Yüzüm olsun yüzünüze bakmaya!

Bebekken yüzü yandı. Bakanlar korkuyor diye yıllarca gizledi. Geçirdiği operasyonların ardından Batmanlı Ceylan artık umutlu. Avukat olmak istiyor. Ancak önce "Bir yüzüm olsun yüzünüze bakmaya" diyor.

Yüzüm olsun yüzünüze bakmaya!

İri ve güzel gözlerinden dolayı Ceylan demişler ona. Ancak daha iki buçuk aylıkken sobadan fırlayan bir kıvılcım güzelliğini alıp götürmüş. Alnı, yanakları ve burnunun büyük bölümü yanan Ceylan'ın çenesi ve boğazı da zarar görmüş. ‘Ne acılar çektim hatırlamıyorum’ diyor.

Beş yaşlarındayken ona bakan gözlerdeki dehşetin farkına varmaya başlayınca, bir şeylerin ters gittiğini hissetmiş.

“Beşikte uyurken sobadan fırlayan kıvılcımlar öteberiyi tutuşturmuş. Yangını gören köylüler eve girerek çıkarmışlar beni. Tabii o günleri hatırlamıyorum. 2,5 aylıkmışım ve ancak beş yaşında bana garip bakmalarından anladım yüzümde bir şeylerin olduğunu. Aynayı ve bakmayı öğrendiğimde ben de gördüm. Yüzüm normal insanların yüzü gibi değildi. Sokaktakiler bakıp korkunca çok üzülüyordum.”

‘Yüzü yanık öğrenci’

Ceylan Bilmez ilkokula başladığında yüzünün durumunu daha derinden hissetmeye başladı. Batman’ın Sason ilçesinin Çayırlı köyüne bağlı Kilis mezrasında; dar bir çevreden çıkıp hiç tanımadığı insanların bir araya geldiği ilkokulda üzerinde hissettiği bakışlar daha pervasız hale gelmiş:

“Kimi bakıp gülüyordu, kimisi ise benim de duyabileceğim şekilde ‘Aa yüzüne bak’ diyordu. Genelde kaçıp tenha yerlerde oturur kendi kendime ağlardım. Beni böyle kabul etmelerini çok istiyordum. Ama onlara da hak vermek gerekiyor, normal olan onlardı ben anormaldim.”

İçine kapanan ve sırdaş olarak ders kitaplarını tayin eden Ceylan Bilmez ilköğretim okulunu birincilikle bitirdi. Lise için Sason ilçesine gitti ve daha çok insanla yüz yüze gelmesi gerekti:

“Liseye başladığımda insanların yüzlerine bakmamaya çalışıyordum. Ama onlar dikkatlice bakıyorlardı yüzüme. O acıyan, şaşıran ve merakla bakan gözler bir süre sonra normalleşmeye başladı. Genelde okul içinde pek dolaşmazdım. Okul dışında da tülbentle yüzümü kapatırdım. Yüzümü kapattığımda rahat ediyordum. Çevremden gelip geçen insanların dikkatle yüzüme bakmamaları çok güzeldi.”

İlk ameliyat

Lise birinci sınıfı takdirname alarak bitiren Bilmez’in durumundan bir şekilde haberdar olan dönemin Sason Kaymakamı Cihat Arık, önce Ceylan’ı ziyaret eder ardından yüzü için yapılabileceklerin araştırılması talimatını verdi. Böylece ilk estetik operasyonu gerçekleşti.

“Okulumu takdir derecesi ile bitirmenin sevincini yaşarken bu haber beni dünyanın en mutlu insanı yaptı. Gaziantep’te ameliyat oldum ve yüzüm biraz düzeldi. Lise boyunca toplamda dört ameliyat geçirdim ve yüzüm bu günkü halini aldı.”

Eski fotoğraflar yırtıldı

Ceylan Bilmez’in hiç eski fotoğrafı yok. Zaten çok az fotoğrafı çekilen Bilmez ameliyatlardan sonra kalanları da yırtmış.

“İnsanın sadece normal olması kadar güzel bir şey yok. İstiyorsunuz ki çıkıp her insan gibi gezip dolaşmayı. Yargılanmak, acınmak değil, sadece insan gibi muamele görmek ne azı ne fazlası. Yüzüm biraz düzelmeye başlayınca eski fotoğraflarımı yırtıp yok ettim. O günlerimi ve o yüzümü hatırlamak istemiyorum. Eğer yeni ameliyatlar başarılı geçerse belki bu günlerde çektirdiğim fotoğraflarımı da yırtacağım.”

İki ameliyat daha gerekiyor

Bilmez’in abisi Sadık Bilmez en büyük destekçisi. Kardeşinin iki, belki de durumuna göre daha çok operasyon geçirmesi gerektiğini söyleyerek Kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın kendilerine destek olduğunu söylüyor.

“Eski Kaymakamımız Cihat Arık’ın hakkı ödenmez. Kardeşim için elinden ne geldiyse yaptı. Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan 60 milyara yakın para harcandı kardeşim için. Bizim böyle bir imkanımız yok ve asla yaptıramazdık. Yeni kaymakamımız da destekliyor ve Ceylan’ın durumunu yakından takip ediyor.”

Ameliyat ve dershane

Bilmez’in iki yardım talebi var; tedavisinin sürmesi ve iyi bir üniversitede okuyabilmek için dershaneye gitmek. Sason Kaymakamı Tekin Dündar Ceylan’ın iki talebi için de yanında olacaklarını söylüyor.

“Bir genç kızımızın yüzünü kaybetmesi kabul edebileceğimiz bir şey değil. Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılanan tedavisi bundan sonra da devam edecek. Travma yaşamaması için de her türlü desteğimiz sürecek. Genelde ihtiyaç sahiplerini biz arayıp buluyoruz ve destek sunuyoruz. Ceylan’a da öyle ulaşılmış zaten. Kızımızın eğitimi için de imkanlarımızı seferber edecek ve her ihtiyacında yanında olacağız.”

‘Bir yüzüm olsun’

Bilmez ameliyat olacağı günü bekliyor. Bir yandan da hergün test çözerek üniversite giriş sınavına hazırlanıyor. İki hayaline de artık daha yakın. “Avukat olup cüppe giymek ve ihtiyacı olan insanların davalarına girerek yardımcı olmak istiyorum. Tabii bunu yapabilmem için de yüzümün düzelmesi gerekiyor. Ne kadar düzelir bilmiyorum ama sadece insanların yüzüne bakabilecek bir yüzüm olsun ve insanlar baktıklarında normal bir yüz görsünler istiyorum.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler