Görüş Bildir

Yolsuzluğu Meclis araştırsın!

Büyükşehir'in ilk kayyımı Cumali Atilla döneminde yaşandığı müfettişlerce ortaya çıkarılan 5.5 milyon liralık yolsuzluğun Meclis tarafından araştırılması talep edildi.

Yolsuzluğu Meclis araştırsın!

DİYARBAKIR - HDP’li Semra Güzel, kayyım yönetimindeki DBB’ye bağlı belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yapılan 5,5 milyon TL'lik yolsuzluğa ilişkin Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 2017-2018 yıllarında, belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yapılan yaklaşık 5,5 milyon liralık yolsuzluğun araştırılması için Meclis'e araştırma önergesi sundu. Önergenin gerekçesinde, para aktarılan havuz hesaptan otobüsü olmayan kişilere ve bir kooperatif başkanına çok sayıda haksız ödeme yapıldığı belirtildi. Soruşturma kapsamında çok sayıda kişinin ifadesini alan mülkiye müfettişi tevdi raporuna atıfta bulunulan gerekçede, belediye bünyesinde çalıştırılan belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinin gelirlerinin toplandığı hesaptaki bir kısım paraların hak etmeyen kişilere ödendiğine dikkat çekildi.

'VALİLİK GÖREVLENDİRDİ'

Otobüs İşletmesi Müdür Vekili Berat Can Güven’in, Diyarbakır Valiliği tarafından otobüs gelirlerinin aktarılması için 15 Mart 2020 tarihinde resmi olarak görevlendirildiğine işaret eden Güzel, gerekçesinde “Valilik tarafından görevlendirilen Güven’in hazırlayıp bankaya gönderdiği ödeme listelerinde otobüs sahibi olmadığı halde bazı kişilere otobüs havuz hesabından ödeme yapıldığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda; Muhsin Talay’a toplam 84 bin 808 lira, Uğur Akbal’a toplam 272 bin 674 lira, Ömer Öngel’e toplam 168 bin 965 lira usulsüz ödeme yapıldığı tespit edilmiştir. Valilik tarafından görevlendirilen Berat Can Güven’in Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni nitelikli bir şekilde dolandırdığı ortaya çıkmıştır” diye belirtti.

ATİLLA'NIN TALİMATI

Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Fesih Kaya’ya otobüsü için hak ettiğinden yüksek miktarda tutarlar yatırıldığı, Kaya’nın banka hesabına hak etmediği halde 1 milyon 135 bin TL para aktarıldığını kaydeden Güzel, “Müfettiş raporuna göre tespit edilen usulsüz ödemelerin toplamı 5 milyon 416 bin 411 liradır. “Nitelikli dolandırıcılık” yapıldığı sonucuna varılan raporda, Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaç hakkında soruşturma açılması istenmiştir. Daha önce Can Erdem olan ismini Berat Can Güven olarak değiştiren otobüs işletmesi müdür vekili şikâyetler üzerine açığa alınmıştır. Berat Can ifadesinde bütün işlemlerin belediye başkanı Cumali Atilla’nın talimatı ile yapıldığını ifade etmiştir. Dönemin kayyumlarından Cumali Atilla’nın adı birçok yolsuzlukla basına ve kamuoyuna yansımıştır” ifadelerini kullandı.

TEK HESABA 2 MİLYON

Müfettiş raporunda, eski otobüs işletme müdürü Berat Can Güven tarafından özel halk otobüsü sahibi ve kooperatif başkanı Fesih Kaya’nın hesabına usulsüz olarak 45 defa toplam 1 milyon 135 bin 240 lira aktarıldığı, bunun 45 kere ayrı ayrı cezai sorumluluk doğuracağı kanaatine varıldığını ifade eden Güzel, 23 yaşındaki Yusuf Sönmez’e de toplam 2 milyon 156 bin 931 TL ödendiği bilgisini de paylaştı.

'BAŞ SORUMLU GÖREVDE'

Yolsuzluğun baş sorumlularından Berat Can Güven’in, şuanda Güzeloğlu’nun Mülkiye Başmüfettişi olduğunu söyledi.

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Güzel, bu usulsüzlüklerin soruşturma/kovuşturma süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, yolsuzluğa bulaşan kişilerin belediyelerde kimlerin referansıyla nasıl görevlendirildiği, kamu kaynaklarının nereye hangi amaçla aktarıldığı, ilgili usulsüzlüklerin dönemin kayyımları dâhil olmak üzere tüm sorumlularının açığa çıkarılması ve kamu yararı yönünde hangi tedbirlerin alınacağının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması istedi.

SEÇİM ÇALIŞMALARINDA KULLANILDI

Ortaya çıkan yolsuzluk skandalı kentte yankı bulurken, usulsüzlüklerde adı geçen Berat Can Güven'in verdiği ifade ortaya çıktı. Güven ifadesinde, alınan paraların AK Partinin seçim çalışmaları kapsamında kullanıldığı söyledi. Seçim bürosu, seçim mitingleri ve seçim otobüsü için ödemeler yapıldığını ifade eden Güven, ayrıca Cumhurbaşkanının Diyarbakır'a gelişi ile ilgili olarak üst düzey yöneticilerine haricen ödemeler yapıldığını da aktardı.  Güven, paraların eski kayyım Cumali Atilla’nın talimatıyla seçim çalışmalarında harcandığını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi