Yolaç Camii katliamı anıldı!

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Yolaç (Susa) köyünde 24 yıl önce, PKK'lılarca camide ibadet edenlerin dışarı çıkarılarak silahla tarandığı katliamda yaşamını yitiren 2'si çocuk 10 kişi için anma etkinliği düzenlendi.

Yolaç Camii katliamı anıldı!

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Yolaç (Susa) köyünde 24 yıl önce, PKK'lılar tarafından camide ibadet edenlerin dışarı çıkarılarak silahla tarandığı katliamda, yaşamını yitiren 2'si çocuk 10 kişi düzenlenen etkinlikle anıldı.

Silvan ilçesinde asker kıyafet giyen PKK'lı teröristlerin 24 yıl önce aralarında imamın da bulunduğu 10 kişiyi katlettiği Yolaç (Susa) köyü katliamı, Susa Mazlumları ve Mağdurları Anma, Anlama, Yaşatma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin (Susa-Der) köyde düzenlediği etkinlikle lanetlendi.

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, yaptığı açıklamada, bu topraklarda emperyalist güçlerin projelerini gerçekleştirmek isteyen bir örgütün bulunduğunu, Türkiye'de çoğunluğun bu katliamlardan habersiz olduğu söyledi.

"Bu katliamların iç yüzünün bilmediğini kaydeden Şahin, "Susa katliamının iç yüzü bilinirse yaşanacak bir tarih bilinecek." diyen Şahin, terör örgütü PKK'nın bu gençlerin şahsında aslında İslam'ı hedef aldığını belirtti.

Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İslam'a hayat hakkı tanımamak, Kürtleri Marksist ve Leninist ideolojileri etrafında İslam'dan uzaklaştırmanın projesiydi. Bu gençler bilinçliydiler. Bu gençler kendilerini feda etme üzerinde Kürtleri siyasi olarak savunma pozisyonuna girdiler. Bugün İslam bu coğrafyada yaşanıyorsa halen bu Kur'an'ın sesi bu topraklarda duyuluyorsa biz inanıyoruz ki bu gençlerin can vermelerinin bir sonucudur. Onun için bu gençlerin hayat hikayelerinin bilinmesi lazım. Türkiye bu kamuoyunun bu katliamlardan haberi olması lazım. Bu iş bize düşüyor. Bunu gündemleştireceğiz. Bugüne taşıyacağız, haberdar olmayanları haberdar edeceğiz. O dönemi bu katliam üzerinden ortaya koyacağız."

Şahin, PKK'nın gerçek yüzünün burada saklı olduğunu anlattı. Şahin, "Susa katliamı 1992 senesinin 6-8 Ekim olayıdır. Bu iki katliam arasında hiçbir fark yoktur. 6-8 Ekim olaylarında İslami gençlerini hedef alan PKK, 1992'de de bu gençleri hedef almıştı. Dolayısıyla 6-8 Ekim katliamlarını gerçekleştiren zihniyet ile 90'lı yılarda yaşanan katliamların gerçekleştiren aynı zihniyettir." dedi.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ise bütün katliamları gerçekleştirenleri lanetlediğini belirterek, Susa katliamı vahşi PKK örgütün Müslümanlara yaptığı kin ve öfkenin dışa yansımasıdır. Susa Katliamı bölgemiz açısından tarihteki yeri ayrıdır. Hiçbir zaman unutulmayacak bir katliamdır." diye konuştu.

"Kürt halkı onlardan çektiğini kimseden çekmedi"         

Katliamda 4 kardeşini kaybeden Abdulkadir Fidancı, PKK'nın geçmişte olduğu gibi bugün de katliamlar gerçekleştirdiğini söyledi. Fidancı, "PKK terör örgütü Müslüman Kürt halkına katliam ve zulümden başka bir şey yapmadı. 30-40 yıldır Kürt halkı onların elinden çektiğini kimseden çekmedi. PKK, kan dökmekten başka bir şey yapmıyor." dedi.  Çevre il ve ilçelerden çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik, mezarlık, katliamın gerçekleştiği cami ziyareti, okunan Kur'an-ı Kerim ve seslendirilen ezgilerden sonra sona erdi.

Olay

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Yolaç (Susa) köyüne 26 Haziran 1992'de asker kılığında gelen PKK'lı teröristlerin, camideki 15 kişiyi dışarı çıkardıktan sonra uzun namlulu silahla kurşuna dizdiği saldırıda, Hüseyin Çetinkaya (32), Said (30), Meki (21), Medeni (19) ve Zeki Fidancı (15), Ahmet Kantar (40) ve oğlu Emin Kantar (14) , Adnan Kantar (19), Ali Uslu (28) ve cami imamı Haluk Ugas (21) yaşamını yitirmiş, 5 kişi de yaralanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz