Yine mi kuyumcu vurgunu

Zerya kuyumculuğunun patlak veren “dolandırıcılık ve vurgun” olayının bir benzere daha Diyarbakır’da yaşandı. Halk kuyumculuğa para kaptıran 35 kişi şikayetçi olurken, işyeri sahipleri sıra kadem bastı.

Yine mi kuyumcu vurgunu

Ardalarında üst düzey bürokratların yansıra çok sayıda kişiye “saadet zinciri” kapsamında dolandıran Zerya Kuyumculuk olayının bir benzerinin daha Diyarbakır’da yaşandığı ortaya çıktı. İddiaya göre “Halk Kuyumculuğa” milyonlarca lira kaptıran 35 kişi polise ifade verdi. İşyeri sahipleri sıra kadem başlarken, dolandırıldıklarını iddia edenlerin sayısının artabileceği ifade edilirken, vurgunun 50 milyon lira civarında olabileceği belirtildi.

Öte yandan, Zerya Kuyumculuğunun davası devam ederken, para transferiyle ilgili MASAK’ın hazırladığı raporun da detayları ortaya çıktı.

KUYUMCU VURGUNU

İHA’nin haberine göre, Diyarbakır'da kuyumcu bir aile iddialara göre, farklı semtlerde bulunan iş yerlerini kapatıp yaklaşık 45-50 milyon TL civarında parayla kayıplara karıştı. Onlarca vatandaş, kuyumcunun önüne gelerek kapalı iş yerine bakıp şahıslara ulaşmaya, bir haber almaya çalıştı.

MAĞDURLAR KONUŞTU

Mağdur olduğunu ileri süren vatandaşlardan Sıdıka Akdemir, 12-13 yıllık evliliğinden beri bütün birikimini buraya teslim ettiğini öne sürdü. Akdemir, “Kuyumcu da bunları alıp kaçmış. Devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz. Bize yardımcı olsunlar. Lütfen, rica ediyoruz. Burada mağdur olan benim gibi binlerce insan var. Onların yakalanmasını istiyoruz. Çok aradık. Sabahtan beri 100 defadır aramışımız, telefonları kapalı. Hiçbirine ulaşılmıyor. Kaçıp gittiğini bilmiyoruz; ama sadece sabahtan beri dükkân kapalı. Arıyoruz ulaşılmıyor, cevap yok. Biz diyoruz ki, büyük ihtimalle kaçmış. Kaçmamış olsaydı mutlaka bir cevap verirdi. Benim de 115 gram altınım burada. Varım yoğum o. Bazılarının 300 gram, bazılarının 500 bin lira, bazılarının 600 bin lira, herkesin kendi gücüne göre emaneti var” dedi.

POLİSE BAŞVURANLAR

Kuyumcuya ulaşamayan alacaklılar, mağdur olduklarını söyleyerek durumu polise bildirdi. Yaklaşık 35 kişinin ifade verdiği olayda, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kuyumcunun yakalanması için çalışma başlattı.

ZERYA KUYUMCULUK

Öte yandan, 2019 yılının haziran ayında yaşanan 500 milyon liralık kuyumcu vurgunuyla ilgili açılan iki ayrı davada yedi sanık hakkındaki yargılama devam ederken, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının talebi ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan ve dosyaya konulan raporun detayları ortaya çıktı.

74 SAYFALIK MASAK RAPORU

Dolandırılmalarına rağmen şikayetçi olmayan yargı mensupları ve bürokratların isimlerine iddianamede yer verilmezken 74 sayfalık MASAK raporunda, vurgunda adı geçen kuyumcuların hesaplarına para yatıranların isimleri, yatırdıkları para ya da altınların miktarı yer aldı. Rapora göre, kuyumcunun hesabına 40 bin ile 520 lira arasında para yatıran 15 yargı mensubu bulunuyor.

İKİ YILDIR ARANIYORDU

Burada, kuyumcu vurgunuyla ilgili iki yıldır aranan ve hakkında 75 yıl hapis istenen Bidayet Adıgüzel’in duruşmaya kısa bir süre kala 25 Mart’ta teslim olduğu ve ara kararla serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan iki ayrı davada, ”Paranızı işleterek size banka faizinin çok üzerinde kâr payı verelim” diyerek piyasayı yaklaşık 500 milyon dolandıran kuyumcular Zülküf Ortaç, Zülfikar Ortaç ve Serdar Adıgüzel “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla toplam 350 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Dolandırılanlar arasında yer alan mülki idare amirleri ve yargı mensuplarının sanıklardan şikayetçi olmaması tartışma yaratırken, iddianamede 52 vatandaş şikayetçi olarak yer alıyordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz