1 Milyondan Fazla Kız Çocuğu Eğitim Göremeyecek

2021 Yılında tekrar iktidara gelen Taliban, 1 Milyondan fazla kız çocuğunu eğitimden men ederek yeni eğitim öğretim yılına başladı.

1 Milyondan Fazla Kız Çocuğu Eğitim Göremeyecek

Afganistan'da okul yılı başladı ancak kız çocukları pek çok sınıfta görülmeyecek. Afganistan'da 1 milyondan fazla kız çocuğu eğitim göremeyecek. Taliban, kız öğrencilerin altıncı sınıftan sonraki derslere katılmasını yasakladı ve bu da onu kadınların eğitimine resmi kısıtlamalar getiren tek ülke haline getirdi.

1 milyondan fazla kız çocuğu eğitim göremeyecek

BM çocuk ajansı, 1 milyondan fazla kız çocuğunun yasaktan etkilendiğini söylüyor. Ayrıca, tesis eksikliği ve diğer faktörler nedeniyle Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden önce 5 milyon kişinin okula gidemediği tahmin ediliyor.
Taliban Eğitim Bakanlığı yeni akademik yılın başlangıcını kadın gazetecilerin katılmasına da izin verilmeyen bir törenle kutladı. Gazetecilere gönderilen davetiyelerde, "Kardeşler için uygun yer bulunmadığından dolayı kadın muhabirlerden özür dileriz" detayına yer verildi.

Taliban'ın başbakan yardımcısı Abdul Salam Hanafi, eğitimi "ülkenin tüm uzak bölgelerinde" genişletmeye çalıştıklarını söyledi. Ancak Taliban medreselere veya dini okullara yönelerek temel okuryazarlık ve matematik bilgisinden ziyade İslami bilgiye öncelik veriyor.

Taliban daha önce kız çocuklarının eğitimlerine devam etmelerinin İslam hukukunun katı yorumlarına aykırı olduğunu ve okula dönüşleri için bazı şartların gerekli olduğunu söylemişti. Ancak söz konusu koşulların yaratılması konusunda hiçbir ilerleme kaydedemediler.

1990'larda Afganistan'ı yönettiklerinde kızların eğitimini de yasakladılar. İktidara geri döndükten sonra başlangıçta politikalarında bir dereceye kadar ılımlılık vaat etmesine rağmen grup, kadınların yüksek öğrenimden, birçok kamusal alandan ve çoğu işten de men edilmesini sağladı.

Kızların eğitimine getirilen yasak, Taliban'ın Afganistan'ın meşru yöneticileri olarak uluslararası alanda tanınmasının önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor.

Afgan erkek çocukları eğitime erişebilse de, İnsan Hakları İzleme Örgütü adlı STK Taliban'ı eleştirerek onların "istismarcı" eğitim politikalarının kız çocukları kadar erkek çocuklarına da zarar verdiğini söyledi.

Aralık ayında yayınlanan bir raporda grup, erkek çocukların eğitimine verilen derin zarara daha az ilgi gösterildiğini söyledi. Pek çok nitelikli öğretmen, özellikle de kadınlar ayrıldı ve gerileyici müfredat değişiklikleri ve fiziksel cezaların artması nedeniyle katılım olumsuz etkilendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler