Yolsuzluktan 35 tutuklama

Doğrudan Gelir Destekleme (DGD) primlerinde yaşanan yolsuzluk üzerinde gözaltına alınanların 35’i tutuklandı. Adli makamların 100’ün üzerinde kişiyi ise aradığı kaydedildi.

Yolsuzluktan 35 tutuklama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçileri teşvik etmek için verdiği Doğrudan Gelir Destekleme (DGD) primlerinde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle geçen hafta yapılan operasyonlarda gözaltına alınanlardan 35’i çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.

ÜÇ YILLIK ARAŞTIRMA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünün, 2009, 2010 ve 2011 yıllarını kapsayacak şekilde yapmış olduğu ortak çalışma sonucunda; Çiftçi Kayıt Sistemine çeşitli illerde hayali olarak kayıtları yapılan 199 kişinin, İlçe Müdürlüklerinde ÇKS dosyalarının olmadığı, adlarına kaydedilen parsel bilgilerinin de ilgili Tapu Sicil Müdürlüklerindeki tapu kayıt bilgileri ile uyumlu olmadığı, gerçeğe aykırı bilgiler kullanılmak suretiyle sahte ÇKS kayıtlarını oluşturarak, yolsuzluk yaptıkları tespit edilmişti.

35 KİŞİ TUTUKLANDI

Hafta sonu yolsuzluk ve usulsüzlük yapan şahıslara yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonun ilk ayağında, 50'e yakın kişi gözaltına alındı. İl Emniyet müdürlüğünde yürütülen sorgulamada bazı şahıslar susma hakkını kullandı. Önceki gün soruşturmaları tamamlananlardan 47'si, Mahkemeye sevk edildi. Savcılık ve nöbetci mahkeme sorgulamasında, 12 kişi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 35 kişi de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ÇOK SAYIDA ARANAN VAR

Tutuklananlar arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Banka personellerinin bulunduğu bildirildi. Siyasilerin yakınlarının da içerisinde olduğu, 35 tutuklunun yanısıra, halen aranan 60'a yakın kişi olduğu öğrenilirken, bu isimler arasında, Diyarbakır'ın tanınmış isimlerinin bulunduğu öne sürülüyor. Yolsuzluğun 10 milyon lira civarında olduğu belirlenirken, önümüzdeki günlerde çiftçilere ödenmesi gereken, DGD ve diğer tardım ürünlerine ilişkin primlerin akıbeti ise sorgulanmaya başlandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler