Zaza dili anlatıldı

Bingöl Üniversitesi tarafından hazırlanan, 2. Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu başladı. Sempozyuma Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar da katıldı.

Zaza dili anlatıldı

Rektörlük konferans salonunda yapılan sempozyumun açılışında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, "Zazaca'nın yok olma tehlikesinde olduğu idrakiyle, Zaza dili ve kültürü araştırma ve uygulama merkezi kurduk." dedi.

ZAZA DİLİ SEMPOZYUMU

Baydaş, ''Yaşayan diller enstitüsü kurarak Zaza dili ve kültürü anabilim dalında yüksek lisansa başladık ve bu dönem 10 öğrenci aldık. Zazaca alanında çok yönlü araştırmalar başlattık. Yazılı ve sözlü Zaza edebiyatı konusunda ciddi araştırmalar yapıyoruz. Tüm bu çalışmalarımız, ülkemizde 3. en çok konuşulan dil olan zazacanın yaşatılmasına katkı sağlamak ve bu dili konuşanların tarih ve kültürlerini araştırıp gün yüzüne çıkartmak içindir.'' diye konuştu.

KÜRT MESELESİNDEKİ ETKİ

Terör sorununun çözüme kavuşması için, Kürt meselesinin yeterli analiz edilememesinden kaynaklandığını ifade eden Baydaş, ''Bingöl Üniversitesi olarak önümüzdeki eylül ayında Kürt meselesi ve çözüm önerileri konusunda bir sempozyum düzenleyeceğiz. Malum olduğu üzere bu nazik konunun siyaseten tartışılmasında hep taraflı davranılmıştır. Ancak akademik olarak sansürsüz bir şekilde bu konunun gündeme getirilip tartışılmasını sağlayarak çözüm önerilerini geliştirme yönünde önemli adımların atılmasına ev sahipliği yapmayı planlamaktayız.'' şeklinde konuştu.

Sempozyum, 45 katılımcının hazırladığı Zaza tarihi ve kültürü konularıyla ilgili değişik konuşmalar ve sunumlar yapılarak, cumartesi günü saat 18.15 e kadar devam edecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz