Görüş Bildir

Zam'a tepki büyük: Yüzde 40 da işçinin maaşını artırsınlar

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) yüzde 40 zam yapılmasına tepki gösteren sürücüler, yapılan zamma paralel olarak işçiye de yüzde 40 oranında zam yapılmasını isteyerek tepkilerini dile getirdiler.

Zam'a tepki büyük: Yüzde 40 da işçinin maaşını artırsınlar

DİYARBAKIR-Maliye Bakanı Naci Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) 2018’de yüzde 40 artacağını açıklamasının ardından sürücülerden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Yapılan zam oranına tepki gösteren Diyarbakır’daki binek otomobil sürücüleri, zam nedeniyle araçlarını satacaklarını belirttiler. MTV zammı oranında işçiyede zam isteyen sürücüler, işçinin maaşına zam yapılmadan MTV’ye zam yapıldığını, fabrika çıkışı 30-40 bin lira olan bir otomobilin vergilerle beraber 100 bin liraya mal olduğunu söyleyerek tepkilerini dile getirdiler.

Vergi zamlarından dolayı ne yapacaklarını bilmediklerini dile getiren Serdar Kaya, yapılan zamlarla halkın mağdur olduğunu ifade etti.

Zam ile orantılı işçinin maaşının da artırılması çağrısında bulunan Kaya, “Her türlü zam geliyor, ne yapacağımız da belli değil. Yüzde 40 oranında bir işçinin maaşına zam gelirse bu zammı kabul ederiz, öbür türlü kabul edemeyiz. Yetkililer birbirine girmiş, Türkiye’nin durumunu düşünecek değiller. O yüzden zaten millet her türlü sıkıntıyı çekiyor. Vatandaş arabayı ne yapacak! Mecbur vergiyi ödeyecek. Çünkü mecbur olduğu için onlar da vergiye zam yapıyor.” dedi.

Mevcut vergi bedellerinin zaten yüksek olduğunu ifade eden Şervan Kaymak ise fabrika çıkışı 30-40 bin lira olan bir otomobilin vergilerle 100 bin liraya geldiğini belirtti.

“Benzin fiyatı da 5 lirayı geçmiş”

Kaymak, “Vallahi Türkiye koşullarından şikâyetçiyiz. Çünkü bu vakitten sonra ÖTV’ye, MTV’ye, KDV’ye hepsine zam geliyor. Bir aracın zaten Türkiye’ye geliş fiyatı ortalama 30-40 bin lira, MTV ve ÖTV’den dolayı 100 bin liraya arabayı kullanıyoruz. Benzin fiyatı da 5 lirayı geçmiş. Ondan dolayı biz protesto edeceğiz. Bundan sonra kontağı kapatıp işleri bırakacağız artık.” ifadelerini kullandı.

“Herhalde elimizdeki arabaları sonunda satacağız”

Araç sahiplerinin vergi ve masraflarla baş edemediğini söyleyen Hasan Çetin ise tepkisini şu sözlerle ifade etti:

“Çok şikâyetçiyiz. Mazot fiyatı yükseliyor, benzin fiyatı yükseliyor, her şey yükseliyor. Bu MTV ile nasıl baş edeceksek bilmiyoruz. Herhalde elimizdeki arabaları sonunda satacağız. Bu zamma tepkiliyiz.”

“Yüzde 40 da işçinin maaşını artırsınlar”

Haftada bir benzine zam yapıldığını belirten araç sahibi Ahmet Kızıl da “MTV yüzde 40 zam olmuş. O zaman yüzde 40 da işçinin maaşını artırsınlar. Bu vergi bedelinin indirilmesi daha iyi olur. Elimizdeki arabaları satmak zorunda kalacağız, yani ne yapalım, lazım değil. Zaten haftada bir benzine zam geliyor bir de MTV’ye yüzde 40 zam olacak, iş midir?” diye tepkisini dile getirdi.

Vatandaşın zamlar nedeniyle araç kullanmayacağını dile getiren Ekrem Gezer ise zamların fakir fukaranın sırtında kambura dönüştüğünü söyledi.

Artık zamlara alıştıklarını söyleyen Tarık Kaplan ise yetkililere seslenerek, “Arabanın devrini de onlara yapalım, her şey onların olsun.” dedi. (M. Hüseyin Temel, Mehmet Çelik – İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi