Yolcular aranıyor

Yolcu taşımacılığı yapan 10 minibüs sürücüsünün "pozitif" çıktığı, filyasyon ekibinin ise taşıdı yolcuların peşine düştüğü iddia edildi. Kooperatif başkanları ise iddialara yalanlarken, Kocaköy ilçesi tamamen karantinaya alındı. Kulp'ta imam kovid çıkınca, cemaat gözetim altında.

Yolcular aranıyor

Diyarbakır'da alınan yüksek derecedeki tedbirler, normalleşme sürecini farklı bir düşünceyle değerlendiren kesimlerin ev ve bayram ziyareti, düğün gibi etkinliklere yönelmesiyle vaka sayısının hızla artmasına neden oldu. Kocaköy ilçe merkezi tedbirler kapsamında karantinaya alınırken, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bütün katları pandemi tedavisine açıldı. Diyarbakır-Bismil arasında yolcu taşımacılığı yapan 10 minibüs sürücüsünde koronavirüs tespit edildiği öne sürülürken, İlçede toplu taşıma yapan minübüslerin bağlı bulunduğu kooperataif ve dernekler iddiaları yalanladı.

TÜM KATLAR HASTA ALIYOR

1 Haziran itibaren “normalleşme” kararnamesini imzalamasından sonra geçen süre içinde Diyarbakır’da koronavirüs vakasındaki artış ikinci bir dalgalanma olarak değerlendirilken, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bütün katlarda koronavirüs hastalarını kabul etmeye başladı.

Pandemi hastanesi ilan edilmesinden sonra, ilk 2 katı boşaltılan ve hasta kabulüne başlayan hastane, yoğun vaka artışı nedeniyle tüm katlarda hasta kabulüne başladı. Diyarbakır’daki hızlı vaka artışı nedeniyle geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’daki Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi de hastane kabul etmeye başlamıştı.

İLÇE KARANTİNAYA ALINDI

İstanbul'dan askere gitmek için ailesini ziyarete Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesine gelen bir gençte koronavirüs tespit edilmesi üzerine filyasyon ekipleri, söz konusu kişi ile temasta bulunanlara da test uyguladı. Bazı test sonuçlarının pozitif çıkması üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, ilçe merkezini tedbir amaçlı karantinaya aldı. Karantina süresince vatandaşların ihtiyaçlarının Vefa Sosyal Destek Grubu ekiplerince karşılanacağı belirtildi.

İMAMDA KORONA ÇIKTI

Kulp ilçesinde Kuba Camisi İmamı M.F.T.'nin koronavirüs belirtileri göstermesi üzerine, yapılan testleri pozitif çıktı. İmamın kıldırdığı Cuma namazı sırasında Kulp Belediyesi'nden aldığı maskeleri kendi elleriyle cemaate dağıtmasının öğrenilmesi üzerine filyasyon ekipleri, imamın temasta bulunduğu cemaatin peşine düştü.

Cuma namazı kılan cemaat arasında olduğu tespit edilen bazı kişilerin yapılan testleri de pozitif çıktı. Ekipler, testi pozitif çıkan cemaat üyelerinin tespiti için çalışma başlattı.İmamın cemaat dışında, ilçede başka kişilerle de temas ettiğinin tespit edilmesi üzerine filyasyon ekipleri, imam M.F.T.'nin temas ettiği kişilerin tespit edilmesi için ayrı bir çalışma başlattı.

MASKE TAKMA ZORUNLU

Buarada, Kulp ilçe Hıfzıssıhha Kurulu, "kontrollü sosyal yaşam" süreci kapsamında ilçe genelinde vatandaşların ikametleri dışında bulunacakları sokak, cadde, meydan, her türlü iş yeri, market, pazar, ticari ve hususi araç ile toplu taşıma araçları gibi tüm alanlarda ağız ve burnu kapatacak şekilde standartlara uygun maske takmaları kararı aldı.

Maske takma kuralına uymayanlara cezai işlem yapılmasına karar verilirken, cami hoparlörlerinden ve caddelerde polis ekiplerince yapılan anonslarla vatandaşlara maske takmaları konusunda uyarı yapılıyor.

10 ŞOFÖRDE VİRÜS

Her gün vaka toplu vaka sayısının artış gösterdiği Diyarbakır’da, Bismil-Diyarbakır arası sefer düzenleyen toplu taşıma aracı şoförlerinden 10 kişinin kovid-19 çıktığı iddia edildi. 

DHA'nın haberine göre, Cuma günü, korona belirtileri gösterdikleri öne sürülen 10 şoför, pandemi hastanelerine sevk edil edildi. Yapılan testler sonucu 10 şoförün 10’unun da koronavirüs testi pozitif çıktı. Testi pozitif çıkan 10 kişi, pandemi hastanelerinde tedavi altına alınırken filyason ekipleri, 10 şoförün temas ettiği kişilerin bulunması ve teste tabi tutulması için çalışma başlattı.

KOOPERATİFLERİN İDDİASI

Öte yandan, Diyarbakır-Bismil arasında minibüsle toplu taşımaçılık pan kooperatiflerin başkanları, 10 şoförde virüs bulunduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia ettiler. Bismil Birlik Yöneticisi Mehmet Bozan, haber yüzünden müşterilerinin gelmediğini ve mağdur olduklarını söyledi.

Bismil Kooperatifi üyesi Lezgin Arıca ise  kendilerinde ve diğer sürücülerde korona virüs olmadığını kaydetti. Arıca, "Sabah 2 tane muhabir arkadaş buraya geldi, bizim bir arkadaşla röportaj yaptı, kesinlikle burada korona virüsü vakası yok iftira. Biz de 155’i aradık, tekrar karakola gidip ihbarda bulunduk. Şimdiye kadar başımız bile ağrımadı, yolcularımızı maskeli alıyoruz, tüm tedbirlerimizi alarak hareket ediyoruz" dedi.

OTOBÜSLERDE VİRÜS DENETEMİ

Silvan ilçesi Gazi ile Diyarbakır caddeleri güzergahında kontrol noktası oluşturan Silvan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ile zabıta ekipleri, otobüslerde sosyal mesafe ve maske denetimi gerçekleştirdi. Kontrollerde otobüslerde korona virüs tedbirleri kapsamında maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulduğu görülürken, trafik ekipleri, araç sürücüsü ve yolculara teşekkür edip maske ve sosyal mesafe konusunda bilgilendirmelerde bulundu. 

SOSYAL MESAFEYİ TAKAN YOK

Silvan'da vatandaşlar, elektrik, su, telefon gibi faturalarını ödemek için PTT şubesine geldi. Şube önünde bekleyen kalabalığın, korona virüs tedbirlerinin en başında gelen sosyal mesafe kuralına uymadığı görüldü. Vatandaşların sosyal mesafe kuralını ihlal etmesi üzerine özel güvenlik ekibi tarafından uyarı yapıldı.

Yapılan uyarıların ardından vatandaşlar sosyal mesafe kuralına uymaya çalıştı.

TABİPLER ODASI UYARDI

Normalleşme ile birlikte Diyarbakır'da koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında yaşanan hızlı artış konusunda Diyarbakır Tabip Odası uyarıda bulundu. Resmi twitter hesabından uyarıda bulunan Tabip Odası, "Edindiğimiz bilgilere göre son on günde Covid-19 pozitif yada olası Covid-19 olan hasta sayısında belirgin artış gözlemlenmektedir. Salgın tehlikesi devam ederken herkesi duyarlı olmaya, yetkilileri de sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. Lütfen fiziki mesafeye, maske kullanımına, kişisel hijyene dikkat edelim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz