarelik alanın riskli ilan edildiğini belirtti. Bölgede kentsel dönüşümün fiilen başladığını, toplantıda yol haritasını ve süreci belirlediklerini aktaran Karaloğlu, şöyle konuştu:

İLK ETAPTA KAYNARTEPE

"Kentsel dönüşümü herkes söylüyordu ama hiç çalışma başlamıyordu. Tam o gün bugündür, Kaynartepe Mahallesi'nde ete kemiğe büründü artık yol almaya başlıyoruz. 8 Ekim'de arkadaşlarımız alana inmiş olacak. Alanda 357 yapımız var, bin 267 bağımsız birim var, bin 354 hak sahibimiz var. Enteresan olan 357 yapıdan 350'si ruhsatsız. Tam da kentsel dönüşümün farz olduğu bir bölgeden başlıyoruz. 3 ruhsatlı yerde okullardan ibaret. Vatandaşa ait olan bütün yapıların ruhsatsız olduğu bir bölgeden başlıyoruz."

KONUTLAR ÖNCELİKLE HAK SAHİBİNE

Karaloğlu, hedeflerinin yerinde dönüşüm olduğunu ve bölgede yapılacak konutları öncelikle hak sahiplerinin alacağını ifade etti. Arsasının ve evinin bedelini alıp, bölgeden ayrılmak isteyen vatandaşların kamulaştırma bedelini ödeyeceklerini vurgulayan Karaloğlu, şunları kaydetti:

"2021'in Mayıs ayında ihale aşamasına geleceğiz. Bakanlığımız TOKİ eliyle konutları üretiyor. 2021'in Temmuz ayında bölgede ilk kazmayı vuracağız, Diyarbakır'da ilk kentsel dönüşüm hareketini başlatmış olacağız. Kent için sadece bir mahallenin dönüşümü değil, bunu ilk adım olarak görmeliyiz. Bu ilk adımda başarılı olursak Bağlar'da dönüşümü bekleyen 8 mahallemiz var, Kayapınar ve Yenişehir'de de mahallelerimiz var. Diyarbakır'da kentsel dönüşüm faaliyetlerine mutlak devam etmemiz lazım. Daha işimiz çok, ilk adımı el birliğiyle atıyoruz. Kent için önemli bir başlangıçtı, önümüzdeki dönemlerde işler ortaya çıktıkça ne demek istediğimiz daha kolay anlaşılmış olacak."

Kaymakam Güner de kentsel dönüşümle ilgili sürecin aksaklık yaşanmadan devam ettiğini belirtti.

YERİNDE DÖNÜŞÜM OLACAK

Kentsel dönüşüm ile ilgili sürecin aksaklık yaşanmadan başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu,vatandaşların huzurlu yaşam alanlarına kavuşması için her türlü ayrıntının dikkate alındığını ifade etti.

Projelendirme çalışmalarına başladıklarını anlatan Beyoğlu, "Bağlarımızda yapmayı planladığımız Kentsel Dönüşüm projemiz ile “Yerinde Dönüşümü” esas alarak projelendirme çalışmalarına başladık.  Daha yaşanabilir ve modern bir Bağlar İçin Kentsel dönüşümle ilçemizi ihya etme zamanı.Bunu devletimizin imkanları ve milletimizin desteğiyle başaracağız. Allah kısmet ederse 2021 yılının ilk aylarında proje start almış olacak " dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz